Bigbank is een bank uit Estland en is nu zo’n tien jaar actief in Nederland en biedt doorgaans de hoogste rente aan. Maar hoe verstandig is het om te sparen bij deze Estlandse bank. Wij beantwoorden in deze Bigbank review of sparen bij Bigbank betrouwbaar is.

Over Bigbank

Bigbank is niet alleen actief in de Baltische Staten, maar ook in andere Europese landen, zoals Zweden en Finland. Sinds 2009 is Bigbank actief met het online aanbieden van aantrekkelijke deposito’s in Duitsland. Deze activiteiten zijn in 2010 uitgebreid naar de Oostenrijkse markt, in 2012 naar de Nederlandse markt en vanaf 2020 bieden zij in deze landen tevens Flexibele Spaarrekeningen aan. Omdat Bigbank haar producten online aanbiedt kan het aantrekkelijke rentetarieven aanbieden.

De cijfers liegen er niet om. Deze online bank heeft 115.000 actieve klanten en 383 werknemers. Het eigen vermogen bedraagt 156 miljoen euro. Bigbank heeft een bijzonder succesvol jaar achter de rug. De totale portefeuille aan spaargelden groeide in 2022 met ruim 50%. De totale depositoportefeuille van Bigbank bedroeg eind 2022 1.367,8 miljoen euro. Dat is een groei van meer dan 52% ten opzichte van eind 2021 (898,3 miljoen euro). Met name de portefeuille Flexibel Sparen groeide sterk.

bigbank review en ervaringen_betrouwbaar

Bigbank review 2023: De website van bigbank waar je kunt kiezen uit flexibel – of deposito sparen

Bigbank betrouwbaar?

Veel bezoekers stellen ons de vraag of sparen bij Bigbank betrouwbaar is. Door de lage spaarrente in Nederland overwegen steeds meer mensen te sparen in het buitenland. Maar er zijn ook veel sceptici vanwege het Icesave debacle in 2008 maar ook het omvallen van de DSB Bank van Dirk Scheeringa. Er heerst al snel wantrouwen naar buitenlandse toetreders.

Nederland is voor Bigbank uitgegroeid tot een belangrijke markt. Nederlanders zijn ervaren spaarders met een goede kennis van deposito’s, en bovendien gewend aan internetbankieren.

Bedrijven en particulieren wenden zich steeds meer tot kleinere banken zoals de Bigbank. Deze toegenomen belangstelling komt tot uiting in de resultaten.” De flexibele spaardeposito’s groeiden in 2022 met 82% tot 621,8 miljoen euro, tegen 341,2 miljoen euro eind 2021. De vaste termijndeposito’s kwamen eind 2022 uit op 746 miljoen euro bedroegen, een groei van 34% ten opzichte van de 557,1 miljoen euro eind 2021. De afgelopen 12 maanden zag de bank zelfs een toename van het aantal Nederlandse spaarders van maar liefst 78%.

Bigbank en veilig sparen

Door de aanscherping van de Europese unie over het depositogarantiestelsel geldt er sinds 2012 een regel dat banken binnen de EU een vergelijkbare dekking moeten bieden van maximaal 100.000 euro per rekeninghouder, per bankvergunning. Estland hoort ook bij de EU en deze garantie geldt dus ook voor spaarders bij Bigbank.

Wat doet Bigbank met jouw spaargeld?

Bigbank heeft een traditioneel bedrijfsmodel waarbij deposito’s worden gebruikt voor de financiering van sterk gespreide en kleinschalige consumentenkredieten (gemiddeld EUR 2.225) in andere EU-landen waar de bank actief is, waaronder de Baltische Staten, Zweden, Spanje en Finland. Verwacht wordt dat de leenportefeuille van Bigbank zal blijven groeien. Om deze groei mogelijk te maken, wil Bigbank de depositoportefeuille verdubbelen. Daarbij ziet de bank het grootste groeipotentieel in de Nederlandse markt omdat Nederlanders bereid zijn hun geld voor een wat langere periode op een veilige plek vast te zetten.

