Er is een nieuwe toetreder op de Nederlandse spaarmarkt. SME Bank. De bank uit Litouwen is toegevoegd aan het portfolio van Raisin. Openen en beheren gaat via het Raisin platform. Je dient wel eerst te registreren. In dit artikel onze SME Bank review en ervaringen.

Wie is SME Bank?

SME Bank is een digitale bank die voortkomt uit de in 2016 opgerichte SME Finance. De bank heeft haar hoofdkantoor in Vilnius, Litouwen, en biedt financiële oplossingen voor kleine en middelgrote ondernemingen (MKB) in de Baltische staten. SME Bank richt zich met name op leasing- en factoringoplossingen, op maat gemaakte zakelijke leningen, en adviesdiensten.

SME Bank review en ervaringen juli 2024

SME Bank review en ervaringen: De website van Raisin vanwaaruit je een deposito kunt openen bij de Litouwse SME Bank

SME Bank review en ervaringen (aandachtspunten)

Uit onze SME Bank review komt naar voren dat zij producten aanbieden in de vorm van termijndeposito’s met een vaste looptijd en rente.

Alles is geheel online te regelen. Dit product is een goed alternatief voor mensen die op zoek zijn naar een hogere rente dan in het thuisland, maar toch een betrouwbare bank zoeken. De bank is gevestigd in Litouwen. Litouwen is sinds 2004 lid van de Europese Unie (EU). Sinds 2015 is het onderdeel van de eurozone. De economische groei van Litouwen is stabiel en de staatsschuld is met 44,66% van het bbp (in 2021) naar Europese maatstaven zeer laag. Cultureel gezien wordt Litouwen gekenmerkt door een verscheidenheid aan invloeden als gevolg van zijn geografische ligging en lange geschiedenis. Het land krijgt daarom een goede rating (S&P: A+) van alle toonaangevende ratingbureaus.

Hoge spaarrente voor nieuwe klanten

SME Bank is direct de hoogste binnenkomer op de Nederlandse spaarmarkt. De rente van 3,65% op een deposito bij 12 maanden is zeer concurrerend als je het vergelijkt met de grootbanken ABN, ING en de Rabobank. Die rente is namelijk praktisch 1%.

€100.000 is het maximale bedrag dat je op de deposito van SME Bank kunt stallen. Bij de huidige rente van 3,65% levert dat maximaal €3.650 per jaar op. De minimale inleg is €10.000. De beste rente op een Nederlandse Deposito bij 1 jaar vinden we bij Centraal Beheer met 2,70% rente.

Op depositorekeningen, waar je spaargeld voor een langere periode vastzet krijg je een maximale rente van 3,65 procent per jaar. Bij een looptijd van één jaar ontvang je dus 3,65% rente.

Internationaal sparen via Raisin

Raisin geeft je toegang tot deposito- en spaarrekeningen van banken uit heel de EU – en dat alles via één platform en volledig online! Er sparen al meer dan 800.000 Europese klanten voor meer dan € 46,0 miljard bij 113 partnerbanken.

Om te sparen bij Orange Bank open je een gratis Raisin-rekening, je persoonlijke centrale transactierekening bij Raisin Bank. Vervolgens open en beheer je zoveel spaarproducten als gewenst vanuit één centraal account – ideaal als je je spaargeld wilt spreiden over verschillende producten, banken en landen.

spaarrente omhoog Raisin

Sparen bij SME Bank, is dat veilig en betrouwbaar?

Nu traditionele banken spaargeld steeds minder nodig hebben, komt er ruimte voor nieuwe partijen. In Nederland kennen we de LeasePlan Bank die al een aantal jaren terug zijn intrede deed op de spaarmarkt.  Nu biedt ook SME Bank Nederlandse spaarders een scherpe rente. Voor SME Bank is dit een slimme manier om relatief goedkoop spaargeld aan te trekken.

Belastingen

Litouwen heft een standaard bronbelasting op spaarrente van 15%. Als belastingplichtige in Nederland kun je deze belasting eenvoudig verminderen naar 10%. Hiertoe overleg je uiterlijk 4 weken voor de vervaldatum een Litouwse woonplaatsverklaring (aangeleverd door Raisin met instructies) die niet eerder dan 6 maanden voor de vervaldatum is gedateerd. De resterende 10% bronbelasting kun je in beginsel verrekenen met je in Nederland verschuldigde inkomstenbelasting sparen en beleggen (box 3), waardoor je per saldo geen (dubbele) belasting betaalt over spaarrente uit Litouwen.

Depositogarantiestelsel

Overeenkomstig de EU-Richtlijn 2014/49/EU wordt spaargeld gegarandeerd door het Litouwse wettelijke depositogarantiestelsel tot € 100.000 per rekeninghouder per bank. Deze wettelijke garantie geldt voor alle natuurlijke personen, ongeacht of deze in Litouwen of elders wonen. Beheerder en uitvoerder van het depositogarantiestelsel is het Indėlių ir investicijų draudimas.

Voordelen SME Bank sparen

Voordelen van sparen bij SME Bank uit Litouwen:

✓ Zekerheid van een vaste rente tot 3,65% p.j.

✓Keuze uit looptijden van 6 maanden t/m 2 jaar

✓Regel alles eenvoudig online

✓ Geheel gratis – geen verborgen kosten

Conclusie SME Bank review

Het openen van een SME Bank deposito gaat dus via Raisin. Raisin is een bemiddelaar. Zonder deze bemiddelaar kun je deze spaarrekening als buitenlander niet openen.

Via een Online Banking systeem heb je één overzicht van je verschillende spaarrekeningen en ontvang je regelmatig updates over nieuwe spaarproducten, zodat je snel en eenvoudig spaarrekeningen of deposito’s kunt verlengen. Een deposito kan worden geopend vanaf €10.000.

De reden dat dit product zo populair is onder Nederlanders komt enerzijds door de betrouwbaarheid en bekendheid van het merk en de hoge rente bij openen van je eerste deposito. Bekijk product.

Registreer gratis

Tagged with →  
Top