Kredietbeleid: de europese toezichthouders maken de bankensector stressbestendiger. Een besluit dat gevolgen heeft voor de mondiale financiele geografie…

Tier1- kapitaalratio schiet omhoog

Het problem ligt bij de Europese bankautoriteit EBA. Die heeft bepaald dat Europese banken aan het einde van juni volgend jaar een zogeheten tier 1-kapitaalratio van minstens 9% moeten hebben. Om aan die eis te voldoen dienen instellingen in total 115 miljard aan extra bufferkapitaal aan te trekken.

bufferkapitaal banken 2012

Het idee is dat het geld bij de banken bijeengebracht wordt door winsten in te houden, minder bonussen uit te keren of door nieuwe aandelen te plaatsen bij beleggers. Met het dichtdraaien van de geldkraan voor kredietverlening komen vooral de opkomende landen in de problemen.

Laatste groeimotor in gevaar

Vooral in het midden Oosten maken ze zich grote zorgen. De landen zijn daar namelijk erg afhankelijk geworden van Europese leningen. Voor bijvoorbeeld Maleisie is 17% van de uitstaande leningen van Europese origine, zo blijkt uit het regio rapport van de ADB, de Aziatische ontwikkelingsbank.

Als de opkomende landen in de problemen komen, verliest de wereldeconomie haar laatste groeimotor. Een substantieel deel van de leningen bestaat namelijk uit handelsfinanciering, dus uit kredieten en verzekeringen voor exporteurs. Zonder deze liquiditeit kunnen zij hun producten niet meer verschepen en zal de export afnemen.

Gevolgen voor de spaarrente in 2012?

Gezien de banken een extra bufferkapitaal aan moeten trekken is het goed voor te stellen dat banken ook belang hebben om veel spaarders aan te trekken. Daarom verwacht ik dat de spaarrente oorlog ook in 2012 zal doorzetten. Banken concurreren in december al flink op hun 1-jaars deposito rekening. De hoogste spaarrente op een 1 jaar deposito staat nu op 3,50% van Garantibank. NIBC Direct biedt 3,30%. Hiervoor zul je je spaargeld wel een jaar vast moeten zetten en kun je er dus niet bij. De hoogste rente op een vrij opneembare spaarrekening bedraagt momenteel 3,00% bij Centraal Beheer Achmea.

Bron: FD, bewerking SpaarrentesVergelijken.net

Tagged with →  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Top