Raisin biedt je toegang tot spaarproducten uit heel Europa met de hoogste spaarrentes. Waar moet je op letten bij sparen via Raisin in het buitenland?  In dit artikel onze Raisin Review en ervaringen.

Wat is Raisin?

Via Raisin krijg je gratis online toegang tot deposito’s en spaarrekeningen van banken uit heel de EU. Aangezien Raisin uitsluitend samenwerkt met banken uit de EU, wordt het spaargeld van klanten gedekt door de respectieve nationale depositogarantiestelsels tot € 100.000 per klant per bank. Raisin heeft van de Autoriteit Financiële Markten een vergunning voor het bemiddelen in spaarrekeningen en biedt haar website, klantenservice en documentatie in het Nederlands aan.

Raisin review en ervaringen mei 2024

Raisin review 2024: de website van Raisin waar je online kunt sparen tegen toprentes.

Raisin werd in 2013 gelanceerd en groeide snel uit tot één van Europa’s toonaangevende FinTech-ondernemingen, met meer dan 53 miljard aan bemiddeld spaargeld bij meer dan 800.000 Europese klanten.

Registreer gratis

Hoe werkt Raisin?

Om te sparen bij de partnerbanken open je een gratis Raisin-rekening, je persoonlijke centrale transactierekening bij Raisin Bank. Vervolgens open en beheer je zoveel spaarproducten als gewenst vanuit één centraal account – ideaal als je je spaargeld wilt spreiden over verschillende producten, banken en landen! Raisin ontvangt een commissie op bemiddeld spaargeld van zijn partnerbanken.

raisin proces

Raisin werkt in Nederland dusver samen met 33 partnerbanken. Een greep uit de banken: Distingo BankKlarna Bank, Renault Bank, CKV bank, Inbank. Op korte termijn zullen er meer banken aan het platform toegevoegd worden. Bij deze banken zullen Nederlandse spaarders de keuze hebben uit een breed aanbod van deposito’s en spaarrekeningen.

Raisin online omgeving na registratie en aanvragen deposito's. 

Raisin ervaringen: Overzicht van je spaarproducten via online portal Raisin

Via een eenmalige online registratie krijg je toegang tot de online portal. Je hebt nu eenvoudig toegang tot meerdere spaarrekeningen. Identificatie gebeurt op afstand. Als Nederlander kun je spaarrekeningen of deposito’s openen bij partnerbanken in België, Duitsland, Estland, Letland, Tsjechië, Italië, Frankrijk, Oostenrijk, Polen en Zweden.

Raisin Review en ervaringen (aandachtspunten)

Via Raisin kun je dus spaarrekeningen en deposito’s aanhouden tegen hoge rente bij Europese banken buiten Nederland. Hieronder in onze review onze aandachtspunten waar je rekening moet houden bij het openen van een spaarrekening of deposito in het buitenland.

Spaargeld in het buitenland − belastingen

In het buitenland kun je te maken krijgen met bronbelasting. Bronbelasting houdt in dat het land waarin de bank gevestigd is belasting inhoudt over jouw gespaarde rente. Zo betaal je soms belasting over je spaargeld in het buitenland.

Nederland heeft echter met vele landen verdragen afgesloten. Je hoeft enkel een formulier aan te vragen en/of in te vullen en af te geven om de bronbelasting te verminderen, meestal naar 0%. Een aantal EU-landen – Duitsland, Estland, Frankrijk, Italië, Luxemburg, Malta en Zweden – heft helemaal geen bronbelasting.

Bij spaarrekeningen in deze landen hoef je dus niets te doen om bronbelasting te voorkomen. Tot het vrijstellingsbedrag kun je dus vaak belastingvrij sparen in het buitenland, ook zonder bronbelasting.

Hoge rente op een spaarrekening in het buitenland

Op het moment is de Nederlandse spaarmarkt vergaand verzadigd. In andere landen bestaat meer vraag naar (Nederlands) spaargeld dan bij ons. Hierdoor kunnen banken het geld beter gebruiken. Omdat het spaargeld meer waard is voor de bank, zijn banken ook bereid om hier meer rente voor aan te bieden.

