Sparen om rijker te worden

rijker worden sparen

Sparen kan iedereen

Sparen kan iedereen. Alleen is het voor de een grotere opgave dan voor de ander. Maar, wil je rijk worden en zijn? Dan is sparen een must. Tenminste… als je niet de loterij wint of een vermogen erft. Dus je moet geld opzij zetten met de bedoeling het voorlopig niet aan te raken en het ongemerkt te laten groeien. Het liefst op een spaarrekening met een hoge rente. Hoe en hoeveel je spaart, dat bepaal jij. In dit artikel een aantal tips om gemakkelijker te sparen en rijk te worden.

✓ Tip: Aantrekkelijke rente van 1,65%!Altijd bij je spaargeld zonder kosten. Bekijk aanbieding >>

Zet wat je bespaart opzij

Het lijkt misschien een open deur om te zeggen: zet het geld dat je bespaart door zuiniger te leven opzij. Maar, wil je rijk worden? Dan is je besparingen opzij zetten op een spaarrekening zeker een goede optie. Want, dan kun je niet aan het geld komen en het ongemerkt laten groeien. En hoewel sparen een stuk lastiger is vanwege de lage rentestanden, zal het tij binnenkort keren. Op dat moment pluk je de vruchten van de hogere spaarrente en profiteert je spaargeld. Want, realiseer je rijk worden en zijn heeft enerzijds te maken met je mindset en anderzijds met wat je onder rijk worden verstaat plus wat je met je geld wilt doen. Want, ook als je veel geld hebt, moet je nog steeds op je financiën letten. Al was het maar om niet al je rijkdom in een keer weer kwijt te raken.

Creëer een buffer voor onverwachte noodgevallen

Kapitaal vergaren en rijk worden, is een spaardoel voor de lange termijn. Je zet daarvoor geld apart, zorgt voor extra inkomsten en je leeft zuiniger. Vergeet echter niet een buffer voor de korte termijn te creëren. Om onvoorziene kosten mee op te vangen. Want, zeg nu zelf: het is toch jammer als je je spaargeld dat bijvoorbeeld vaststaat op een meerjarige depositospaarrekening moet aanspreken. De kans dat je een boete voor de opname moet betalen en je spaarinspanningen teniet ziet gaan, is zuur. Het is daarom goed naast een spaarplan voor de lange termijn ook geld opzij te zetten voor die onverwachte kosten. Zoals een wasmachine of ijskast die het begeeft. Realiseer je ook dat apparaten die minder goed functioneren meer stroom verbruiken waardoor je meer energiekosten betaalt. Maar, ook voor niet ingecalculeerde kosten aan je auto, huis enzovoort. Kortom, zorg naast je je spaardoel voor de lange termijn ook voor een spaarpostje voor onverwachte situaties.

Spaar via energiebesparende maatregelen

Een nieuwe en lucratieve manier om te sparen, is je spaartegoed te investeren in energiebesparende maatregelen. Van je dak, vloeren plus muren isoleren tot dubbelglas plaatsen en kiezen voor zonnepanelen. Hierbij is niet langer de terugverdientijd het uitgangspunt, maar wordt eveneens rekening gehouden met de kostenbesparing en winst op de lange termijn. Zo levert spouwmuurisolatie zo’n 12% rendement op, dakisolatie 9%, vloerisolatie 8%, dubbel (HR++) glas doet 7% en zonnepanelen leveren 6% rendement op. Meer informatie hierover vind je op de site van Milieu Centraal.

Profiteer van het rente op rente effect

Sparen op een spaarrekening levert rente op. Laat je de ontvangen rente bijstorten op dezelfde spaarrekening? Dan bouw je over het rentebedrag ook weer rente op. Pas je deze manier van sparen toe? Dan kun je je spaargeld sneller laten groeien zonder dat je extra geld bijstort. Aantrekkelijk toch? Want, des te hogere je spaarbedrag en/of je spaarsaldo, des te groter het effect. En ook: laat je het spaargeld langer staan? Dan wordt je opbrengst ook weer groter. Hieronder een eenvoudig en fictief voorbeeld om het rente op rente effect te berekenen, namelijk aan de hand van de volgende formule:

✓ Tip: Aantrekkelijke rente van 1,65%!Altijd bij je spaargeld zonder kosten. Bekijk aanbieding >>

K (1+R)L = eindsaldo
K= ingelegde kapitaal, R = rentepercentage gedeeld door 100, L = looptijd spaarrekening, E = eindsaldo.

Bijvoorbeeld: je legt € 2000 in tegen een rentepercentage van 5% voor een periode van 5 jaar. Dan ziet de berekening er als volgt uit:

€ 2000 x 1,05 x 1,05 x 1,05 x1,05 x 1,05 = € 2553 (afgerond).
Kortom, wil je rijk worden? Maak gebruik van het rente op rente effect! Spaarrentesvergelijken.net vergelijkt dagelijkse de beste spaarrekeningen en de hoogste rente.

Tagged with →  
Deel via social media →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Top