Spaardeposito vergelijken

Overzicht van spaardeposito’s met een vaste rente en looptijd. Kies de gewenste looptijd en start met spaardeposito vergelijken.

Rente Aanbieder Spaarrekening Waardering
5,98% Freedom24 Freedom24
1 jaar Deposito
Verder
Meer info
3,61% Mano Bank Mano Bank
1 jaar Deposito
Verder
Meer info
3,61% PayRay Bank PayRay Bank
1 jaar Deposito
Verder
Meer info
3,60% Banca Progetto Banca Progetto
1 jaar Deposito
Verder
Meer info
3,60% SME Bank SME Bank
1 jaar Deposito
Verder
Meer info
3,60% Haitong Bank Haitong Bank
1 jaar Deposito
Verder
Meer info
3,55% CA Auto Bank CA Auto Bank
1 jaar Deposito
Verder
Meer info
3,55% Fjord Bank Fjord Bank
1 jaar Deposito
Verder
Meer info
3,50% BIGBANK Bigbank
1 jaar Deposito
Verder
Meer info
3,50% Banco BAI Europa Banco BAI Europa
1 jaar Deposito
Verder
Meer info
3,45% Nordax Bank Nordax Bank
1 jaar Deposito
Verder
Meer info
3,45% Openbank Openbank
1 jaar Deposito
Verder
Meer info
3,35% Klarna Klarna
1 jaar Deposito
Verder
Meer info
3,35% Inbank Inbank
1 jaar Deposito
Verder
Meer info
3,35% Rietumu Bank Rietumu Bank
1 jaar Deposito
Verder
Meer info
3,30% Santander Santander
1 jaar Deposito
Verder
Meer info
3,00% Privatbanka Privatbanka
1 jaar Deposito
Verder
Meer info
2,70% Centraal Beheer Centraal Beheer
1 jaar Rentevast
Verder
Meer info
1,50% CKV spaarbank CKV Spaarbank
1 jaar Deposito
Verder
Meer info

< 1jr 1jr 2jr 3jr 5jr   Laaste update: 17-06-2024

Over deze vergelijking

Spaardeposito vergelijken: voor een vaste en hoge rente

Deposito sparen is een spaarvorm waar je gedurende een vooraf bepaalde termijn geld vastzet. De looptijd van de deposito varieert van 6 maanden tot 10 jaar. Als je via een deposito spaart ligt de deposito rente vooraf vast. De depositorente is de rente vergoeding die je ontvangt gedurende de looptijd op je spaardeposito. Deze rente is in de regel hoger dan de spaarrente op een normale spaarrekening.

Hoogste deposito rente

Hoe langer het deposito duurt, hoe hoger de rente. Maar dit is niet altijd het geval. De rentetarieven bij deposito’s tot een termijn van 2 jaar zijn afhankelijk van renteontwikkeling op de geldmarkt terwijl de rentarieven bij langlopende deposito’s afhankelijk zijn van de kapitaalmarkt. Voor de hoogste deposito rente is het belangrijk regelmatig te vergelijken. Het kan namelijk voorkomen dat de rente op een deposito bij 1 jaar vast dezelfde rente geeft als bij een 5 jaars deposito.

Is deposito sparen veilig?

De getoonde banken op onze website vallen onder het depositogarantie stelsel (DGS). Uw inleg is tot € 100.000 verzekerd. Dankzij de EU-richtlijnen 2009/14/EG en 2014/49/EU, in navolging van 94/19/EG, is een bank in de EU verplicht financiële bijdragen aan een depositogarantiefonds te leveren. Dit zorgt voor een vangnet die een klant bij elke bank tot € 100.000 teruggave garandeert.

De voordelen van deposito sparen

Spaardeposito vergelijken

Deposito sparen levert voordelen t.o.v. gewoon sparen. De rente staat vast zodat je weet waar je aan toe bent. Dit in tegenstelling tot gewoon sparen waar de rente flexibel is en ieder moment kan wijzigen. Kies de periode die bij je past. Hoe langer je de tijd hebt, hoe hoger de deposito rente.

✓ Je ontvangt een vaste hoge rente
✓ In sommige gevallen rente op rente effect
Laag risico t.o.v. beleggen
✓ Je kiest zelf de looptijd die bij je past

Verschil spaardeposito en spaarrekening

Het verschil tussen een spaardeposito en een spaarrekening hebben we hieronder voor je samengevat.

