Geld sparen voor je pensioen en ook nog eens genieten van belastingvoordelen? Dat klinkt best goed. In ruil voor deze belastingvoordelen, zijn er wel wat regels opgesteld. Wil je meer weten over de jaarruimte en hoe je met fiscaal voordeel vermogen kunt opbouwen voor je pensioen? Lees dan verder.

Meer over de jaarruimte berekenen

Als je pensioen opbouwt via de werkgever, dan ontvang je ieder jaar een Uniform Pensioen Overzicht (UPO). Op dit overzicht vind je terug hoeveel pensioen je opbouwt via jouw werkgever. Vaak mag je naast het pensioen dat je via de werkgever opbouwt, nog iets extra opzijzetten voor later. Hoeveel dit precies is, hangt af van je jaarruimte. Dit is gebaseerd op je inkomen en het pensioen dat je opbouwt via de werkgever. Als je jaarruimte hebt, kun je dit bedrag op een geblokkeerde pensioenrekening storten. Een deel van de inleg krijg je vervolgens weer terug via de aangifte inkomstenbelasting. Je kunt dit gemakkelijk online berekenen.

Inhaalslag

Heb je in de afgelopen jaren minder pensioen opgebouwd dan je van de Belastingdienst zou mogen opbouwen? Dan heb je waarschijnlijk onbenutte jaarruimte. Gelukkig mag je van de Belastingdienst de onbenutte ruimte tot zeven jaar terug alsnog gebruiken. Dit heet de reserveringsruimte. De reserveringsruimte is fiscaal aftrekbaar. Ook voor de reserveringsruimte gelden uiteraard regels, zoals een maximumbedrag. Met behulp van de website van de Belastingdienst kun je jouw reserveringsruimte berekenen. Omdat de reserveringsruimte zeven jaar teruggaat, is het belangrijk om altijd eerst de niet-benutte jaarruimtes van de oudste jaren te gebruiken. De overgebleven jaarruimte van zeven jaar geleden vervalt immers na dit jaar definitief.

Ik ben ondernemer

Als zelfstandig ondernemer bouw je geen pensioen op via de werkgever. Het is dan des te belangrijker dat je zelf vermogen opbouwt voor je oude dag. Als zelfstandig ondernemer kun je gebruikmaken van de jaarruimte en/of van de Fiscale Oudedagsreserve (FOR). Als ondernemer mag je een deel van de winst reserveren voor je oudedagsvoorziening. De reservering zorgt voor uitstel van belastingheffing over dat deel van de winst, en zorgt dus voor een belastingvoordeel op de korte termijn.  Als de reservering vrijvalt, wordt het gereserveerde bedrag alsnog aangemerkt als winst. Wanneer je de vrijgevallen reservering stort op pensioenrekening, dan krijgt je een deel van de inleg weer terug bij de aangifte inkomstenbelasting.

Bijna iedereen in Nederland heeft een pensioentekort, ook als je pensioen opbouwt via de werkgever. Ga in gesprek met je financieel adviseur en laat je informeren over de mogelijkheden om zelf aanvullend pensioen op te bouwen.

Direct sparen voor pensioen

Wil je direct pensioen sparen met fiscaal voordeel? Kies dan voor de Brand New Day pensioenrekening en geniet 0,40% rente.

Bron: Brandnewday.nl, belastingdienst.nl. Bewerking: Spaarrentesvergelijken.net

Tagged with →  
Top