Aantrekkelijke rentetarieven

Bigbank kan aantrekkelijke rentetarieven bieden door de lage kostenbasis van de bank. Zo biedt de bank in Nederland alleen deposito’s aan via internet en heeft het in Nederland geen kantoren. Wel kunnen klanten met vragen terecht bij de Nederlandstalige helpdesk die te bereiken is per telefoon en per email. Bigbank verhoogde onlangs de rente naar 3,10% p/j en heeft daarmee de hoogste rente op een dagelijks opneembare spaarrekening in Nederland. Bij een inleg van €50.000 levert dit jaarlijks €1.550 op.

Verlengingsbonus

Aan het einde van de looptijd van het deposito heb je de mogelijkheid om het contract met bonusrente te verlengen. Heb je hierin geen interesse dan wordt het bedrag automatisch gestort naar je geregistreerde tegenrekening. De bonusrente bedraagt 0,10%.

Gemiddeld depositobedrag

Het gemiddelde depositobedrag per Nederlandse spaarder bij Bigbank groeide in vijf jaar van circa EUR 16.000 naar EUR 22.900. De gemiddelde looptijd van de deposito’s steeg in die periode van 2,5 jaar naar 3 jaar.

Bigbank deposito of spaarrekening openen

Rente Aanbieder Spaarrekening Waardering
3,20% BIGBANK Bigbank
1 jaar Deposito
Verder
Meer info
3,10% Bigbank Bigbank
Flexibel Sparen
Verder
Meer info
3,50% Bigbank Bigbank
10 jaar Deposito
Verder
Meer info

Wat heb je nodig bij het openen van een rekening?

Nederlandse tegenrekening
Bigbank biedt in Nederland enkel spaarproducten aan. Om deze reden heb je om zowel een Flexibel Sparen rekening als een termijndeposito te openen, een tegenrekening nodig met een Nederlandse IBAN. De Nederlandse IBAN kan een persoonlijke rekening of gemeenschappelijke rekening zijn die op jouw naam staat. Geld storten naar je Bigbank rekening is er dezelfde dag nog.

Een woonplaats in Nederland
Bigbank kan enkel Flexibel Sparen rekeningen of termijndeposito’s aanbieden aan klanten die in Nederland woonachtig zijn op het moment dat de klant de Flexibel Sparen rekening of de termijndeposito aanvraagt.

Een mobiele telefoon
Bigbank maakt gebruik van mTAN codes als twee-staps verificatie voor aanvullende veiligheid. Deze mTAN codes worden per SMS verstuurd. Om deze te ontvangen, heb je dus een mobiele telefoon nodig.

Een geldig legitimatiebewijs
Om klant te worden bij Bigbank heb je een identiteitsbewijs nodig dat minstens 1 maand geldig is. Wij accepteren paspoorten, ID kaarten en Nederlandse rijbewijzen.

Klachten of tips over Bigbank

Natuurlijk kan het ondanks alles gebeuren dat er iets mis gaat. Het is dan belangrijk om contact te krijgen met de Bigbank. Ondanks dat ze geen kantoor hebben in Nederland kun je ze wel via een Nederlands telefoonnummer bereiken. Ook kun je ze natuurlijk per email bereiken. Het is tevens mogelijk om ze via Skype te benaderen om zo je vraag te stellen.

Voordelen Bigbank

✓ Hoger rendement dan je lokale bank 3,10% p/j

✓ Eenvoudig in gebruik

✓ Zekerheid tot 100.000 euro via depositogarantiestelsel

✓ Jaarlijkse rentebetalingen

✓ Nederlandse klantenservice

Conclusie: Bigbank review – Is Bigbank betrouwbaar?

Bigbank heeft een traditioneel bedrijfsmodel waarbij deposito’s worden gebruikt voor de financiering van sterk gespreide en kleinschalige consumentenkredieten (gemiddeld EUR 2.225) in andere EU-landen waar de bank actief is, waaronder de Baltische Staten, Zweden, Spanje en Finland. Bigbank laat al jaren een gezonde groei zien. Bigbank is daarom een betrouwbare partij voor je spaargeld. Begin nu met sparen en haal meer uit je spaargeld.

Meer informatie of direct openen via de website van Bigbank.

Registreer gratis

Top