Er is een nieuwe toetreder op de Nederlandse spaarmarkt. Fjord Bank. De spaarbank uit Litouwen is toegevoegd aan het portfolio van Raisin. Openen en beheren gaat via het Raisin platform. Je dient wel eerst te registreren. In dit artikel onze Fjord Bank review en ervaringen.

Wie is Fjord Bank?

Fjord Bank is een digitale challenger bank met Scandinavische wortels. Na zijn oprichting door een groep Noorse en Zweedse investeerders en het verkrijgen van een bankvergunning eind 2019, lanceerde de bank medio 2020 voor het eerst in Litouwen − waarna al snel werd uitgebreid naar andere landen. Fjord Bank biedt financiële oplossingen en spaarproducten voor particulieren en gebruikt uitsluitend online kanalen om klanten te bereiken. Het hoofdkantoor van de bank is gevestigd in Vilnius, Litouwen.

fjord bank review en ervaringen

Fjord Bank review: De website van Raisin vanwaaruit je een spaarrekening bij Fjord Bank kunt openen.

Fjord Bank review en ervaringen (aandachtspunten)

De bank uit Litouwen breidt z’n diensten sinds maart uit naar Nederland. Uit onze Fjord Bank review komt naar voren dat dit  een termijndeposito met een vaste looptijd betreft.

Dit product is een goed alternatief voor mensen die op zoek zijn naar een hogere rente dan in het thuisland, maar toch een betrouwbare bank zoeken. De bank is gevestigd in Litouwen. De economische groei van Litouwen is stabiel en de staatsschuld is met 44,66% van het bbp (in 2021) naar Europese maatstaven zeer laag. Cultureel gezien wordt Litouwen gekenmerkt door een verscheidenheid aan invloeden als gevolg van zijn geografische ligging en lange geschiedenis. Het land krijgt daarom een goede rating (S&P: A+) van alle toonaangevende ratingbureaus.

Hoge spaarrente voor nieuwe klanten

Fjord Bank is direct een hoge binnenkomer op de Nederlandse spaarmarkt. De rente van 3,65% is zeer concurrerend als je het vergelijkt met de grootbanken ABN, ING en de Rabobank. Die rente is namelijk 1.5%. De genoemde rente is variabel.

€95.000 is  het maximale bedrag dat je op de spaarrekening van Fjord Bank kunt stallen. Bij de huidige rente van 3,65% levert dat maximaal €3.468 per jaar op. De beste rente op een Nederlandse spaarrekening vinden we bij Centraal Beheer  met 2,80% rente.

Op depositorekeningen, waar je spaargeld voor een langere periode vastzet krijg je een maximale rente van 3,65 procent per jaar. Bij een looptijd van één jaar ontvang je 3,65%.

Internationaal sparen bij Fjord Bank via Raisin

Raisin geeft je toegang tot deposito- en spaarrekeningen van banken uit heel de EU – en dat alles via één platform en volledig online! Er sparen al meer dan 500.000 Europese klanten voor meer dan € 53,0 miljard bij 138 partnerbanken.

Om te sparen bij Fjord Bank open je een gratis Raisin-rekening, je persoonlijke centrale transactierekening bij Raisin Bank. Vervolgens open en beheer je zoveel spaarproducten als gewenst vanuit één centraal account – ideaal als je je spaargeld wilt spreiden over verschillende producten, banken en landen.

raisin review

Sparen bij Fjord Bank, is dat veilig en betrouwbaar?

Nu traditionele banken spaargeld steeds minder nodig hebben, komt er ruimte voor nieuwe partijen. In Nederland kennen we de LeasePlan Bank die al een aantal jaren terug zijn intrede deed op de spaarmarkt.  Nu biedt ook Fjord Bank Nederlandse spaarders een scherpe rente. Voor Fjord is dit een slimme manier om relatief goedkoop spaargeld aan te trekken. Je spaargeld is verzekerd tot EUR 100.000 via het Litouwse wettelijke depositogarantiestelsel.

Hoe zit het met de belasting

Litouwen heft een standaard bronbelasting op spaarrente van 15%. Als belastingplichtige in Nederland kun je deze belasting eenvoudig verminderen naar 10%. Hiertoe overleg je uiterlijk 4 weken voor de vervaldatum een Litouwse woonplaatsverklaring (aangeleverd door Raisin met instructies). De resterende 10% bronbelasting kun je in beginsel verrekenen met je in Nederland verschuldigde inkomstenbelasting sparen en beleggen (box 3), waardoor je per saldo geen (dubbele) belasting betaalt over spaarrente uit Litouwen. N.B.: om de buitenlandse bronbelasting te kunnen verrekenen, dien je in eerste instantie voldoende belasting te betalen in box 3.

Depositogarantie

Overeenkomstig EU-Richtlijn 2014/49/EU inzake de depositogarantiestelsels wordt jouw spaargeld – inclusief rente die is aangegroeid maar nog niet bijgeschreven – gegarandeerd door het Litouwse wettelijke depositogarantiestelsel tot € 100.000 per rekeninghouder per bank (houd dit laatste in het achterhoofd, mocht je buiten Raisin nog tegoeden aanhouden bij de betreffende bank). Terugbetaling vindt plaats in euro. Het terugbetaalde bedrag wordt beschikbaar gemaakt aan de rekeninghouder binnen 10 werkdagen vanaf het moment van inwerkingtreding van het depositogarantiestelsel. De garantie geldt voor alle natuurlijke personen, ongeacht of deze in Litouwen of elders wonen. Beheerder en uitvoerder van het depositogarantiestelsel is het Valstybės įmonės „Indėlių ir investicijų draudimas“ (https://www.iidraudimas.lt/en/).

Voordelen Fjord Bank sparen

Voordelen van sparen bij Fjord Bank uit Litouwen:

✓ Tot 3,65% p.j. vaste rente op deposito

✓ Keuze uit looptijden van 1 t/m 5 jaar

✓ Onbeperkt storten en opnemen wanneer je wilt

✓ Geheel gratis – geen verborgen kosten

Conclusie Fjord Bank review

Het openen van een Fjord Bank termijndeposito gaat dus via Raisin. Raisin is een bemiddelaar. Zonder deze bemiddelaar kun je deze spaarrekening als buitenlander niet openen.

Via een Online Banking systeem heb je één overzicht van je verschillende spaarrekeningen en ontvang je regelmatig updates over nieuwe spaarproducten, zodat je snel en eenvoudig spaarrekeningen of deposito’s kunt verlengen. Een deposito bij Fjord Bank kan al worden geopend vanaf €10.000-.

De reden dat dit product zo populair is onder Nederlanders komt enerzijds door de betrouwbaarheid en bekendheid van het Raisin merk , en de hoge rente bij openen van je eerste termijndeposito bij Fjord Bank. Bekijk product.

Registreer gratis

Top