Groen sparen vergelijken  

energiebesparende maatregelen_spaarrentesvergelijkenGroen sparen populair, maar nog wel een beperkt aanbod

Groen sparen of duurzaam sparen aanbod is beperkt. Ondanks dat deze spaarvorm steeds populairder wordt zijn veel banken er toch nog onvoldoende mee bezig. Uit eerder onderzoek van de eerlijke bankenwijzer bleek al dat ASN Bank en Tridos Bank het hoogste scoren op maatschappelijke verantwoord ondernemen (MVO-beleid). Hieronder verstaan ze het duurzame beleid dat de banken in de afgelopen jaren verbeterd hebben. Echter door de huidige regering is de fiscale vergoeding voor groen sparen onder druk komen te staan.

Daardoor is er sinds 2012 een afname te zien in het aantal geopende groene spaarrekeningen. ASN biedt momenteel 0,01% rente op haar duurzame spaarrekening en Triodos 0,0%.

Aanbieder Product Rente Belastingvoordeel
ASN Bank ASN Ideaalsparen 0,01% Nee
Triodos Bank Internetsparen 0,00% Nee
Triodos Bank Noord-Zuid Internetsparen 0,00% Nee

Groene spaarrekening belasting

Wie gebruik maakt van duurzaam sparen heeft recht op een belasting korting van 0,7% in box 1. Deze heffingkorting geldt op alle spaarrekeningen en beleggingsfondsen met een groencertificaat. De populariteit van groen sparen is de laatste jaren afgenomen daar de korting in beginsel 1,2% betrof. Ook geldt een ruimere vrijstelling van 56.420 euro. Over deze som betaal je geen vermogensbelasting.

Groen Deposito

Naast groene spaarrekeningen bieden enkele duurzame banken ook groene deposito rekening aan. Groene deposito’s hebben dezelfde kenmerken als een normale spaardeposito. Ook hier geldt de deposito moet voorzien zijn van een groencertificaat om in aanmerking te komen voor het belastingvoordeel. Groene dan wel duurzame banken genoemd hebben als doel te investeren in natuur, mens & milieu en houden zich verre van de wapenindustrie en corruptie.

Rabobank en ING bieden een groen deposito aan waarbij je spaargeld tot €100.000 is verzekerd.

Groen beleggen vergelijken

Denk je erover om groen te beleggen? Beleg je in duurzame startups met belastingvoordeel vanaf een paar tientjes per maand. Inleggen kan vaak al vanaf een laag bedrag.

duurzaam beleggen

Wil je investeren in duurzame bedrijsleningen met positieve impact op mens en milieu? kijk dan naar Oneplanetcrowd. Hier investeer je in duurzame bedrijfsleningen en behaal je een rendement tot 6%. Inleggen kan al vanaf €150.

Uitleg groen sparen

Een groene spaarrekening is in grote lijnen hetzelfde als een gewone rekening of internet spaarrekening. Het verschil zit in het feit dat je spaargeld niet zomaar in een willekeurige onderneming wordt geïnvesteerd, maar in bedrijven en instellingen die rekening houden met natuur en milieu. Groen sparen kan je een belastingvoordeel opleveren. Wanneer de bank het spaargeld in groene projecten investeert. Van de fiscus hoeft er tot een bepaald bedrag geen 1,2% belasting over het vermogen betaald worden. Bovendien wordt je extra beloond als groene spaarder met een belastingkorting van 1,3%. Liever een reguliere spaarrekening. Ga spaarrentes vergelijken in ons overzicht.

Top