Waarom geven banken zo weinig rente op spaarrekeningen?
De rente op spaargeld is volgens het merendeel van de sparende huishoudens te laag, aldus een recente peiling van onderzoeksbureau TNS NIPO. 6 op de 10 spaarders meent zelfs dat banken de spaarrentes bewust laag houden. Reden?

Sparen en rente

De rente op spaartegoeden houdt sparend Nederland al enige tijd in z’n greep. Dat is niet zo verwonderlijk, want sinds de crisis eind 2008 is de rente op spaartegoeden fors omlaag gegaan. Was toen een rente van 5,5% nog haalbaar? Na een flinke rentedip in 2010 stijgen de percentages sinds begin 2011 weer licht. In 2013 zakken de rentes onder de 2% en in 2014 tikken we zelfs de 1,70% aan. In 2015 gingen we naar de 1% en in 2016 zitten de grootbanken al onder de 1%. Maar hoe komen we dan aan die lage rentes? De ECB heeft een verlaging ingezet van de rentetarieven. Hierdoor wordt het voor banken goedkoper om te lenen bij de ECB en er is geen noodzaak spaargeld aan te trekken bij ons “spaarders”.

De hoogste spaarrente op je spaargeld op een vrij opneembare spaarrekening is 0,25% bij  NIBC Direct De gemiddelde spaarrente in de top 10 banken bedraagt momenteel zo´n 0,17%.

Inflatie en spaarrente

Tegelijkertijd kampt Nederland – en ook Europa – door de crisis al enige tijd met een oplopende inflatie. Hierdoor neemt de koopkracht af en wordt ook het spaargeld steeds minder waard. Ter vergelijking: in juli 2011 kwam de Nederlandse inflatie uit op 2,6% tegen 1,9% eind 2010. Peil datum december 2013 is 1,7%. In juli 2014 is dit 0,9%. De inflatie is dus dalende, maar de rentes blijven ook dalen.

Overstappen voor hogere spaarrente

Er zijn in Nederland 6,3 miljoen sparende huishoudens die gemiddeld zo’n €37.000 aan spaargeld bezitten. In de afgelopen 12 maanden zijn maar liefst 1,1 miljoen huishoudens overgestapt naar een andere spaarrekening, aldus TNS NIPO. Het gevoel dat de inflatie het spaarvermogen uitholt, is hiervoor een belangrijke reden.

Volgens LeaseplanBank laat de gemiddelde Nederlander elk jaar onnodig veel spaargeld liggen. Per huishouden wordt er ongeveer 200 tot 300 euro minder gespaard dan mogelijk is.

Spaarrentes online vergelijken

Wil je weten welke spaarrekening je momenteel de  hoogste spaarrente biedt? Kijk dan snel hier op de site, want wij checken dagelijks de rentes van maar liefst 142 verschillende spaarrekeningen. Weten welke spaarrekening het beste bij je past? Online vergelijk je bij ons heel eenvoudig de diverse aanbieders, rentepercentages en de voorwaarden.

Alternatieven voor sparen: Zelf beleggen en Crowdfunding

1. » Crowdfunding met 4%

2. » Automatisch beleggen(nieuw)

3. » Binck beleggen (tip)

4. » Investeren in bedrijven

5. » Wereldwijd online beleggen

Tagged with →  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Top