Je ontvangt bij Raisin momenteel vooral aantrekkelijke rentes op buitenlandse depositorekeningen. Hierbij staat het geld voor een bepaalde periode vast. Daarvoor ontvang je een vaste rente voor de gehele looptijd. Via Raisin krijg je op dit moment tot 3,65% rente op een deposito en tot 3,32% rente op een vrij-opneembare spaarrekening.

wat rente voor verschil maakt wat te doen met spaargeld

*Bij de berekeningen voor de grafiek hebben we geen rekening gehouden met belastingen. Eerste inleg van 100.000 euro. In werkelijkheid kan het rentetarief veranderen.

De gemiddelde rente op een Nederlandse spaarrekening is slechts 1,70%.

Sparen in het buitenland via Raisin. Is het betrouwbaar?

Raisin is een intermediair met een Duitse bankvergunning. In Nederland hebben ze een vergunning voor het bemiddelen in spaarrekeningen van de AFM. Duitsland heeft net als Nederland een hoge kredietrating. De kans dat met het depositogarantiestelsel van deze landen de banken hun verplichtingen niet na kunnen komen is gering. Er komen steeds meer betrouwbare partnerbanken bij op het platform van Raisin. En de banken die toetreden zijn allang niet meer zo exotisch als in het begin toen er vooral onbekende banken toetraden tot het platform van Raisin. Met nieuwkomers zoals Renault Bank en Klarna begint het een serieus platform te worden als je wilt sparen tegen een hogere rente dan bij je huisbank in Nederland.

Is het veilig?

Veel mensen hebben twijfels bij het sparen van geld in het buitenland. Is het geld wel veilig? Ja! ondanks het Icesave-debacle wat nog vers in het geheugen van Nederlanders staat. IJsland was en is geen lid van de EU. Sinds 2008 zijn nieuwe EU-Richtlijnen geïntroduceerd, die ervoor zorgen dat spaargeld op een rekening binnen de EU altijd gegarandeerd is, door middel van de geharmoniseerde depositogarantiestelsels. Spaargeld wordt tot €100.000 (of het equivalent in de lokale valuta) per rekeninghouder per bank gegarandeerd. Bovendien, sinds januari 2024 bedraagt de wettelijke terugbetalingstermijn 7 dagen.

Waarom sparen bij Raisin in het buitenland?

Sparen is meestal een nationale aangelegenheid. Maar door Raisin wordt deze barrière opgeheven. De spaarrente in het buitenland is vaak hoger dan bij ons in Nederland. EU-regelgeving biedt vele mogelijkheden, maar er zijn ook obstakels waar mensen tegenaan lopen als ze een spaarrekening in het buitenland willen openen.

Obstakels bij internationaal sparen

Als je wilt sparen bij een buitenlandse bank, moet je eerst een rekening openen. En dit is precies waar het bij spaarders schuurt. Bij veel banken kun je als buitenlander geen spaarrekening openen. Als dit al kan, is het moeilijk om de wetgeving van het land te doorgronden. Taalbarrières spelen hier ook een grote rol. Raisin maakt dit proces kinderlijk eenvoudig. Zij bemiddelen voor jou en regelen de beste rente. Een groot voordeel: Spaar vanuit één centraal account – ideaal als je je spaargeld wilt spreiden over verschillende producten, banken en landen! Zo beheer je zoveel spaarproducten als gewenst.

Depositogarantiestelsel

Iedere lidstaat binnen de EU is verplicht om een nationaal stelsel te hebben dat spaargeld dekt. Spaargeld wordt tot €100.000 (of het equivalent in de lokale valuta) per rekeninghouder per bank gegarandeerd. Het bedrag moet in maximaal 7 werkdagen uitgekeerd worden. Sinds de invoering van de nieuwe richtlijnen heeft geen enkele spaarder binnen de EU geld verloren  tot de dekkingslimiet van € 100.000

Een deposito bij Raisin openen

Je geeft je geld bij de bank in bewaring en kunt tijdelijk niet bij je geld. In ruil voor deze beperkingen, ontvang je een hogere rente dan op een gewone spaarrekening. Depositorekeningen hebben vaak een minimuminleg. Spaardeposito’s zijn voor banken aantrekkelijk, omdat ze beter met je geld kunnen plannen. Jouw spaargeld gebruiken ze voor het financieren van verschillende activiteiten. Als spaarder ontvang je als beloning een hogere rente.

