De inflatie stijgt flink de laatste tijd. Ook de hypotheekrente zit in de lift omhoog. De spaarrente stijgt eindelijk ook weer mee! Bekijk onze spaarrente verwachting voor 2023 en de langere termijn aan de hand van marktontwikkelingen

Huidige spaarrente Nederland 

In Nederland noteren de grootbanken ING, Rabobank en ABN momenteel 0,25 procent. De grootbanken verhoogde recent de rente naar 0,25%. De hoogste rente op een vrij-opneembare spaarrekening vind je momenteel bij Bigbank tegen 1,30 procent. Te openen via de website van Bigbank. Er is onlangs een renteverhoging geweest. Recent ging de spaarrente omhoog naar 1,30% p.j. 

spaarrente verwachting 2023

Waarom daalde de spaarrente?

De hypotheek rente volgt de kapitaalmarktrente, de lange rente. De rente op vrij opneembare spaarrekeningen volgt de geldmarktrente. De korte rente en die bleef nog laag. 

Banken konden tevens goedkoop geld lenen van de Europese Centrale Bank, de (ECB). De ECB pompt miljarden euro’s in de economie om de economie te stimuleren. Dat beleid is recent aangescherpt in een lager bedrag en zal worden stopgezet. Gevolg is dat banken het spaargeld van de sparende consument minder hard nodig hadden en de spaarrentes maar bleven dalen.

Het beleid van de ECB en het effect op de spaarrente wordt duidelijk in onderstaande grafiek.

spaarrente verwachting 2022

Spaarrente verwachting 2023

De grote vraag is natuurlijk: Kunnen we in 2023 een stijging van de spaarrente verwachten? en wat zegt dit over de lange termijn? In 2021 is de beleidsrente door de ECB verlaagd als troef om de economie aan te blijven jagen. Het idee achter die lage rente is dat banken makkelijker geld lenen om dat vervolgens weer goedkoop uit te kunnen lenen aan burgers en bedrijven. Zij kunnen daardoor makkelijk investeringen doen, wat de economie aanjaagt. Dit beleid bleef tot halverwege 2021 op dit niveau. De spaarrente daalde daarom in 2021 verder en steeg niet. 

In 2022 heeft de ECB de beleidsrente verder weten te verhogen. In totaal drie keer tot totaal 2,00 procent. In 2023 gaat de rente verder omhoog. 

Spaarrente omhoog

Een verdere stijging van de spaarrente lijkt waarschijnlijk. De verwachting is dat de lange rente in 2023 verder gaat stijgen. Als je kiest voor een spaarrekening met een variabele rente, dan heb je vooral te maken met de gevolgen van de besluiten van de Europese Centrale Bank ECB. Door de verhoging van de rente zullen banken waarschijnlijk weer een hogere rente gaan bieden op spaarrekeningen. Tot die tijd ben je het beste uit bij termijndeposito’s waarbij je jouw geld voor langere termijn vastzet tegen een vaste rente. Maar wat misschien slimmer is? 

Tip: breng je spaargeld in beweging met  de CORUM vastgoedfondsen ! – nu tegen toprente van 7,03% Bekijk aanbieding >>

Euribor als indicator spaarrente

Banken gebruiken de 1-maands Euribor doorgaans ook als uitgangspunt voor de spaarrente. Staat de Euribor laag? Dan leidt dat dikwijls tot een lage spaarrente. Hetzelfde geldt bij een stijging. Het is voor banken dan duurder om op de geldmarkt aan kapitaal te komen. Om geld aan te trekken, hebben banken het spaargeld van spaarders nodig en dat heeft een positief effect op de spaarrente. Banken zijn dan vaak bereid een hogere rentevergoeding voor spaargeld te geven. Het 1-maands Euribor tarief stijgt maand op maand en hierdoor zal de spaarmarkt verder in beweging komen in 2023. 

Overzicht 1-maands Euribor

Het eerste tarief van de maand kunnen banken gebruiken om de spaarrentes te bepalen. Stijgt dit tarief dan zullen de spaarrentes waarschijnlijk ook volgen. Dit zie je nu ook in de praktijk gebeuren na een lange tijd van extreem lage rente. 