Spaardeposito Spaarrekening
Rente Vast Flexibel
Minimum inleg Bijna altijd Zelden
Geld opnemen Niet mogelijk, tenzij boete Mogelijk
Geld bijstorten Niet mogelijk Altijd mogelijk
Depositogarantie Ja, tot € 100.000 per rekeninghouder per bank Ja, tot € 100.000 per rekeninghouder per bank
Rentebijschrijving Meestal einde looptijd, soms jaarlijks Dagelijks, maandelijks of jaarlijks
Vaste looptijd Ja Nee
Belasting Ja, in Box 3, zodra je boven €50.650 uitkomt (ook bij buitenlandse deposito’s) Ja, in Box 3, zodra je boven €50.650 uitkomt (ook bij buitenlandse spaarrekeningen)

Spaardeposito vergelijken en de meest populaire looptijd

Een populaire looptijd van deposito’s is 1 jaar. Dit noem je een termijndeposito. Dit blijkt uit cijfers van De Nederlandsche bank. Een andere populaire termijn is 5 jaar of 10 jaar. Gedurende deze termijn staat de deposito rente vast. Je weet dus precies waar je aan toe bent. Kijk bij het vergelijken goed welke looptijd het deposito heeft en of dit ook een termijn is die bij jou past.

Verplichte tegenrekening deposito

In veel gevallen is het verplicht een tegenrekening aan te houden bij diezelfde bank waar je het deposito contract afsluit. Een tegenrekening is een bankrekening waar je inkomen ook op binnenkomt. Wanneer banken dit eisen kun je ook besluiten een extra tegenrekening te openen bij die betreffende bank. Sommige banken eisen dit niet en nemen genoegen met een tegenrekening van een concurrerende bank. Één van de weinige aanbieders waar je vrij kunt kiezen welke tegenrekening je koppelt aan het spaardeposito is Bigbank. Daar kun je iedere Nederlandse bankrekening tegenover zetten.

Rente op rente

Wanneer je kiest uit een deposito met het rente op rente effect profiteer je dubbel. Rente op rente wil zeggen dat je op je spaardeposito rente ontvangt over rente die je al eerder hebt ontvangen. Bij veel termijndeposito’s krijg je de rente pas aan het einde van de looptijd uitgekeerd. Dan profiteer je hier dus niet van. Na onderzoek uit ons overzicht in bovenstaande tabel blijkt dat Freedom24, SantanderBigbank , CKV Spaarbank , Centraal Beheer en Knab Bank rente op rente bieden.

Deposito Termijn Rente op rente
Freedom24 Jaarlijks Ja
Santander 1-4 jaar Ja
Bigbank 1-10 jaar Ja
Centraal Beheer 1-10 jaar Ja
CKV Spaarbank 1-5 jaar Ja

Denk ook eens aan een kortlopende deposito…

Nieuwsgierig op welke kortlopende spaardeposito je de hoogste rente ontvangt? Op spaarrentesvergelijken.net vergelijk je online gratis snel en gemakkelijk de verschillende depositotarieven. Lees voordat je een spaardeposito opent goed de voorwaarden. Je zet namelijk je spaargeld voor een bepaalde periode tegen een vaste rentevergoeding op de bank. Tussentijds je spaartegoed opnemen is vaak onmogelijk of kost geld.

Nadelen deposito rekening

Deposito rekeningen hebben ook nadelen. Het grootste nadeel is dat je tijdens de looptijd niet bij je geld kunt. Dit kan bij flexibele spaarrekeningen wel. Zorg er dus altijd voor dat je dit geld niet nodig hebt. Daarnaast kan de rente tijdens de periode dat je geld vaststaat stijgen. Over de langere horizon + 15 jaar haal je een lager gemiddeld rendement dan bij beleggen. Tot 10 jaar ben je prima uit met een spaardeposito.

–  Je hebt beperkte vrijheid
–  Rente kan gedurende looptijd stijgen
–  Gemiddeld lager rendement dan beleggen

Spaardeposito vergelijken in 2024?

Wil je de hoogste deposito rente op een spaardeposito in 2024? Via spaarrentesvergelijken.net kun je eenvoudig spaardeposito’s vergelijken op rente en voorwaarden. Ben je benieuwd naar alternatieven voor je spaargeld. Lees dan bijvoorbeeld onze investeringstips om meer rendement uit je spaargeld te halen.

Top