Steeds meer Nederlandse spaarders gaan op zoek naar alternatieven om de lage rentes bij de grootbanken te omzeilen. Je kunt gaan beleggen, maar heb je wel eens van de marktplaats voor sparen van Raisin gehoord? Raisin biedt je toegang tot spaarproducten uit heel de EU met de hoogste spaarrentes. Behaal meer rendement op je spaargeld. In dit artikel onze Raisin Review en ervaringen.

Wat is Raisin?

Raisin werd in 2013 gelanceerd en groeide snel uit tot één van Europa’s toonaangevende FinTech-ondernemingen, met meer dan 53 miljard aan bemiddeld spaargeld en meer dan 800.000 Europese klanten.

Het bedrijf breekt barrières af, biedt Europese spaarders eenvoudig en gratis online toegang tot deposito’s en spaarrekeningen aan van banken uit heel de EU. Aangezien Raisin uitsluitend samenwerkt met banken uit de EU, wordt het spaargeld van klanten gedekt door de respectieve nationale depositogarantiestelsels tot € 100.000 per klant per bank. Raisin heeft van de Autoriteit Financiële Markten een vergunning voor het bemiddelen in spaarrekeningen en biedt haar website, klantenservice en documentatie in het Nederlands aan.

raisin review en ervaringen

Raisin review 2023: de website van Raisin waar je online kunt sparen tegen toprentes.

Hoe werkt het?

Raisin geeft je toegang tot deposito- en spaarrekeningen van banken uit heel de EU – en dat alles via één platform en volledig online! Raisin’s diensten zijn gratis voor jou: Raisin ontvangt een commissie op bemiddeld spaargeld van zijn partnerbanken. Je kunt momenteel sparen bij meer dan 20 partnerbanken.

Om te sparen bij de partnerbanken open je een gratis Raisin-rekening, je persoonlijke centrale transactierekening bij Raisin Bank. Vervolgens open en beheer je zoveel spaarproducten als gewenst vanuit één centraal account – ideaal als je je spaargeld wilt spreiden over verschillende producten, banken en landen!

raisin review

Omdat Raisin alleen banken uit de EU aanbiedt, kun je er zeker van zijn dat je spaargeld gedekt wordt door wettelijke depositogarantiestelsels tot € 100.000 per rekeninghouder per bank (of een gelijkwaardig bedrag in lokale valuta).

Raisin werkt in Nederland dusver samen met 20 partnerbanken. Een greep uit de banken: Renault BankCKV bank, Younited, Klarna Bank, Inbank, en Rietumu Bank. Op korte termijn zullen er meer banken aan het platform toegevoegd worden. Bij deze banken zullen Nederlandse spaarders de keuze hebben uit een breed aanbod van deposito’s en spaarrekeningen.

Raisin online omgeving na registratie en aanvragen deposito's. 

Raisin review: Overzicht van je producten via online portal

Via een eenmalige online registratie krijg je toegang tot de online portal. Je hebt nu eenvoudig toegang tot meerdere spaarrekeningen. Identificatie gebeurt op afstand. Als Nederlander kun je spaarrekeningen of deposito’s openen bij partnerbanken in België, Duitsland, Estland, Letland, Tsjechië, Italië, Frankrijk, Oostenrijk, Polen en Zweden.

Raisin Review en ervaringen (aandachtspunten)

Spaargeld in het buitenland − belastingen

In het buitenland kun je te maken krijgen met bronbelasting. Bronbelasting houdt in dat het land waarin de bank gevestigd is belasting inhoudt over jouw gespaarde rente. Zo betaal je soms belasting over je spaargeld in het buitenland.

Nederland heeft echter met vele landen verdragen afgesloten. Je hoeft enkel een formulier aan te vragen en/of in te vullen en af te geven om de bronbelasting te verminderen, meestal naar 0%. Een aantal EU-landen – Duitsland, Estland, Frankrijk, Italië, Luxemburg, Malta en Zweden – heft helemaal geen bronbelasting.

Bij spaarrekeningen in deze landen hoef je dus niets te doen om bronbelasting te voorkomen. Tot het vrijstellingsbedrag kun je dus vaak belastingvrij sparen in het buitenland, ook zonder bronbelasting.