Euribortarief op 1e dag van de maand

02-01-20231,883 %
01-12-20221,526%
01-11-2022 1,376 %
03-10-2022 0,674 %
01-09-2022 0,228 %
01-08-2022-0,062 %
01-07-2022-0,506 %
01-06-2022-0,541 %
02-05-2022-0,527 %

Overige factoren die de spaarrente beïnvloeden

Behalve de schuldencrisis zijn er andere factoren die de rentetarieven beïnvloeden, zoals:

  • Basel III

Internationaal akkoord dat banken vanaf 2013 verplicht meer kapitaal op hun balans te hebben. Wil een bank daaraan voldoen, dan moet het spaargeld aantrekken. Om dat te realiseren, kunnen banken besluiten spaarders gunstig te stemmen met een hogere rentevergoeding.

  • De oplopende inflatie

Uit cijfers van het CBS blijkt dat in december de inflatie in Nederland weliswaar iets is gedaald. Het is echter nog steeds hoog, 9,6%. Dit betekent dat de prijzen stijgen en je minder kunt kopen voor hetzelfde geld. Doorgaans is het aannemelijk dat de spaarrentes omhoog gaan als de inflatie toeneemt, omdat banken behoefte hebben aan kapitaal. 

  • De vergrijzing

Door de oplopende vergrijzing komt er steeds meer spaargeld beschikbaar. Ouderen hebben nou eenmaal meer vermogen dan jongeren. Hierdoor is het aanbod van spaargeld hoger dan de vraag vanuit banken waardoor de spaarrente daalt.

Spaarrente verwachting 2023, 2025 en langere termijn

Verschillende berichten koppen dat we op hogere spaarrentes kunnen gaan rekenen. De Europese Centrale Bank (ECB) is ook aan het stoppen met het opkopen van obligaties, een programma dat de rente flink drukte. Het opkoopprogramma is stopgezet en de rente is inmiddels verhoogt met 2.00 punten. Dat zorgt ervoor dat de spaarrentes ook omhoog zullen gaan. 

Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank en ECB-directielid gaf aan dat de ECB pas op iets meer dan de helft van zijn verkrappingscyclus zit. Het is dan ook te verwachten dat met stijgende rentes in 2023, en daaruit resulterende dalende inflatie, ook de reële rente sneller zal gaan stijgen in 2023 en daarna – een mooi vooruitzicht voor het nieuwe jaar!

Op de langere termijn zal de rente alsnog dalen door langer leven. We worden met z’n allen steeds ouder en de vergrijzing zal toenemen. Het aanbod van spaargeld stijgt hierdoor waardoor prijs (rente) daalt. Levert sparen in jouw ogen te weinig op? overweeg dan om je geld te investeren in andere initiatieven.

De beste opties voor je spaargeld

Gezien de spaarrente verwachting voor 2023 en op de langere termijn nog onzeker is, doe je er verstandig aan de beste oplossing te vinden voor je spaarcenten.

1,30%
spaarrente
7,03%
rendement
3,35%
Deposito rente
Flexibele spaarrekening Vastgoedfondsen Spaardeposito
Looptijd: variabel Looptijd: variabel Looptijd: 5 jaar vast
Spaarrente: variabel rendement: variabel Rente: vast
Min. inleg: €1 Min. inleg: €189 Min. inleg: €500
Vrij opneembaar: ja Verhandelbaar: ja Vrij opneembaar: nee
Bekijk directBekijk directBekijk direct

1. Dump je huisbank en kies voor een online bank. De hoogste rente op een vrij opneembare spaarrekening zonder kosten is 1,30% bij Bigbank. De bank is afkomstig uit Estland en te openen via de website van Bigbank met een Nederlandse klantenservice. Inleggen kan vanaf €1,-. 

2. Beleg in de vastgoedfondsen van CORUM Investments en breng je spaargeld meer in beweging. De minimale inleg is €189 en je kunt een rendement behalen van 7,03%. 

3. Zet je spaargeld vast op een spaardeposito via bemiddelaar Raisin (vergunning AFM). Inleggen bij een deposito van Younited kan al vanaf €500. De bank is afkomstig uit Frankrijk. De rente en de looptijd staan vast voor 5 jaar. Je geld is verzekerd tot 100.000 euro via het Europees Depositogarantiestelsel. 

4. Wil je meer mogelijkheden? Lees onze 11 tips wat te doen met je spaargeld in 2023 voor meer rendement. 

Wil je de hoogste spaarrente? Dan is het zeker zaak de rentetarieven de komende periode goed te volgen. Vergelijk daarom de diverse aanbieders regelmatig. Op spaarrentesvergelijken.net check je de rentes heel eenvoudig online.

Bron: DNB.nl. CBS.nl, bewerking: Spaarrentesvergelijken.net

Top