sparen kind minder aantrekkelijk

Renteverlaging treft ook kinderspaarrekeningen.

Dalende spaarrentes, niemand kijkt er meer vreemd van op. Opmerkelijk is wel dat sinds begin 2013 ook de spaarrentes op de kinderspaarrekeningen omlaag gaan. Was de spaarrente op kinderspaarrekeningen eind 2012 nog 2,5%? Inmiddels is dit percentage gezakt naar gemiddeld 2,1%.

Overzicht renteverlaging kinderspaarrekeningen

De rentepercentages op de kinderspaarrekeningen dalen sinds medio januari 2013. Zo ging onlangs de spaarrente op de Argenta Jongerenspaarrekening van 2,65% naar 2,45%. Ook verlaagde ASN Bank Jeugdsparen – voor het eerst sinds twee jaar – de rente van 3% naar 2,8%. Bracht voorts NIBC Direct de spaarrente op de kinderrekening van 2,35% naar 2,20% en verminderde eveneens de Rabobank de rente op jeugdsparen met 0,1%. En als klap op de vuurpijl verlaagden SNS Bank en RegioBank de rentes op het Zilvervloot Sparen met 0,1%: van 2,3% naar 2,2%.

Stabiele rentes kinderrekeningen

De spaarrentes op kinderspaarrekeningen staan in het algemeen te boek als stabiel. Reden? De maximale stortingen op jeugdspaarrekeningen zijn lager dan op de reguliere spaarrekeningen. Hierdoor zijn de spaartegoeden meestal kleiner en valt er door banken dus minder te verdienen via renteverlagingen. Ook speelt mee dat het spaargeld op een kinderspaarrekening vaak voor een langere periode vaststaat. Banken kunnen dus langer over het spaartegoed beschikken. In ruil daarvoor geven zij een hogere rente dan op een reguliere spaarrekening. Echter, door de dalende rentes op de geld- en kapitaalmarkten is het voor banken anno nu steeds moeilijker spaargeld met winst uit te zetten.

Redenen renteverlaging kinderspaarrekeningen

Dat de malaise op de spaarmarkt nu ook de kinderspaarrekeningen treft is niet verwonderlijk. Want, al enige tijd zijn de kortlopende marktrentes (tot 1 jaar) op de geld- en kapitaalmarkt hoger dan de langlopende rentes (1 tot 4 jaar). Het gevolg is dat banken de spaarrente op de langlopende spaarrekeningen verlagen. Deze tendens is ook bij de spaardeposito’s van 1 tot 4 jaar te zien. En nu heeft het ook z’n weerslag op de kinderspaarrekeningen. Deze speciale spaarrekeningen voor jongeren kennen doorgaans een looptijd van meer dan 1 jaar. Willen banken daar nog iets aan verdienen? Dan is de enige optie de spaarrentes te verlagen.

Spaarrekening openen voor je (klein)kind

Wil je sparen voor je (klein)kind? Dan kun je kiezen uit verschillende mogelijkheden. Via een speciale kinderspaarrekening, een variabele internetspaarrekening, een spaardeposito óf door deze opties te combineren. Let overigens bij het kiezen van een spaarrekening voor je (klein)kind niet alleen op de hoogste rentepercentages, de looptijd en voorwaarden. Houd zeker ook rekening met het spaardoel; studie, rijbewijs, wereldreis, kopen toekomstig huis? Benieuwd welke (kinder)spaarrekening het beste aanbod heeft? Kijk bijvoorbeeld eens op Spaarrentesvergelijken.net en bepaal welke bank de meest aantrekkelijke spaarrekening heeft. Voor jezelf, maar ook voor je (klein)kind.

One Response to Rente op kinderspaarrekeningen ook omlaag

  1. Reddyv schreef:

    interessant artikel 🙂 de jongerenspaarrekening is nog steeds wel hoger dan een internetspaarrekening die momenteel op 2,15% staat bij SNS Bank. Nog altijd 0,65 hoger.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Top