Hoge rente op een spaarrekening in het buitenland

Op het moment is de Nederlandse spaarmarkt vergaand verzadigd. In andere landen bestaat meer vraag naar (Nederlands) spaargeld dan bij ons. Hierdoor kunnen banken het geld beter gebruiken. Omdat het spaargeld meer waard is voor de bank, zijn banken ook bereid om hier meer rente voor aan te bieden.

Zoals ook in Nederland het geval was, ontvang je vooral aantrekkelijke rentes op buitenlandse depositorekeningen. Hierbij staat het geld voor een bepaalde periode vast. Daarvoor ontvang je een vaste rente voor de gehele looptijd.

Sparen in het buitenland via Raisin. Is het betrouwbaar?

Er komen steeds meer partnerbanken bij. En de namen die toetreden zijn allang niet meer zo exotisch als in het begin toen er vooral onbekende banken toetraden tot het platform van Raisin. Met nieuwkomers zoals Renault Bank en Klarna begint het een serieus platform te worden als je wilt sparen tegen een hogere rente dan bij je huisbank in Nederland.

Waarom sparen bij Raisin in het buitenland?

Sparen is meestal een nationale aangelegenheid. Maar door Raisin wordt deze barrière opgeheven. De spaarrente in het buitenland is vaak hoger dan bij ons in Nederland. EU-regelgeving biedt vele mogelijkheden, maar er zijn ook obstakels waar mensen tegenaan lopen als ze een spaarrekening in het buitenland willen openen. Ook maken sommige Nederlanders zich zorgen over de veiligheid.

Obstakels bij internationaal sparen

Als je wilt sparen bij een buitenlandse bank, moet je eerst een rekening openen. En dit is precies waar het bij spaarders schuurt. Bij veel banken kun je als buitenlander geen spaarrekening openen. Als dit al kan, is het moeilijk om de wetgeving van het land te doorgronden. Taalbarrières spelen hier ook een grote rol. Raisin maakt dit proces kinderlijk eenvoudig. Zij bemiddelen voor jou en regelen de beste rente.

Veiligheid

Daarnaast hebben veel mensen twijfels bij het sparen van geld in het buitenland. Is het geld wel veilig? Het Icesave-debacle staat nog vers in het geheugen van Nederlanders. IJsland was en is geen lid van de EU. Sinds 2008 zijn nieuwe EU-Richtlijnen geïntroduceerd, die ervoor zorgen dat spaargeld op een rekening binnen de EU altijd gegarandeerd is, door middel van de geharmoniseerde depositogarantiestelsels.

Depositogarantiestelsel

Iedere lidstaat binnen de EU is verplicht om een nationaal stelsel te hebben dat spaargeld dekt. Spaargeld wordt tot €100.000 (of het equivalent in de lokale valuta) per rekeninghouder per bank gegarandeerd. Het bedrag moet in maximaal 15 werkdagen uitgekeerd worden. Sinds de invoering van de nieuwe richtlijnen heeft geen enkele spaarder binnen de EU geld verloren  tot de dekkingslimiet van € 100.000

Een deposito bij Raisin openen

Een depositorekening is een spaarvorm. Het grootste verschil met andere vormen van sparen, zoals internetsparen, is de vaste looptijd en de vaste rente. Je geeft je geld bij de bank in bewaring en kunt niet flexibel bij je geld. Depositorekeningen hebben vaak een minimuminleg.

In ruil voor deze beperkingen, ontvang je een hogere rentedan op een flexibele spaarrekening.

Spaardeposito’s zijn voor banken aantrekkelijk, omdat ze beter met je geld kunnen plannen. Jouw spaargeld gebruiken ze voor het financieren van verschillende activiteiten. Als spaarder ontvang je als beloning een hogere rente. Momenteel zijn de rentetarieven op depositorekeningen in Nederland helaas laag. Als je überhaupt nog rente ontvangt.

