Bekijk onze spaarrente verwachting voor 2019 en de langere termijn. In dit artikel geven we antwoord op deze vraag aan de hand van marktontwikkelingen.

De grootbanken ABN AMRO, ING en Rabobank staan momenteel op 0,03 procent en Triodos verlaagde de rente als eerste duurzame bank in Nederland naar 0 procent rente op de Triodos internet spaarrekening. Gaat de spaarrente omhoog of omlaag in 2019 en lange termijn?

Spaarrente verwachting 2019

De hypotheek rente volgt de kapitaalmarktrente, de lange rente. De rente op vrij opneembare spaarrekeningen volgt de geldmarktrente. De korte rente en die daalt nog.

Banken kunnen tevens goedkoop geld lenen van de Europese Centrale Bank, de (ECB). De ECB pompt miljaren euro’s in de economie om de economie te stimuleren. Dat beleid is recent aangescherpt in een lager bedrag en zal op termijn worden stopgezet. Gevolg is dat banken het spaargeld van de sparende consument minder hard nodig hebben en de spaarrentes dalen.

Hogere rente op spaardeposito’s

De spaarrentes op deposito’s zijn momenteel hoger dan op de variabele spaarrekeningen. Een aantrekkelijk alternatief voor de spaarrekening zonder voorwaarden is nu de
kortlopende spaardeposito. Zeker als je je spaargeld bijvoorbeeld tot wel een jaar kunt missen. De periode dat je je spaargeld vastzet, is dan nog te overzien. Langer vastzetten
kan renteverlies opleveren, omdat de inflatie mogelijk nog toeneemt en de spaarrente van een deposito dan minder interessant kan worden.

De hoogste rente op een deposito van 1 jaar vast is te openen bij BlueOrange Bank. tegen 1,22%. Deze bank heeft ook de hoogste rente op een tweejarig deposito tegen 1,30%. Voor 3 jaar vast kun je het beste terecht bij Banco BNI of Inbank tegen 1,35%.

Is dit het einde van de rentedalingen?

De hypotheekrente is weer aan het stijgen en dat duidt er meestal op dat de spaarrente hierna volgt. De spaarrente op deposito’s lieten afgelopen week ook een stijging zien. De hoogste rente op een variabele spaarrekening zonder beperkende voorwaarden ligt momenteel op 0,25% bij NIBC. Vraag is echter; gaan de spaarrentes stijgen in 2019 en op de langer termijn?

Tip: Spaar aantrekkelijk !nu tegen toprente van 1,40%! Bekijk aanbieding >>

Krijgen we een negatieve rente in 2019?

Het is niet uit te sluiten dat 0% rente op vrij opneembare spaarrekeningen zal plaatsvinden in 2019. Maar een negatieve rente zal niet zo snel gebeuren denken wij van Spaarrentesvergelijken.net. Nederlanders zullen massaal hun geld van de bank halen en in een kluis stoppen. Banken zullen dit mijden. Je ziet wel dat banken met bijvoorbeeld een duurzaam karakter zoals Triodos bank weg lijken te komen met een 0% rente omdat die specifieke klanten doelgroep loyaler lijken te zijn aan de bank.

Banken kunnen goedkoop geld lenen van de Europese Centrale Bank en hebben daardoor geen spaargeld nodig. Hierdoor blijft de rente laag

Spaarrente verwachting 2019 en lange termijn met Euribor als uitgangspunt

Banken gebruiken de 1-maands Euribor doorgaans ook als uitgangspunt voor de spaarrente. Staat de Euribor laag? Dan leidt dat dikwijls tot een lage spaarrente. Hetzelfde geldt bij een stijging. Het is voor banken dan duurder om op de geldmarkt aan kapitaal te komen. Om geld aan te trekken, hebben banken het spaargeld van spaarders nodig en dat heeft een positief effect op de spaarrente. Banken zijn dan vaak bereid een hogere rentevergoeding voor spaargeld te geven. Voor de langere termijn zal de spaarrente zeker weer omhoog gaan, ook al weet Draghi dat tot 2019 nog goed tegen te houden. De afbouw van het opkoopprogramma in 2018 en de hogere wereldwijde rente op de kapitaalmarkt, kunnen de spaarmarkt snel veranderen in 2019.

Tip: Spaar aantrekkelijk !nu tegen toprente van 1,40%! Bekijk aanbieding >>

Overzicht 1-maands Euribor

Het eerste tarief van de maand kunnen banken gebruiken om de spaarrentes te bepalen.

Euribortarief op 1e dag van de maand

13-03-2019-0,368 %
03-12-2018-0,386 %
01-08-2018-0,370 %
01-06-2018-0,371 %
28-02-2018-0,370 %
01-02-2017-0,372 %
02-01-2017-0,368 %
01-12-2016-0,372 %
01-11-2016-0,374 %
03-10-2016-0,371 %
01-09-2016-0,372 %

Overige factoren die de spaarrente beïnvloeden

Behalve de schuldencrisis zijn er andere factoren die de rentetarieven beïnvloeden, zoals:

  • Basel III

Internationaal akkoord dat banken vanaf 2013 verplicht meer kapitaal op hun balans te hebben. Wil een bank daaraan voldoen, dan moet het spaargeld aantrekken. Om dat te realiseren, kunnen banken besluiten spaarders gunstig te stemmen met een hogere rentevergoeding.

  • De oplopende inflatie

In januari is de inflatie in Nederland inmiddels opgelopen tot 1,50%. Dit betekent dat de prijzen stijgen en je minder kunt kopen voor hetzelfde geld. Doorgaans is het aannemelijk dat de spaarrentes omhoog gaan als de inflatie toeneemt, omdat banken behoefte hebben aan kapitaal.

De beste opties voor je spaargeld

De hoogste rente op een vrij opneembare spaarrekening zonder kosten is 0,25% bij NIBC Direct. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) publiceerde onlangs de inflatie cijfers over 2018. De inflatie schoot in januari naar 1,50%. Sparen op flexibele rekeningen kost dus geld. Oorzaak van de stijging ligt vooral aan de prijsontwikkeling van elektriciteit en gas.

1. Dump je huisbank en kies voor een online bank.
2. Kies voor een deposito.
3. Kies voor een buitenlandse aanbieder.

Hoogste spaarrentes vergelijken

NIBC
0,25%
spaarrente
1,4%
hoogste spaarrente
1,40%
hoogste spaarrente
Normale spaarrekening Deposito spaarrekening Deposito spaarrekening
Looptijd: variabel Looptijd: vanaf 6 mnd Looptijd: vanaf 6 mnd
Spaarrente: variabel Spaarrente: vast Spaarrente: vast
Min. inleg: €0 Min. inleg: €2.000 Min. inleg: €1.000
Vrij opneembaar: ja Vrij opneembaar: nee Vrij opneembaar: nee
Bekijk directBekijk directBekijk direct


Wil je de hoogste spaarrente? Dan is het zeker zaak de rentetarieven de komende periode goed te volgen. Vergelijk daarom de diverse aanbieders regelmatig. Op spaarrentesvergelijken.net check je de rentes heel eenvoudig online.

Top