Voor dit interview sprak ik met Maxim Manturov (Head of Investment Advise bij Freedom Finance Europa). In dit exclusieve interview kom je meer te weten over de IPO broker Freedom Finance en haar handelsplatform Freedom24.

Q: Hoe zou je Freedom24 omschrijven aan een belegger die al belegt via andere handelsplatforms?

A: Freedom Finance is een klassieke effectenmakelaar die vertrouwde en betrouwbare beursinstrumenten aanbiedt. Het Freedom24-platform bevat geen CFD-contracten of forexhandel, aangezien onze klanten langetermijnbeleggers zijn en niet geïnteresseerd zijn in risicovolle mechanismen.

Voor ons is het belangrijk om vertrouwd, veilig en transparant te blijven voor onze klanten, aangezien we deel uitmaken van een grote publieke holding (Freedom Holding Corp.) met hoge regelgeving (overeenkomend met SEC in de VS, CySEC en BaFin in Europa). Daarnaast is Freedom Finance Europe Ltd lid van de Association for Financial Markets in Europa en heeft het een direct lidmaatschap van Euroclear, ’s werelds grootste aanbieder van binnenlandse en grensoverschrijdende afwikkelings- en aanverwante diensten voor obligatie-, aandelen- en fondstransacties.

freedom24 interview

Via het online platform Freedom24 krijgen onze klanten toegang tot meer dan een miljoen handelsinstrumenten (aandelen, obligaties, ETF’s, opties en futures) op de toonaangevende wereldbeurzen. En het unieke kenmerk van Freedom24.com is de mogelijkheid om te investeren in IPO’s, met een gemiddelde groei van 60% van de IPO-aandelenprijs aan het einde van de lock-up periode per 10 januari 2022. Ook bieden we onze klanten 3% per jaarlijkse storting in Amerikaanse dollar op een spaarrekening.

Q: Klopt het dat Freedom24 op 15 oktober 2019 naar de beurs ging en was dat een reguliere beursgang? Heb je het zelf op je platform aangeboden? Zo ja, wat waren de resultaten?

A: Het zou nauwkeuriger zijn om te zeggen dat in 2019 de hele Freedom Holding Corp genoteerd was op NASDAQ (Freedom24 is een project van Freedom Finance Europe Ltd, een 100% Europese dochteronderneming van Freedom Holding Corp).

Dit was geen reguliere IPO, maar een directe notering (zonder aanvullende aandelenuitgifte), omdat de Holding op dat moment al openbaar was en we zijn overgestapt op Nasdaq van OTCQX Best Market, waar FRHC-aandelen sinds juli 2018 genoteerd waren. werd niet aangeboden op ons platform. Wat betreft de resultaten, niets zegt beter dan de prijsgroei van Freedom Holding Corp-aandelen.

Freedom Finance stock

Q: Hoe kijk je terug op je eerste twee jaar? Wat, zou je zeggen, zijn je grootste mijlpalen?

In 2020 zijn we begonnen met een actieve uitbreiding naar Europa en dit jaar zijn we erin geslaagd de krachtige trend van het aantrekken van Europese investeerders vast te houden. De afgelopen twee jaar is Freedom Finance Europe uitgegroeid van een minder bekend bedrijf met een klein aantal zakelijke klanten tot een veelgevraagde makelaar voor grootzakelijke klanten. Bovendien werd de Europese tak van Freedom Finance een nieuwe groeimotor voor de makelaardij van de hele holding (die de grens van 340.000 geopende klantenrekeningen in 2021 overschreed).

Belangrijke mijlpalen:

December 2021. Freedom Holding Corp. koopt Amerikaanse makelaar MKM Partners. Door deze deal verwachten we onze internationale activiteiten te versterken en onze aanwezigheid op de Amerikaanse markt uit te breiden.

Okt 2021. Freedom Finance Europe krijgt direct lidmaatschap van Euroclear. Als gevolg hiervan kunnen onze klanten nu profiteren van een eersteklas beursinfrastructuur bij de toonaangevende internationale centrale effectenbewaarinstelling.

Aug 2021. Morgan Stanley heeft zijn belang in Freedom Holding Corp. 3000 keer vergroot. Met deze aankoop werd Morgan Stanley tweede op de lijst van institutionele beleggers van de FRHC.

