Banksparen populair bij Nederlandse spaarders. Eind 2011 hebben Nederlandse huishoudens rond de 11 miljard euro ingelegd in bankspaarproducten. Dit is bijna 5 miljard euro meer dan in 2010 en maar liefst vijf keer zo veel als in 2009. Vanwaar deze stijging? 

Wat is banksparen?

Banksparen is een spaarproduct waarmee je sinds 2008 fiscaal voordelig kunt sparen. In eerste instantie kon dit alleen voor de opbouw en uitkering van pensioenen en de aflossing van je hypotheekschuld. Maar vanaf 2010 kun je ook sparen met belastingvoordeel voor je uitvaart en een ontslagvergoeding.

De cijfers

De ontslagvergoeding (gouden handdruk) nam in 2011 met 1 miljard euro toe tot bijna 1,7 miljard euro. De bankspaartegoeden voor pensioenopbouw, een pensioenuitkering en de eigenwoningschuld zijn in 2011 het meest toegenomen. Zie de Sparen voor de uitvaart trekt nauwelijks spaarders.Bekijk hieronder de grafiek van de bankspaartegoeden (ultimo stand) 2011.

Totaal Banksparen standen eind 2011 (*1 mld)

Aandeel bankspaartegoeden stijgt dus?

Het aandeel bankspaartegoeden in het totale spaartegoed is gestegen van minder dan 1 procent in 2009 naar 3,6 procent eind 2011. Op dat moment hadden Nederlandse huishoudens 306 miljard euro op spaarrekeningen staan, ruim 15 miljard euro meer dan een jaar eerder. De regering ondersteunt en stimuleert banksparen en beleggingen die relatief veilig zijn in deze tijden van crisis. Daarnaast is banksparen fiscaal aantrekkelijk en bouw je dus een stukje financiële zekerheid op voor je toekomst.

Bankspaarrekening vergelijken?

Kijk in ons overzicht op de banksparen pagina.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Top