Banksparen

Banksparen, wat is dat precies? Fiscaal vriendelijk geld opzij zetten, dat is wat banksparen je biedt. Je spaart op een geblokkeerde rekening voor een doel dat je vooraf bepaalt. Voor aanvulling op je pensioen, aflossing van je hypotheek, je uitvaart of met je gouden handdruk. Het spaartegoed mag je alleen voor deze doelen gebruiken.

Doe je dat niet dan vervalt je belastingvoordeel.

banksparen fiscaal voordeel

Sinds wanneer bestaat banksparen?

Banksparen is in 2008 geïntroduceerd als fiscaal aantrekkelijk alternatief voor de levensverzekering en lijfrentevoorziening. Tot die tijd mochten uitsluitend verzekeraars fiscaal vriendelijke spaarproducten verkopen. Om deze monopoliepositie te doorbreken mogen banken sinds 2008 ook belasting aantrekkelijke spaarproducten aanbieden. En met succes, aldus cijfers van De Nederlandsche Bank (DNB). Medio 2011 telde Nederland bijna 600.000 bankspaarrekeningen met een tegoed van € 8,6 miljard. Dit saldotegoed is twee keer zoveel als in 2010. Daarnaast kun je vanaf 2010 ook banksparen voor je uitvaart en met je gouden handdruk.

Hoe werkt banksparen?

Kies je voor banksparen? Je spaart dan op een speciale, geblokkeerde bankspaarrekening. Dit doe je door periodiek – maandelijks of jaarlijks – geld te storten. Je spaartegoed opnemen met belastingvoordeel is alleen mogelijk onder strikte voorwaarden. Deze voorwaarden verschillen bij banksparen per spaardoel. Dus: wens je je hypotheek af te lossen met je spaartegoed? Daarvoor gelden andere regels dan wanneer je het spaargeld gebruikt voor het aanvullen van je pensioen. De voorwaarden voor de spaardoeleinden zijn vaak te vinden op we website van de aanbieder.

Banksparen of gewoon sparen?

Wil je weten wat het verschil is tussen gewoon sparen en banksparen? Gewoon sparen biedt je veel vrijheid. Je bepaalt zelf hoeveel, wanneer en waarvoor spaart. Ook bepaal je zelf wanneer je geld opneemt. Maar, heb je veel spaargeld? Meer dan het vrijgestelde belastingbedrag van € 21.139 (2012)? Dan moet je vermogensbelasting betalen. Bij banksparen betaal je geen vermogensbelasting gedurende de looptijd. Die betaal je pas als je kapitaal vrijkomt. Laat je die in termijnen uitkeren? Dan betaal je enkel daar belasting over. Vanwege het fiscale voordeel kan banksparen dus voor velen een aantrekkelijke optie zijn.

Vergelijk spaarrentes bankspaarrekeningen

Wil je een bankspaarrekening openen? Als aanvulling op je oudedagsvoorziening? Om je hypotheek af te lossen? Of wil je banksparen voor een uitvaart of met je gouden handdruk? Vergelijk dan de verschillende bankspaarrekeningen goed. Let zowel op de voorwaarden als ook de spaarrentes. Op spaarrentesvergelijken.net hebben wij de verschillende bankspaarrekeningen op een rij gezet, zodat je eenvoudig de bankspaarrekening kiest die bij je persoonlijke situatie past. Heb je nog vragen? Of wens je meer informatie? Schroom niet om contact met ons op te nemen.

Top