Rente Aanbieder Spaarrekening Waardering
4,20% Banca Progetto Banca Progetto
2 jaar Deposito
Verder
Meer info
4,16% Klarna Klarna
1 jaar Deposito
Verder
Meer info
4,00% Orange Bank Orange Bank
1 jaar Deposito
Verder
Meer info

Een goede optie voor een deposito met een looptijd van 1 jaar is bij de Zweedse Klarna Bank, ook bekend van achteraf betalen. De minimale inleg is €500. De beste optie voor een deposito met een looptijd van 2 jaar is nu bij de Italiaanse Banca Progetto. Onlangs werd de rente verhoogt naar 4,20%!, De bank is afkomstig uit Italië. De minimale inleg is €10.000. Ter vergelijking: een deposito in Nederland voor 2 jaar vast geeft je momenteel een rente van 2,95% bij Centraal Beheer.

Flexibel sparen bij Raisin zonder deposito

Er zijn ook nog mogelijkheden om flexibel te sparen zónder deposito. Dat wil zeggen dat je eigenlijk gewoon een spaarrekening opent bij een andere bank, Raisin bank. Dit is een aantrekkelijke optie.

Het gaat hierbij om spaarrekeningen met een variabele rente, die dagelijks opvraagbaar zijn. Bovendien kun je hier al voor weinig geld instappen (vanaf een euro). Dat was in 2018, bij de lancering van het platform in Nederland nog anders. Toen had je toch al snel 5.000 euro nodig om gebruik te kunnen maken van een bank via Raisin.

De beste optie is vrij-opneembaar sparen bij het Zweedse Klarna Bank. De rente wordt ieder kwartaal uitgekeerd. Ter vergelijking: je geniet nu een 2x hogere rente dan de grootbanken in Nederland zoals ABN AMRO, Rabobank en ING.

Rente Aanbieder Spaarrekening Waardering
3,25% Klarna Klarna
Spaarrekening
Verder
Meer info
3,25% Nordax Nordax Bank
Spaarrekening
Verder
Meer info

Daarnaast kun je kiezen uit de Zweedse Nordax Bank en Distingo Bank uit Frankrijk.

Raisin beoordeling door echte klanten

Raisin wordt als “Goed” beoordeeld met 4,2 / 5 op review platform Trustpilot.

beoordelingen raisin reviews door echte klanten

Raisin account openen

Om te sparen bij de partnerbanken open je je gratis Raisin-rekening, je persoonlijke centrale transactierekening bij Raisin Bank. Vervolgens open en beheer je zoveel spaarproducten als gewenst vanuit één centraal account – ideaal als je je spaargeld wilt spreiden over verschillende producten, banken en landen. Omdat Raisin alleen banken uit de EU aanbiedt, kun je er zeker van zijn dat je spaargeld gedekt wordt door wettelijke depositogarantiestelsels tot € 100.000 per rekeninghouder per bank (of een gelijkwaardig bedrag in lokale valuta). De autorisatie van je account gebeurt via een live beeld verbinding.

Raisin voordelen

Registreer en identificeer je éénmalig binnen enkele minuten

Spaar vervolgens bij bank(en) naar keuze tegen toprentes tot 4,45% per jaar.

Met Raisin Online Banking heb je veilig toegang tot aantrekkelijke spaarrekeningen uit de EU met depositogarantie tot € 100.000 per bank.

Alle diensten zijn gratis inclusief het openen en beheer van rekeningen en de klantenservice.

Conclusie: Raisin review en ervaringen

Uit onze Raisin review komt naar voren dat het openen van een Spaarrekening of deposito eenvoudig is te regelen via een online spaarplatform. Je wordt goed geholpen aan een betere rente via een account bij Raisin. Onze ervaringen met Raisin deposito’s zijn dan ook zeer positief.

Via een Online Banking systeem heb je één overzicht van je verschillende spaarrekeningen en ontvang je regelmatig updates over nieuwe spaarproducten, zodat je snel en eenvoudig spaarrekeningen of deposito’s kunt verlengen.

Dit platform is in korte tijd zeer populair geworden onder Nederlanders. Dit komt door de hogere rente bij internationale banken en de betrouwbaarheid van het bedrijf.

Open hier een gratis Raisin-rekening

Registreer gratis

Top