Bigbank is een bank uit Estland en is nu zo’n tien jaar actief in Nederland en biedt doorgaans de hoogste deposito rente aan. Maar hoe verstandig is het om te sparen bij deze Estlandse bank. Wij beantwoorden in dit bericht of sparen bij Bigbank betrouwbaar is.


bigbank betrouwbaar

Bigbank betrouwbaar?

Veel bezoekers stellen ons de vraag of sparen bij Bigbank betrouwbaar is. Door de lage spaarrente in Nederland overwegen steeds meer mensen te sparen in het buitenland. Maar er zijn ook veel sceptici vanwege het Icesave debacle in 2008 maar ook het omvallen van de DSB Bank van Dirk Scheeringa. Er heerst al snel wantrouwen naar buitenlandse toetreders.

Nederland is voor Bigbank uitgegroeid tot een belangrijke markt. Nederlanders zijn ervaren spaarders met een goede kennis van deposito’s, en bovendien gewend aan internetbankieren.

Martin Länts, CEO van Bigbank, zegt: “Bedrijven en particulieren wenden zich steeds meer tot kleinere banken zoals de Bigbank. Het is een win-winsituatie: we vergroten onze zakelijke kansen en onze klanten krijgen de beste en meest flexibele oplossingen. Deze toegenomen belangstelling komt tot uiting in onze kwartaalresultaten.” De tegoeden van klanten stegen in het eerste kwartaal van 2021 met 613 miljoen euro, een groei 12 procent ten opzichte van het voorgaande kwartaal in Duitsland, Oostenrijk en Nederland.

Bigbank en veilig sparen

Door de aanscherping van de Europese unie over het depositogarantiestelsel geldt er sinds 2012 een regel dat banken binnen de EU een vergelijkbare dekking moeten bieden van maximaal 100.000 euro per rekeninghouder, per bankvergunning. Estland hoort ook bij de EU en deze garantie geldt dus ook voor spaarders bij Bigbank.

Wat doet Bigbank met jouw spaargeld?

Bigbank heeft een traditioneel bedrijfsmodel waarbij deposito’s worden gebruikt voor de financiering van sterk gespreide en kleinschalige consumentenkredieten (gemiddeld EUR 2.225) in andere EU-landen waar de bank actief is, waaronder de Baltische Staten, Zweden, Spanje en Finland. Verwacht wordt dat de leenportefeuille van Bigbank zal blijven groeien. Om deze groei mogelijk te maken, wil Bigbank de depositoportefeuille verdubbelen. Daarbij ziet de bank het grootste groeipotentieel in de Nederlandse markt omdat Nederlanders bereid zijn hun geld voor een wat langere periode op een veilige plek vast te zetten.

Aantrekkelijke rentetarieven

Bigbank kan aantrekkelijke rentetarieven bieden door de lage kostenbasis van de bank. Zo biedt de bank in Nederland alleen deposito’s aan via internet en heeft het in Nederland geen kantoren. Wel kunnen klanten met vragen terecht bij de Nederlandstalige helpdesk die te bereiken is per telefoon en per email.

Verlengingsbonus

Aan het einde van de looptijd van het deposito heb je de mogelijkheid om het contract met bonusrente te verlengen. Heb je hierin geen interesse dan wordt het bedrag automatisch gestort naar je geregistreerde tegenrekening. De bonusrente bedraagt 0,10%.

Gemiddeld depositobedrag

Het gemiddelde depositobedrag per Nederlandse spaarder bij Bigbank groeide in vijf jaar van circa EUR 16.000 naar EUR 22.900. De gemiddelde looptijd van de deposito’s steeg in die periode van 2,5 jaar naar 3 jaar.

Bigbank deposito of spaarrekening openen

Rente Aanbieder Spaarrekening Waardering
1,50% Bigbank Bigbank
Deposito
Verder
Meer info
0,25% Bigbank Bigbank
Flexibel Sparen
Verder
Meer info

Klachten of tips over Bigbank

Natuurlijk kan het ondanks alles gebeuren dat er iets mis gaat. Het is dan belangrijk om contact te krijgen met de Bigbank. Ondanks dat ze geen kantoor hebben in Nederland kun je ze wel via een Nederlands telefoonnummer bereiken. Ook kun je ze natuurlijk per email bereiken. Het is tevens mogelijk om ze via Skype te benaderen om zo je vraag te stellen.

Meer informatie of direct openen via de website van Bigbank.

Top