Onderzoek de Eerlijke Bankwijzer. Hoe eerlijk is jouw bank?

Hoe eerlijk is jouw bank

Sparen levert tegenwoordig bar weinig op. Dat is algemeen bekend. Wil je sparen bij een eerlijke bank? Die niet investeert in onder andere kinderarbeid, vervuilende energie en wapenbedrijven? Dan is dat nog een stuk moeilijker. Want, 7 Nederlandse banken investeren samen miljarden in de kernwapenindustrie. Dit stelt het onderzoek van de Eerlijke Bankwijzer, uitgevoerd door onderzoeksbureau Profundo. Benieuwd hoe eerlijk jouw spaarbank is?

7 banken investeren in kernwapens

De 7 Nederlandse banken die in totaal samen bijna 1,5 miljard investeren en beheren in de kernwapenindustrie zijn volgens het onderzoek: ABN Amro, AEGON, Delta Lloyd, ING, Rabobank Groep, SNS Reaal en Van Lanschot. Alleen ASN, NIBC en Triodos Bank hadden geen enkele financiële relatie met een kernwapenproducent.

10 bankgroepen en 20 bedrijven onderzocht

In het onderzoek zijn de financiële relaties tussen 10 Nederlandse bankengroepen en 20 fabrieken doorgelicht. Het gaat om bedrijven in de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Frankrijk, India en het Nederlandse bedrijf Eads die betrokken zijn bij de ontwikkeling, productie, onderhoud en opslag van kernwapens. Uit het onderzoek blijkt dat ING € 658 miljoen aan aandelen en obligaties beheert, Aegon € 553 miljoen belegt, de Rabobank € 85 miljoen en ABN Amro € 7,6 miljoen.

Oproep tot transparantie beleid

De Eerlijke Bankwijzer roept financiële instellingen op hun verantwoordelijkheid te nemen. Zij vindt dat banken alle vormen van investeringen in bedrijven die zich met ontwerp, productie, ontwikkeling en onderhoud van kernwapens bezighouden moeten uitsluiten. Daarnaast moeten banken volgens de Eerlijke Bankwijzer duidelijk en transparant zijn over hun beleid.

Banken beloven beterschap

Inmiddels hebben een aantal banken beterschap beloofd en aangegeven hun beleid aan te passen. Zo liet onder andere Delta Lloyd weten investeringen in kernwapenproducenten voortaan uit te sluiten. Ook de Rabobank geeft aan sinds 1 maart een nieuw wapenbeleid te hebben; geen leningen meer verstrekken aan bedrijven die betrokken zijn bij controversiële wapens. En SNS Reaal gaat nader onderzoek doen naar het bedrijf waarin een investering is gevonden.

De Eerlijke Bankwijzer

De Eerlijke Bankwijzer is een initiatief van Oxfam Novib, FNV, Amnesty International, Milieudefensie, Dierenbescherming en IKV Pax Christi. De organisatie vergelijkt het investerings- en financieringsbeleid van de belangrijkste aanbieders van particuliere betaal- en spaarrekeningen op de Nederlandse markt. Meer info: eerlijkebankenwijer.nl

4 Responses to Hoe eerlijk is jouw bank?

 1. H.grote schreef:

  Enig idee hoe het zit met KNAB?

 2. Frank wiersma schreef:

  KNAB zegt hier het volgende over in haar handleiding

  Bij de samenstelling (en evaluatie) van ons assortiment houden we rekening met
  maatschappelijke, sociale en milieucriteria. We hanteren een zwarte lijst met bedrijven die niet
  voldoen aan onze eisen op het gebied van mensenrechten, wapens, gezondheid en milieu.
  Deze bedrijven zijn uitgesloten van alle directe beleggingen.

  De vraag is echter of rekening houden met , ook echt daadwerkelijk betekend dat KNAB zich hier in zijn totaliteit niet mee bezig houdt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Top