Augustus 2021. Freedom24 Platform biedt nu 147.000 obligaties

December 2020. Freedom Holding Corp. heeft Prime Executions, Inc. overgenomen. Prime Executions is een in NYC gebaseerde, bij de SEC geregistreerde makelaar die toegang biedt tot handel op de NYSE. Het zal ons helpen onze positie op de Amerikaanse markten te behouden. Daarnaast krijgen klanten van Freedom Finance extra garantie voor tijdige orderuitvoering op de Amerikaanse markt.

De groei van de holdingkapitalisatie van $ 1 miljard in mei 2020 naar $ 4 miljard in juli 2021 (in iets meer dan 1 jaar) is ook een verdiend resultaat.


Q: Hoeveel van uw investeerders komen uit Europa?

A: Vanaf 2021 hebben we 52.000 Europese klanten waarvan meer dan 50% uit Duitsland, Italië, Spanje, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Polen en Griekenland. In Nederland zijn er op dit moment zo’n 2500 klanten.  

Q: Zie je verschillen tussen de Europese markt? Zijn Europese beleggers bijvoorbeeld meer geïnteresseerd in bepaalde activa, of zijn er verschillen tussen bijvoorbeeld Franse beleggers of Duitse beleggers?

A: Ik zou kunnen aannemen dat als je ons helpdeskteam zou vragen naar het belangrijkste verschil tussen Duitse of Franse investeerders, ze snel “de taal” zouden beantwoorden 🙂 Aangezien ons platform en al het inhoudsmateriaal erop (inclusief nieuws en investeringsideeën) tegelijkertijd werken in 25 talen en 30 landen hebben we geleerd een gemeenschappelijke basis te vinden met de klanten, ongeacht hun locatie. Zonder in te gaan op de lokale verschillen, is de Europese investeerder financieel competent, detailgericht en selectief.

Q: Welke mijlpalen heb je voor (begin) volgend jaar?

A: In het eerste kwartaal van 2022 lanceren we de bijgewerkte Freedom24-module voor investeringen in de handel in opties, met geavanceerde functies en een handige interface voor investeringsbeheer. Opties blijven over de hele wereld aan populariteit winnen en we willen graag dat onze klanten op het hoogst mogelijke niveau met hen samenwerken.

We plannen ook een aantal nieuwe opwindende functies en investeringsmogelijkheden voor onze klanten die later zullen worden aangekondigd. Blijf kijken!

De Broker:

Broker freedom24 interview

Q: Freedom24 heeft veel ‘Investeringsideeën’. Hoe bepaal je die ideeën?

A: De Freedom Finance-analisten onderzoeken een groot aantal afzonderlijke bedrijven en bedrijfstakken, rekening houdend met de context die door de marktomgeving wordt bepaald. De meest veelbelovende en interessante investeringsideeën worden gepresenteerd aan de Freedom24-klanten.

Q: Welke aandelen/producten zijn het populairst bij Europese beleggers op uw platform?

A: Ik wou dat ik je kon verrassen, maar de meeste aandelen zijn Apple, Tesla en Ford. Ook de FRHC-aandelen zijn populair bij onze klanten.

Q: Kunt u enig inzicht geven in de moeilijkheden van het beheren van klanten en uitwisselingen wereldwijd?

A: Dit is een gecompliceerde en gedistribueerde infrastructuur, aangezien het aantal partners dat op ons platform is aangesloten blijft groeien. In 2020 werden we geconfronteerd met enkele technische problemen veroorzaakt door de snelheid van onze groei, maar nu stellen ons capaciteitsniveau en het IT-systeemcomplex ons in staat om een ​​groot aantal dagelijkse transacties te bedienen.

Q: Waar zijn de meeste investeerders van Freedom24 gevestigd en wat zijn momenteel de belangrijkste groeigebieden?

A: Historisch gezien heeft Freedom Holding Corp. een groot aantal klanten gehad in Kazachstan, Rusland en Oekraïne. Nu is Europa ons belangrijkste doelwit met een groot potentieel, in ieder geval voor de komende jaren. De nieuwe vertegenwoordigingen van Freedom Finance Europe Ltd zijn al geopend in Duitsland, Spanje en Griekenland, er komen nog meer landen bij. Het idee van het Freedom24-platform is om Europese investeerders toegang te geven tot de grootste beurzen van Europa (inclusief London Stock Exchange en Deutsche Börse), de VS en Azië. Veel Europeanen toonden bijvoorbeeld interesse in de Hong Kong Stock Exchange en nu streven we ernaar om de beste broker te worden om toegang te krijgen (elke “moeilijk bereikbare” aandelen kunnen op verzoek van de klant binnen een paar uur worden toegevoegd ).

