ProCredit Bank, een speler in de Roemeense banksector heeft onze aandacht getrokken. Openen en beheren gaat via het Raisin platform. Je dient wel eerst te registreren. In dit artikel onze ProCredit Bank review en ervaringen. 

Wie is ProCredit Bank?

ProCredit Bank, de enige bank in Roemenië met 100% Duitse aandeelhouders, werd in 2002 opgericht in Roemenië en is een gespecialiseerde bank voor het midden- en kleinbedrijf, met een volledig palet aan moderne bankdiensten voor zowel zakelijke als particuliere klanten.

De toewijding van de bank strekt zich uit tot het bevorderen van duurzame economische ontwikkeling door middel van groene investeringen in energie-efficiëntie, hernieuwbare energie en duurzame landbouw.

ProCredit Bank maakt deel uit van de op ontwikkeling gerichte ProCredit Group, die wordt aangestuurd door het moederbedrijf ProCredit Holding AG, met hoofdkantoor in Frankfurt am Main, Duitsland. De aandelen van het bedrijf worden verhandeld in het Prime Standard-segment van de effectenbeurs van Frankfurt. De belangrijkste aandeelhouders van ProCredit Holding AG zijn Zeitinger Invest GmbH en ProCredit Staff Invest GmbH & Co KG, KfW, het Nederlandse DOEN Participaties BV en de Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling.

ProCredit Bank review en ervaringen juni 2024

ProCredit Bank review: De website van Raisin vanwaaruit je de deposito’s bij deze bank uit Roemenië kunt openen.

ProCredit Bank review en ervaringen (aandachtspunten)

Uit onze ProCredit Bank review komt naar voren dat zij producten aanbieden in de vorm van termijndeposito’s met een vaste looptijd en rente.

Alles is geheel online te regelen. Dit product is een goed alternatief voor mensen die op zoek zijn naar een hogere rente dan in het thuisland, maar toch een betrouwbare bank zoeken. Roemenië, gelegen in Zuidoost-Europa, is sinds zijn toetreding tot de Europese Unie in 2007 uitgegroeid tot een van de snelst groeiende economieën in de regio. Het land heeft aanzienlijke buitenlandse investeringen aangetrokken, met name uit Nederland, dat een belangrijke partner is in sectoren als technologie, landbouw en logistiek. In 2022 bleef de economie groeien, met een stijging van het BBP van 4,6%. De nationale schuld bedroeg in 2023 48,9% van het BBP, een van de laagste in Europa, wat fiscale flexibiliteit mogelijk maakt. Roemenië en Nederland werken daarnaast samen op het gebied van hernieuwbare energie en milieu, wat hun inzet voor een duurzame toekomst en hun sterke economische banden onderstreept. Roemenië krijgt een BBB- beoordeling van S&P.

Hoge spaarrente voor nieuwe klanten

ProCredit Bank is direct een hoge binnenkomer op de Nederlandse spaarmarkt. De rente van 3,56% op een deposito bij 12 maanden is zeer concurrerend als je het vergelijkt met de grootbanken ABN, ING en de Rabobank. Die rente is namelijk slechts 2%.

€100.000 is het maximale bedrag dat je op de deposito van de Roemeense Bank kunt stallen. Bij de huidige rente van 3,56% levert dat maximaal €3.560 per jaar op. De minimale inleg is €10.000. Ze bieden niet de hoogste rente op de markt bij Raisin. Die gaat naar SME Bank. De beste rente op een Nederlandse Deposito bij 1 jaar vinden we bij de verzekeraar met een bankvergunning: Centraal Beheer met 2,70% rente. Let op, je dient wel eerst een Renteplús rekening te openen.

Op depositorekeningen, waar je spaargeld voor een langere periode vastzet krijg je een maximale rente van 3,56 procent per jaar. Bij een looptijd van één jaar ontvang je dus 3,56% rente.

Internationaal sparen via Raisin

Raisin geeft je toegang tot deposito- en spaarrekeningen van banken uit heel de EU – en dat alles via één platform en volledig online! Er sparen al meer dan 1.000.000 Europese klanten voor meer dan € 46,0 miljard bij 113 partnerbanken.

Om te sparen bij Orange Bank open je een gratis Raisin-rekening, je persoonlijke centrale transactierekening bij Raisin Bank. Vervolgens open en beheer je zoveel spaarproducten als gewenst vanuit één centraal account – ideaal als je je spaargeld wilt spreiden over verschillende producten, banken en landen.

spaarrente omhoog Raisin

Sparen bij ProCredit, is dat veilig en betrouwbaar?

Nu traditionele banken spaargeld steeds minder nodig hebben, komt er ruimte voor nieuwe partijen. In Nederland kennen we de LeasePlan Bank die al een aantal jaren terug zijn intrede deed op de spaarmarkt.  Nu biedt ook ProCredit Bank Nederlandse spaarders een scherpe rente. Je spaargeld wordt gedekt door wettelijke depositogarantiestelsels tot € 100.000 per rekeninghouder per bank. Raisin doet gedegen onderzoek naar partnerbanken om de veiligheid van jouw spaargeld te waarborgen.

Belastingen

Roemenië heft een standaard bronbelasting op spaarrente van 10%. Als belastingplichtige in Nederland kun je deze belasting eenvoudig verminderen naar 3%. Hiertoe overleg je uiterlijk 4 weken voor de vervaldatum een woonplaatsverklaring van de Nederlandse Belastingdienst die niet eerder dan 12 maanden voor de vervaldatum is gedateerd. De resterende 3% bronbelasting kun je in beginsel verrekenen met je in Nederland verschuldigde inkomstenbelasting sparen en beleggen (box 3), waardoor je per saldo geen (dubbele) belasting betaalt over spaarrente uit Roemenië. N.B.: om de buitenlandse bronbelasting te kunnen verrekenen, dien je in eerste instantie voldoende belasting te betalen in box 3.

Depositogarantiestelsel

Overeenkomstig de EU-Richtlijn 2014/49/EU wordt spaargeld gegarandeerd door het Roemeense wettelijke depositogarantiestelsel tot € 100.000 per rekeninghouder per bank. Deze wettelijke garantie geldt voor alle natuurlijke personen, ongeacht of deze in Roemenië of elders wonen. Beheerder en uitvoerder van het depositogarantiestelsel is het Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare. Kenmerken van het depositogarantiestelsel (zie ook https://www.fgdb.ro/en/).

Voordelen ProCredit Bank sparen

Voordelen van sparen bij ProCredit Bank uit Roemenië:

✓ Zekerheid van een vaste rente tot 3,56% p.j.

✓Keuze uit looptijden van 6 maanden t/m 1 jaar

✓Regel alles eenvoudig online

✓ Geheel gratis – geen verborgen kosten

Conclusie ProCredit Bank review

Het openen van een ProCredit Bank deposito gaat dus via Raisin. Raisin is een bemiddelaar. Zonder deze bemiddelaar kun je deze spaarrekening als buitenlander niet openen.

Via een Online Banking systeem heb je één overzicht van je verschillende spaarrekeningen en ontvang je regelmatig updates over nieuwe spaarproducten, zodat je snel en eenvoudig spaarrekeningen of deposito’s kunt verlengen. Een deposito kan worden geopend vanaf €10.000.

De reden dat dit product zo populair is onder Nederlanders komt enerzijds door de betrouwbaarheid en bekendheid van het merk Raisin en de hoge rente bij openen van je eerste deposito. Bekijk product.

Registreer gratis

Top