Omgaan met geld en sparen, moet je leren. Als ouder speel je daar een grote rol in. Door de financiële bewustwording bij kinderen te stimuleren. Maar hoe pak je dat aan: sparen voor je kind? Spaarrentevergelijken.net zette 6 spaartips voor je kind op een rij.

Omgaan met geld en sparen is een leerproces

Verstandig met geld omgaan en geld sparen, is voor kinderen niet altijd eenvoudig. Zo blijkt ook uit diverse onderzoeken. Kinderen hebben tegenwoordig meer te besteden, maar komen ook vaker in de problemen. Je kunt als ouder je kind helpen door al op jonge leeftijd te beginnen met de financiële opvoeding. Door zak- en/of kleedgeld te geven. Je kind leert zo de waarde van geld kennen, financiële keuzes te maken, spaardoelen te stellen en dergelijke. Een leerproces dat met vallen en opstaan verloopt. Maar, draagt er uiteindelijk wel aan bij dat je kind zich als (jong) volwassene financieel goed kan redden.

Hoe je sparen voor je kind aantrekkelijk maakt

Er zijn verschillende manieren waarop je omgaan met geld en sparen voor kinderen aantrekkelijk kunt maken. Al vanaf zo’n 6 jaar kun je je kind spelenderwijs leren wat sparen is. 6 tips hoe je dat aanpakt.

1. Koop samen een spaarpot

Koop samen met je kind een mooie spaarpot en laat je kind daar een klein deel van zijn zakgeld in sparen. Je kunt zakgeld gaan geven vanaf pakweg 6 jaar. Dan herkent de kleine de verschillende munten. Bepaal samen een redelijk spaarbedrag. Wat erover is mag je kind aan leuke dingen uitgegeven. Zo blijft je kind gemotiveerd.

2. Vertel verhaaltjes

Sparen is leuk en belangrijk. Maak dat voor je kind inzichtelijk. Bijvoorbeeld aan de hand van een verhaaltje. Bij de allerkleinsten kun je vertellen dat dieren eten hamsteren voor moeilijke tijden.

3. Maak bewust

Stimuleer je kind te sparen. Onder andere door je kind kleine betaalde klusjes in en om het huis te laten doen. Een deel van het geld doe je in de spaarpot en de rest mag je kind besteden aan mooie spulletjes.

4. Bepaal samen een spaardoel

Bepaal een spaardoel. Bijvoorbeeld een bijzonder kleurboek, kledingstuk, spelgame, mooie pop et cetera? Visualiseer het spaardoel. Knip een plaatje van het spaardoel uit, plak het op een stuk karton en zet die bij de spaarpot.

5. Creëer een bijzondere gebeurtenis

Heeft je kind voldoende gespaard? Maak van het kopen van de gewenste aanschaf een bijzondere gebeurtenis.

6. Open samen een spaarrekening

Open samen met je kind een spaarrekening en stort samen het gespaarde geld uit de spaarpot hierop. Laat zeker ook zien dat voor het gespaarde geld groeit door de rente die je kind ontvangt. Dat maakt sparen voor je kind alleen maar aantrekkelijker en leuker.

Check de rentes (kinder)spaarrekeningen

Wil je graag een spaarrekening openen voor je kind? Ga dan naar spaarrentesvergelijken.net. Je vergelijkt hier snel en gemakkelijk de verschillende spaaropties en de hoogste rentes op de verschillende (kinder)spaarrekeningen. Heb je nog vragen over ‘kinderen en sparen’? Stel je vraag dan gerust of laat hieronder een reactie achter.

Top