IPO beleggen:

IPO beleggen

Q: Freedom24 staat bekend om het aanbieden van IPO’s. Hoe belangrijk zijn beursintroducties voor uw publiek?

A: Ons publiek heeft een constant hoge interesse in dit unieke product. De IPO-aandelen zijn vooral relevant voor handelaren die al op middellange en lange termijn in aandelen beleggen.

Q: Zou het uitmaken als andere grote brokers (meer) IPO’s gaan aanbieden?

A: Met alle respect voor de andere brokers, ik denk niet dat ze IPO’s zullen aanbieden, omdat het echt moeilijk is om een ​​toewijzing te krijgen, en voor Freedom Finance is het mogelijk dankzij onze langdurige partnerschappen met grote verzekeraars. In 2012 hebben we onze eerste IPO (Facebook) aangeboden en sindsdien blijven we onze verplichtingen (aan verzekeraars en klanten) nakomen. Dus, op basis van de huidige omgeving, zou ik zeggen dat de opkomst van succesvolle concurrenten op deze markt onwaarschijnlijk is.

Q:Hoe selecteert u welke IPO’s u aanbiedt?

A: Het financiële comité van de holding overweegt bijna alle IPO’s en op basis van onze expertise en ervaring kiezen we de meest veelbelovende.

Q: Kun je een kleine sneak peak geven van wat je in 2022 kunt verwachten? In aantallen IPO’s, of bepaalde bedrijven die u verwacht aan te bieden?

A: De meest verwachte IPO’s van 2022 zijn Starlink, Reddit, Stripe, Klarna en Chime.

geld-investeren_IPO-beleggen

Q: Wat waren uw grootste Europese beursintroducties tot nu toe?

A: De grootste Europese beursgang was Deliveroo. Helaas was het niet de meest succesvolle (IPO prijs 3,90 £, prijs na lock-up periode 3,16 £). Een meer inspirerend voorbeeld is de beursgang van CureVac in 2020. Dit Duitse bedrijf, genoteerd aan de Amerikaanse beurs, realiseerde een groei van 435,5% tegen het einde van de lock-upperiode (natuurlijk werd de interesse in het bedrijf ook aangewakkerd door de moeilijke epidemiologische situatie in de hele wereld).

Q: Voor nieuwe investeerders is het moeilijk groot te beginnen. Om aandelen te krijgen, hebben mensen een goede reputatie op je platform nodig. Kunt u uitleggen waarom dit is en hoe beleggers dit zien?

A: Er is inderdaad een ratingsysteem voor IPO-deelname op het Freedom24-platform, omdat een IPO een langverwacht product is en er een constant grote vraag is naar aandelen die zijn verkregen als gevolg van een IPO.

Daarom hebben beleggers die intensiever werken met het Freedom24-platform (met behulp van een breed scala aan makelaarsdiensten) meer mogelijkheden om de IPO-aandelen te ontvangen.

Het beoordelingssysteem is echter transparant en de manieren om uw score te upgraden zijn vrij eenvoudig. De meeste van onze klanten begrijpen dus snel hoe het werkt en nemen deel aan beursintroducties. De ratinggroei is niet afhankelijk van de hoeveelheid geïnvesteerd kapitaal en praktisch gezien kunt u binnen een paar weken een gemiddelde toewijzing van 3-4 (van de 5 maximum) krijgen.

Registeren bij Freedom24

Meld je hier aan en registreer je bij Freedom24 voor een gratis account met gebruikersnaam en wachtwoord. Het is ook mogelijk een demo account te beheren.

Dit is een exclusief interview voor Spaarrentesvergelijken.net tussen Ricardo van den Heuvel (eigenaar Spaarrentesvergelijken.net en Maxim Manturov, Head of Investment Advise bij Freedom Finance Europa. 

Disclaimer: Beleggen kent risico’s. Je kunt je inleg (deels) verliezen. Investeringen in IPO’s kunnen aanvullende beperkingen met zich meebrengen. De prognose of prestaties uit het verleden bieden geen garantie voor toekomstige resultaten.

Top