banksparen, bankspaaropties

Banksparen: De bankspaaropties op een rij

Banksparen is een fiscaal aantrekkelijke manier om vermogen op te bouwen. Voor je pensioen, hypotheekaflossing, uitvaart of gouden handdruk. Met banksparen vergelijken spaar je (periodiek) op een geblokkeerde rekening. Het spaargeld mag je alleen onder bepaalde voorwaarden opnemen voor een vooraf bepaald doel. Gedurende de periode dat de rekening is geblokkeerd, betaal je geen vermogensbelasting over je spaartegoed. De bankspaaropties op een rij.

Aflossing hypotheek en banksparen

Banksparen voor de aflossing van je hypotheek kan je belastingvoordeel opleveren. Je kiest dan voor een zogenaamde spaarrekening eigen woning (SEW) in plaats van een kapitaalverzekering eigen woning (KEW). Aantrekkelijk aan banksparen voor je hypotheekaflossing is dat je opgebouwde vermogen deels is vrijgesteld van 1,2% vermogensrendementsheffing. Spaar je minimaal 15 jaar? Dan is je vrijstelling maximaal € 35.700 in 2013. Heb je minstens 20 jaar gespaard? Dan bedraagt de maximale vrijstelling € 157.000 (2013).

Pensioen en banksparen

Het pensioengat vullen via banksparen, is een veelgebruikte spaarmethode. Immers, je kunt zo belastingvrij vermogen opbouwen voor je oude dag. Bij banksparen voor je pensioen mag je de spaarinleg in mindering brengen op je inkomstenbelasting. Je betaalt namelijk pas inkomstenbelasting als het spaartegoed wordt uitgekeerd. Verder betaal je over je spaargeld gedurende de spaarperiode én ook tijdens de uitkeringsfase geen 1,2% vermogensbelasting. Wil je banksparen voor je pensioen? Dan moet je wel aantonen dat je een pensioentekort hebt. Je mag niet meer sparen dan je jaarlijkse pensioentekort.

Met een gouden handdruk banksparen

Een gouden handdruk ofwel ontslagvergoeding mag je vanaf 2010 op een bankspaarrekening storten. Dat kan aanlokkelijk zijn, omdat je normaalgesproken over de vergoeding loonbelasting moet betalen. Die kan in sommige gevallen wel 52% bedragen. Om dat te voorkomen, kun je banksparen overwegen. Je betaalt dan voorlopig geen inkomsten- en vermogensbelasting waardoor je geld bespaart.

Uitvaart en banksparen

Sinds 2010 is het ook mogelijk om via een bankspaarrekening te sparen voor de kosten van je uitvaart. Kies je voor dit zogenaamde uitvaartsparen? Dan spaar je op een geblokkeerde rekening die alleen uitkeert bij overlijden. Over het spaarsaldo tot €6.859 (2013) betaal je geen 1,2% vermogensrendementsheffing. Je jaarlijkse fiscale voordeel bedraagt hierbij ongeveer €80.

Banksparen en rentetarieven

Meer weten over banksparen en de rentetarieven? Via spaarrentesvergelijken.net vergelijk je gemakkelijk de verschillende bankspaarrekeningen. Vanzelfsprekend inclusief een handig overzicht met de rentepercentages en de aanbieders. Zo is het een stuk eenvoudiger de aanbieder te kiezen die het voordeligst is. Vergelijk overigens niet alleen de rente, check ook de voorwaarden. Realiseer je ook dat je je spaartegoed niet zomaar tussentijds mag opnemen. Heb je nog vragen over banksparen? Stel je vraag hieronder gerust. Wij helpen je graag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Top