De rente staat historisch laag. De inflatie is torenhoog. Het Nibud adviseert 10% van je maandelijkse inkomen apart te zetten. In dit artikel 7 alternatieven voor een hogere rente dan op de spaarrekening en (laag) risico.

1. Alternatieven voor sparen: Los extra af op je hypotheek

aflossen hypotheek_alternatieven sparen

Heb je spaargeld over en een koopwoning? Je denkt misschien na over extra aflossen op je hypotheek. Zo zorg je voor een verlaging van je maandlasten. In sommige gevallen betaal je ook minder vermogensbelasting. ING schreef een handig artikel met de voor – en nadelen van wel of niet extra aflossen op je hypotheek. De eventuele gedane besparing kun je weer gebruiken voor één van onze andere genoemde alternatieven. Dit is gelijk ook de optie met het laagste risico.


2. Stop je spaargeld in aandelen

Stop je spaargeld in aandelen en behaal een hoger rendement. kies uit één van de beschikbare online brokers zoals eToro of Binck als je zelf de touwtjes in handen wilt houden. Volgens de AFM-consumenten monitor kiezen de meeste mensen voor zelf beleggen.

aandelen investeren

Bij eToro beleg je zelf in meer dan 1000 aandelen, commissie-vrij. Een leuke feature is dat je gebruik kunt maken van het zogeheten “copy trading” waarbij je strategieën kunt kopiëren van succesvolle beleggers. Open hier je gratis account of lees hier onze eToro review die we eerder schreven.

Bij DEGIRO ontvang je momenteel €100 gratis transactietegoed als je start met beleggen in aandelen. Bekijk actie.

Beleggen in aandelen kent risico’s. Je kunt je inleg (deels) verliezen.


3. Beleg in vastgoedfondsen

Beleggen in vastgoed_SynVest

Een nieuwe trend is beleggen in vastgoedfondsen. Een vastgoedfonds is een beleggingsfonds dat investeert in vastgoed zoals woningen, kantoren of winkelcentra. Beleggen in een vastgoedfonds is met name aan te raden als je wilt beleggen in vastgoed, zonder de verantwoordelijkheid of de lasten van het vastgoed te willen dragen. 

Beleggen in vastgoedfondsen kan een mooi alternatief zijn voor de lage rente op de spaarrekening. Enkele populaire aanbieders van vastgoedfondsen in Nederland zijn Synvest en CORUM Investments. Breng je spaargeld in beweging en beleg in de vastgoedfondsen van CORUM in Europa of wereldwijd. Je kunt een bruto rendement van 6,00% behalen.

Of kies Synvest en beleg in verantwoord Nederlands vastgoed. Nu behaal je 8,1% rendement *prognose gemiddeld jaarrendement over 7 jaar. Vraag vrijblijvend informatie op via de website.

Aan beleggen in vastgoedfondsen zijn wel risico’s en kosten verbonden. Voorbeelden van risico’s zijn markt-, rente-, verhuur-, leegstands- en liquiditeitsrisico’s.


4. Leen je geld uit (ondernemers)

alternatieven voor sparen-crowdfunding

Wil je ondernemers op gang helpen met geld wat je toch niet nodig hebt. Leen je geld dan uit aan (startende) ondernemers. Door de crisis kunnen ondernemers vaak moeilijker aan krediet komen via de bank. Jij kan uitkomst bieden en tegelijkertijd een mooi rendement behalen.

Via zogeheten crowdfunding platform worden particulieren (met geld) en ondernemers (met kredietbehoefte) bij elkaar gebracht.

Bij OnePlanetCrowd kun je jouw spaargeld investeren in duurzame ventures. Je kunt een rendement behalen tot 8%. Je doet nu ook nog goed voor de wereld. Je kunt klein beginnen vanaf €150,-.


5. Leen je geld uit (particulieren)

P2P lending_beleggen

Ben je op zoek naar meer rendement op je spaargeld? Leen je geld dan uit aan particulieren (P2P) die hard op zoek zijn naar een lening. In Europa is Nibble een grote speler.

Zowel voor de gevorderde als de startende belegger met een vaste rente van maximaal 14,5% rendement. Inleggen kan al vanaf €100,- met terugkoopgarantie. Open hier een account en start met investeren.

Liever dichtbij huis? Leen je spaargeld dan uit aan particulieren in Nederland. Uitlenen kan al vanaf € 100. Via Lender & Spender behaal je een gemiddeld rendement van 4%. Doe hier de investeerders test.

Let op: Er zijn risico’s verbonden. Hoe hoger het rendement, hoe hoger het risico.


6. Koop of handel in cryptovaluta

Wil je wat spannenders met je spaargeld? Begin dan met handelen in cryptovaluta. Je hebt twee mogelijkheden: 1. fysiek crypto kopen of 2. handelen in crypto. Wanneer je kiest voor kopen kun je kiezen uit crypto exchange Bitpanda. Je kunt nu kiezen uit meer dan 30 cryptovaluta zoals Bitcoin, Ethereum of XRP. Ook kun je handelen in edelmetalen zoals goud. Handel je liever actief? ga dan voor een trading platform zoals eToro.

Bij dit alternatief is het wel belangrijk te letten op het risico. De koersen van cryptovaluta kunnen namelijk erg schommelen. Soms kan het slim zijn om een lange termijndoelstelling te hebben en een buy en hold strategie te hanteren.

Een populair platform en tevens de grootste crypto exchange van Nederland is Bitvavo. Bij Bitvavo handel je tegen lage kosten en krijg je nu tijdelijk €1.000,- transactiekosten tegoed.


7. Zet je geld weg op een deposito

de website van Raisin

Bij een deposito zet je jouw geld vast voor een bepaalde periode tegen een vaste hoge rente. Anders dan bij een spaarrekening kun je hier tussentijds niet bij je spaargeld. Vandaar de hogere rente.

Door de komst van spaarplatform Raisin kun je ook buiten de landsgrenzen sparen. Je kunt een rente behalen tot max 1,65%. Het risico is klein door een ingebouwd Europees depositogarantiestelsel dat tot 100.000 verzekerd is. Heb je meer spaargeld? Open dan verschillende termijndeposito’s. Starten kan vanaf €500.- inleg. Bekijk Raisin.


Alternatieven voor sparen: Welke optie kies jij?

Ben je ook op zoek naar alternatieven voor sparen in 2022? Kijk eens naar aandelen of beleg je spaargeld in vastgoedfondsen. Heb je veel spaargeld spreid dan over verschillende opties. Liever een “gewone” spaarrekening  openen? Bekijk vrij-opneembare spaarrekeningen via onze statische vergelijkers.

Top