Energiebesparende maatregelen zijn lucratiever dan sparen

Investeer je spaargeld in energiebesparende maatregelen. Dat is stukken lucratiever dan sparen op een spaarrekening, aldus Milieu Centraal. Deze voorlichtingsorganisatie ontwikkelde een nieuwe rekenmethode die je namelijk helpt een realistische inschatting te maken van de kosten en baten van energiebesparende maatregelen. Door deze rekenwijze toe te passen, levert bijvoorbeeld het isoleren van je spouwmuur hetzelfde op als een spaarrekening met 12% rente!

sparen door energiebesparing

Oude rekenmethode: terugverdientijd energiebesparende maatregel ijkpunt

Voorheen was de terugverdientijd het uitgangspunt voor het doen van energiebesparende maatregelen. Hierbij deel je je investering door wat je jaarlijks bespaart. Verdien je de investering niet binnen 5 tot 7 jaar terug? Dan werd er meestal afgezien van het doen van energiebesparende maatregelen. Dat is jammer, want de winst die de investering op de lange termijn oplevert, wordt bij deze rekenmethode over het hoofd gezien. Zo zijn onder andere de besparingen over de hele levensduur van de maatregel niet meegenomen.

Nieuwe rekenmethode energiebesparende maatregelen

De nieuwe rekenwijze van Milieu Centraal kiest een meer realistische insteek. Zo wordt het geld, dat je bespaart op je energierekening, tijdens de hele looptijd van de investering op een denkbeeldige spaarrekening gezet tegen 2,55% rente. Dit percentage is gebaseerd op de rentetarieven van vrij opneembare- en deposito spaarrekeningen medio 2013. Door op deze manier naar energiebesparende maatregelen te kijken, levert bijvoorbeeld het isoleren van een spouwmuur evenveel rendement op als sparen tegen 12% rente.

Overzicht rendement uit energiebesparend maatregelen

Vraag je je af wat het huidige rendement is van diverse energiebesparende maatregelen? Hieronder een beknopt overzicht.
Spouwmuurisolatie levert je het meeste rendement op, namelijk: 12%;
Dakisolatie brengt op: 9%;
Vloerisolatie geeft een rendement van: 8%;
Dubbel (HR++) glas is goed voor: 7%;
Zonnepanelen zorgen voor een rendement van: 6%.
Overigens, het uitgangspunt van de rendementen is dat de energieprijzen (elektra en gas) de komende jaren met 4% en 5% per jaar omhoog gaan.

Check de nieuwe rekenmethode van Milieu Centraal

Wil je ook graag weten hoeveel financieel voordeel investeren in energiebesparende maatregelen je oplevert? En ben je benieuwd wat je rendement is uit je energiebesparingen? De nieuwe rekenformule van Milieu Centraal helpt je daarbij. Kijk voor meer informatie en de exacte rekenmethode op de site van Milieu Centraal.

Liever spaarrentes vergelijken voor de hoogste rente?

Centraal Beheer sparen
2,10% 3,47% 3,60%
Spaarrekening | EUR 1 jaar | EUR 2 jaar | EUR
Bekijk direct Bekijk direct Bekijk direct


Spaar je toch liever op de conventionele manier en niet via energiebesparende maatregelen? Stort dan je spaartegoed op een reguliere internetspaarrekening of deposito. Ben je benieuwd welke spaarrekening de hoogste rente biedt? Wij presenteren dagelijkse de meest actuele spaarrentes hier op www.spaarrentevergelijken.net. Kijk en vergelijk welke hoogste spaarrentes en voorwaarden het beste bij je passen.

Top