Er is een nieuwe toetreder op de Nederlandse spaarmarkt. CiviBank. De aanbieder met flexibele deposito’s uit Italië is toegevoegd aan het portfolio van Raisin. Openen en beheren gaat via het Raisin platform. Je dient wel eerst te registreren. In dit artikel onze CiviBank review en ervaringen.

Wie is CiviBank?

CiviBank werd in 1886 opgericht. De volledige naam is: Banca di Cividale S.p.A. met hoofdkantoor in het als UNESCO-werelderfgoed erkende Cividale del Friuli. Het is een onafhankelijke coöperatieve bank. Vergelijkbaar met de Rabobank. In het noordoosten van Italië heeft de bank 64 kantoren op een totaal van 100.000 klanten. De spaargelden van klanten worden gebruikt om leningen te verstrekken aan particulieren en bedrijven, waarmee de consumptie en investeringen worden gestimuleerd zodat een positieve cyclus wordt gecreëerd voor de gehele lokale gemeenschap. De bank richt zich daarnaast op de duurzame ontwikkeling en bevordering van milieuprojecten in de regio.

CiviBank review en ervaringen

CiviBank review: De website van Raisin vanwaaruit je de spaarrekening bij CiviBank kunt openen.

CiviBank Review en ervaringen (aandachtspunten)

CiviBank biedt bijzonder aantrekkelijke rentes tot wel 3,55% p.j. Groot voordeel is dat je CiviBank termijndeposito’s te allen tijde zonder opgaaf van reden vóór de vervaldatum kunt beëindigen – in dit geval krijg je je originele inlegbedrag terug zonder rente.

Dit product is een goed alternatief voor mensen die op zoek zijn naar een hogere rente dan in het thuisland, maar toch een betrouwbare bank zoeken. De bank is gevestigd in Italië.

Hoge spaarrente voor nieuwe klanten

CiviBank is direct de de hoogste binnenkomer op de Nederlandse spaarmarkt met de flexibele termijndeposito. De rente van 3,55% op een deposito van 6 maanden is zeer concurrerend als je het vergelijkt met de grootbanken ABN, ING en de Rabobank. Die rente is namelijk 1,50%. De genoemde rente is variabel.

€100.000 is  het maximale bedrag dat je op jouw spaarrekening of deposito van CiviBank kunt stallen. Bij de huidige rente van 3,55% levert dat maximaal €1.775 per jaar op. De beste rente op een Nederlandse spaarrekening vinden we bij de RentePlús rekening van Centraal Beheer met 2,10% rente.

Op depositorekeningen, waar je spaargeld voor een langere periode vastzet krijg je een maximale rente van 3,55 procent per 6 maanden. Bij een looptijd van één jaar ontvang je 3,50%.

Internationaal sparen bij CiviBank via Raisin

Raisin geeft je toegang tot deposito- en spaarrekeningen van banken uit heel de EU – en dat alles via één platform en volledig online! Er sparen al meer dan 800.000 Europese klanten voor meer dan € 53,0 miljard bij 113 partnerbanken.

Om te sparen bij CiviBank open je een gratis Raisin-rekening, je persoonlijke centrale transactierekening bij Raisin Bank. Vervolgens open en beheer je zoveel spaarproducten als gewenst vanuit één centraal account – ideaal als je je spaargeld wilt spreiden over verschillende producten, banken en landen.

raisin review

Sparen bij CiviBank, is dat veilig en betrouwbaar?

Nu traditionele banken spaargeld steeds minder nodig hebben, komt er ruimte voor nieuwe partijen. In Nederland kennen we de LeasePlan Bank die al een aantal jaren terug zijn intrede deed op de spaarmarkt.  Nu biedt ook CiviBank Nederlandse spaarders een scherpe rente. Voor CiviBank is dit een slimme manier om relatief goedkoop spaargeld aan te trekken. CiviBank staat onder toezicht van de Italiaanse financiële toezichthoudende autoriteit. Te vergelijken met de Nederlandse Autoriteit Financiële markten (AFM).

Als particuliere spaarder kun je hier mooi van profiteren.

Krediet rating

De CET-1 ratio zegt iets over de verhouding tussen het kernkapitaal (eigen vermogen van CiviBank) en de uitstaande kredieten. Dat geeft weer hoeveel eigen vermogen er is ten opzichte van het totale risico dat de bank loopt. Het is daarmee één van de belangrijkste maatstaven voor het weerstandsvermogen van een bank. Dit ratio zegt iets over de betrouwbaarheid van de bank. CiviBank heeft een CET1 ratio van 15,7%. De gemiddelde CET-1 ratio’s van Nederlandse banken ligt op 17,2%. (peildatum 2022, bron ECB). Het Nederlandse bunq is een uitschieter (30,3%). Italië zelf krijgt een BBB rating. Mocht CiviBank failliet gaan kun je zoals eerder vermeld gebruik maken van het depositogarantiestelsel tot €100.000 per rekeninghouder per bank.

Belastingen

Hoe zit het met de belastingen wanneer je gaat sparen bij CiviBank? Italië heft geen bronbelasting voor niet-ingezetenen, d.w.z. je bent automatisch vrijgesteld van bronbelasting en hoeft verder niets te doen.

Depositogarantie

Overeenkomstig EU-Richtlijn 2014/49/EU inzake de depositogarantiestelsels wordt uw spaargeld – inclusief rente die is aangegroeid maar nog niet bijgeschreven – gegarandeerd door het Italiaanse wettelijke depositogarantiestelsel tot € 100.000 per rekeninghouder per bank (houd dit laatste in het achterhoofd, mocht u buiten Raisin nog tegoeden aanhouden bij de betreffende bank). Terugbetaling vindt plaats in euro. Het terugbetaalbare bedrag wordt beschikbaar gemaakt aan de rekeninghouder binnen 10 werkdagen vanaf het moment van inwerkingtreding van het depositogarantiestelsel.

Voordelen CiviBank Sparen

Voordelen van sparen bij CiviBank uit Italië:

Vroegtijdige beëindiging altijd mogelijk

✓ Tot 3,55% p.j. vaste rente op deposito

✓ Onbeperkt storten en opnemen wanneer je wilt

✓ Geheel gratis – geen verborgen kosten

Conclusie CiviBank review

Het openen van een CiviBank Spaarrekening of termijndeposito gaat dus via Raisin. Raisin is een bemiddelaar. Zonder deze bemiddelaar kun je deze spaarrekening als buitenlander niet openen.

Via een Online Banking systeem heb je één overzicht van je verschillende spaarrekeningen en ontvang je regelmatig updates over nieuwe spaarproducten, zodat je snel en eenvoudig spaarrekeningen of deposito’s kunt verlengen. Een spaarrekening of termijndeposito kan worden geopend vanaf €20.000,-.

De reden dat dit product zo populair is onder Nederlanders komt enerzijds door de flexibiliteit van het product , en de hoge rente bij openen van je eerste spaarrekening bij CiviBank. Bekijk product.

Registreer gratis

Top