Rente Aanbieder Spaarrekening Waardering
3,65% Haitong Bank Haitong Bank
1 jaar Deposito
Verder
Meer info
3,60% Banca Progetto Banca Progetto
1 jaar Deposito
Verder
Meer info
3,35% Klarna Klarna
1 jaar Deposito
Verder
Meer info

Een goede optie voor een deposito met een looptijd van 1 jaar is bij de Zweedse Klarna Bank. De minimale inleg is €500. De bank krijgt een goede kredietbeoordeling. De beste optie voor een deposito met een looptijd van 1 jaar is nu bij de Portugese Haitong Bank. Die rente bedraagt 3,65%. De bank is afkomstig uit Slowakije. De minimale inleg is €5.000. Ter vergelijking: een deposito in Nederland voor 1 jaar vast geeft je momenteel een rente van 2,70% bij Centraal Beheer. Let op, je dient wel eerst een renteplús rekening te openen.

Een spaarrekening bij Raisin openen

Er zijn ook nog mogelijkheden om flexibel te sparen zónder deposito. Dat wil zeggen dat je eigenlijk gewoon een spaarrekening opent bij een partnerbank via Raisin. Dit is een aantrekkelijke optie.

Het gaat hierbij om spaarrekeningen met een variabele rente, die dagelijks opvraagbaar zijn. Bovendien kun je hier al voor weinig geld instappen (vanaf één euro).

De beste optie is vrij-opneembaar sparen bij de Zweedse Collector Bank. De rente wordt ieder kwartaal uitgekeerd. De minimale inleg is €1. Ter vergelijking: je geniet nu een 2x hogere rente dan de grootbanken in Nederland zoals ABN AMRO, Rabobank en ING.

Rente Aanbieder Spaarrekening Waardering
3,32% Collector Bank Collector Bank
Spaarrekening
Verder
Meer info
3,31% Distingo Bank Distingo Bank
Spaarrekening
Verder
Meer info
3,30% HoistSparen HoistSparen
Spaarrekening
Verder
Meer info

Daarnaast kun je kiezen uit de Zweedse banken Collector en HoistSparen.

Raisin voordelen

Registreer en identificeer je éénmalig binnen enkele minuten

Spaar vervolgens bij bank(en) naar keuze tegen toprentes tot 3,65% per jaar.

Met Raisin Online Banking heb je veilig toegang tot aantrekkelijke spaarrekeningen uit de EU met depositogarantie tot € 100.000 per bank.

Alle diensten zijn gratis inclusief het openen en beheer van rekeningen en de klantenservice.

Conclusie: Raisin review en ervaringen

Uit onze Raisin review komt naar voren dat het openen van een Spaarrekening of deposito eenvoudig is te regelen via een online spaarplatform. Je wordt echt goed geholpen aan een betere rente via een account bij Raisin.

Via een Online Banking systeem heb je één overzicht van je verschillende spaarrekeningen en ontvang je regelmatig updates over nieuwe spaarproducten, zodat je snel en eenvoudig spaarrekeningen of deposito’s kunt verlengen. Onze eigen ervaring met Raisin deposito’s zijn dan ook zeer positief (mits je rekening houdt met onze aandachtspunten).

Dit platform is in korte tijd zeer populair geworden onder Nederlanders. Dit komt door de hogere rente bij internationale banken en de betrouwbaarheid van het bedrijf. We hebben nu tijdelijk een exclusieve actie waarbij je tot €100 bonus kunt ontvangen. Alleen via deze link.

Open hier een gratis Raisin-rekening

Registreer gratis

Top