Beleggen voor beginners, 9 handige beleggingstips:

Overweeg je te gaan beleggen, omdat sparen te weinig rendement oplevert? Hieronder vind je informatie voor beginnende beleggers. Want, het zou toch jammer zijn als je straks je spaargeld kwijt bent door een verkeer ingeschatte belegging. Lees daarom hieronder de 9 praktische en handige tips voor beginnende beleggers.

Heb je voldoende beleggingskennis?

Besluit je te gaan beleggen? Verdiep je dan terdege in de verschillende facetten ervan. Van de terminologie, het vergelijken van de (online) aanbieders, de beleggingsresultaten, het samenstellen van je risicoprofiel tot de kosten die beleggen met zich meebrengt. Wees zeker van je zaak, voordat je je spaargeld investeert.

Hoeveel en hoe lang kun je je spaargeld missen?

Net als bij sparen, is het bij beleggen belangrijk na te gaan hoeveel geld je kunt missen en voor welke periode. Want, je wilt natuurlijk voorkomen dat je spaartegoed in bepaalde beleggingen vastzit, terwijl je plots met torenhoge kosten wordt geconfronteerd die je niet á la minute kunt ophoesten. Realiseer je dat beleggen tijd kost en snel winst maken is er nauwelijks bij. Uit diverse beleggingsonderzoeken blijkt dat des te langer je je geld belegt, des te geringer het risico en des te beter ook het eindresultaat.

Welk risico wil je lopen?

Zoals bekend, is beleggen niet zonder risico’s. Je loopt altijd de kans dat je investeringen minder opleveren dan je vooraf had gedacht of gehoopt. Wees je daar terdege van bewust als je start met beleggen. Ga je beleggen via een financiële dienstverlener? Die is wettelijk verplicht een risicoprofiel van je samen te stellen. De uitkomst ervan kan variëren van: risico’s willen lopen tot risico’s vermijden. Het risicoprofiel wordt opgesteld aan de hand van een vragenlijst waarin onder andere je financiële situatie, ervaring en kennis met beleggen, je doelen en hoever je wilt gaan met beleggen aan bod komen. Op basis van die uitkomst kan worden belegd in allerlei beleggingscategorieën.

Zelf beleggen | Vergelijk brokers

Spreid je risico’s

Het is zo verleidelijk om al je geld te beleggen in die ene onderneming die al zo lang goed presteert. De resultaten uit het verleden lijken echt prachtig. Laat je niet misleiden door al die mooie resultaten. Kies er liever voor je spaarkapitaal te spreiden waardoor ook je risico’s kleiner worden. Mocht er onverhoopt wat misgaan dan ben je niet in 1 klap al je spaargeld kwijt.

Wat is je beleggingsdoel?

Is vermogensgroei, behoud, extra inkomsten, aanvullend pensioen de inzet van je beleggingen? Of: ga je beleggen om snel rijk te worden? Is dit laatste het geval? Dan is het wellicht beter niet te beginnen. Immers, snel rijk worden met beleggen is een fabel. Beleggen is een kwestie van kennis, kunde, geduld hebben en volhouden. De juiste kansen signaleren en stapje voor stapje naar je einddoel toewerken. Zie je dat niet zitten? Misschien is sparen met een lagere rente een betere optie.

Weet waarin je belegt

Als je gaat beleggen is het essentieel je verdiepen in de materie. Dus weet waarom een bepaald beleggingsproduct over ongeveer 5 jaar je een bepaald rendement oplevert. Snap je het niet? Begin er dan niet aan of laat je bijstaan. Door bijvoorbeeld een financieel adviseur of lees je eerst eens goed in voordat je je spaargeld investeert.

Lees de financiële bijsluiter

Voor verschillende financiële producten is de financiële bijsluiter verplicht. Dus, vraag erom. In die financiële bijsluiter vind je onder andere informatie over wat de kosten zijn, de risico’s van een bepaalde belegging en ook wat het product nu precies inhoudt. Door de bijsluiter goed te lezen kun je heel wat problemen voorkomen.

Wat kost beleggen?

Informeer voordat je begint met beleggen wat een bepaald product kost. Want, beleggen is niet gratis. Er zijn altijd bepaalde kosten aan verbonden. Zo krijg je veelal te maken met transactiekosten, maar er kunnen ook beheers- en administratiekosten bijkomen. Zeker als je kiest voor beleggen in een beleggingsfonds. Houd daar dus terdege rekening mee? Want, de kosten van beleggen kunnen op die manier behoorlijk op je rendement drukken.

AFM-vergunning?

Ga je beleggen? Check dan zeker ook of de instelling of organisatie een vergunning heeft. Heeft de organisatie een vergunning? Dan staat het onder toezicht van De Autoriteit Financiële Markten (AFM), de Nederlandse financiële toezichthouder. En hoewel de vergunning geen garantie is dat je belegging mis kan lopen. Toch hebt je dan met een aanbieder te maken die aan bepaalde eisen voldoet én de integriteit van bestuurders is getoetst. Het is overigens geen kwaliteitsstempel die iets zegt over de kwaliteit van het beleggingsproduct zelf. Overigens is een vergunning niet nodig bij beleggingsproducten vanaf € 100.000 per beleggingsobject of effect.

Liever sparen tegen de hoogste rente? Spaarrentes vergelijken doen je in de categorieën » internetsparen, deposito sparen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Top