MoneYou Spaarmonitor: Nederlanders sparen meer

Zo veel mogelijk sparen? Ook tijdens de economische crisis? Jazeker! 39% van alle Nederlanders zegt meer spaargeld te hebben dan een half jaar geleden. Dit blijkt uit de MoneYou Spaarmonitor, een periodiek spaaronderzoek onder 1.173 Nederlanders boven de 18 jaar. Verder laat het spaaronderzoek grote verschillen zien in de groei van de spaartegoeden.

Spaarsaldo jongeren groeit

Opvallend is dat vooral het spaarsaldo van jongeren tussen de 18 en 29 jaar sterk toenam. Want, maar liefst 46% van deze jong volwassenen beschikt over meer spaargeld dan zes maanden geleden. Veertigers daarentegen verklaren juist vaker minder spaarcenten te hebben dan voorheen.

Gezinnen minder spaargeld

Volgens de MoneYou Spaarmonitor is het spaartegoed van gezinnen met kinderen het afgelopen jaar afgenomen. Maar liefst 40% van deze gezinnen geeft aan dat hun spaarsaldo is verminderd. Vervolgens verklaart zo’n 26% regelmatig het spaargeld op te nemen om rond te kunnen komen. Echter, het spaartegoed van stellen zonder kinderen en alleenstaanden is gestegen. Zo heeft 40% van de alleenstaanden meer spaargeld dan een half jaar geleden. Stellen zonder kinderen zien in 42% van de gevallen hun spaargeld groeien.

Spaartegoed mannen en vrouwen

Mannen blijken meer te sparen dan vrouwen. Zo zegt 42% van de mannen momenteel meer spaargeld te hebben dan voorheen tegenover 35% van de vrouwen. Daarbij komt dat mannen hun kennis inzake sparen hoger waarderen dan vrouwen. 1 op de 3 mannen geeft zichzelf een acht of hoger, bij vrouwen is dit 1 op de 4.

Ook sparen zonder baan

Opmerkelijk is dat ook mensen die momenteel geen werk hebben, zo veel mogelijk proberen te sparen, aldus de MoneYou Spaarmonitor. Zo verklaart onder andere 37% juist meer spaartegoed te hebben dan zes maanden geleden. En vervolgens geeft 35% aan dat het spaarsaldo de afgelopen tijd is verminderd.

Sparen met de hoogste rente

Ben je benieuwd of jouw spaarrekening momenteel de hoogste spaarrente tegen de beste voorwaarden biedt? Vergelijk dan via spaarrentesvergelijken.net de verschillende spaarrekeningen en bekijk of je huidige spaaraanbieder nog steeds de meest optimale keuze is.

Deel via social media →

3 Responses to Nederlanders sparen meer: MoneYou Spaarmonitor

  1. Hansvos schreef:

    Oppotten is een “crisis” verschijnsel. Het lage consumentenvertrouwen , de voorzichtheid van consumenten maar ook van banken hangt allemaal emt elkaar samen. Banken profiteren natuurlijk wel van die spaardrift. Het is een extra bron van financiering en doordat banken momenteel zo voordelig kunnen lenen van de ECB zijn ze ook niet genoodzaakt hogere spaarrentes aan te bieden. De dalende tendens van de nederlandse spaarrente zet nog wel even door. Wellicht dat we in 2014 weer wat zullen stijgen.

  2. Aronw schreef:

    Jongvolwassenen hebben ovet het algemeen veel geld te besteden, ze zijn alleen , hebben geen verantwoordelijk en vaak nog geen hypotheek. Dan blijft er mogelijk een groot bedrag over om te sparen.

  3. JW schreef:

    Het spaartegoed van Nederlanders neemt toe, maar dat komt niet Nederlanders ook echt meer sparen. Uit cijfers van De Nederlandsche Bank blijkt namelijk dat Nederlandse gezinnen de laatste jaren namelijk meer besteden dan hun vrij beschikbare inkomen. Dat het spaartegoed toch toeneemt, komt doordat steeds meer mensen gebruik maken van de overwaarde op hun woning.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Top