De inflatie stijgt flink de laatste tijd. Ook de hypotheekrente zit weer in de lift omhoog. Volgt de spaarrente? In dit artikel geven we antwoord op de vraag of de spaarrente gaat dalen of stijgen. We zullen dit beantwoorden aan de hand van marktontwikkelingen. Bekijk onze spaarrente verwachting voor 2022 en de langere termijn. 

Huidige spaarrente Nederland 

In Nederland noteren de grootbanken ING en Rabobank momenteel 0,01 procent en ABN AMRO inmiddels 0% rente. De hoogste rente op een vrij-opneembare spaarrekening vind je momenteel bij Renault Bank (via Raisin) tegen 0,65 procent. Er is onlangs een renteverhoging geweest. Recent ging de spaarrente omhoog naar 0,65% p.j. 

spaarrente verwachting

Waarom daalde de spaarrente?

De hypotheek rente volgt de kapitaalmarktrente, de lange rente. De rente op vrij opneembare spaarrekeningen volgt de geldmarktrente. De korte rente en die bleef nog laag. 

Banken konden tevens goedkoop geld lenen van de Europese Centrale Bank, de (ECB). De ECB pompt miljarden euro’s in de economie om de economie te stimuleren. Dat beleid is recent aangescherpt in een lager bedrag en zal worden stopgezet. Gevolg is dat banken het spaargeld van de sparende consument minder hard nodig hadden en de spaarrentes maar bleven dalen.

Het beleid van de ECB en het effect op de spaarrente wordt duidelijk in onderstaande grafiek.

spaarrente verwachting 2022

Spaarrente verwachting 2022

De grote vraag is natuurlijk: Kunnen we in 2022 een stijging van de spaarrente verwachten? en wat zegt dit over de lange termijn? In 2021 is de beleidsrente door de ECB verlaagd als troef om de economie aan te blijven jagen. Het idee achter die lage rente is dat banken makkelijker geld lenen om dat vervolgens weer goedkoop uit te kunnen lenen aan burgers en bedrijven. Zij kunnen daardoor makkelijk investeringen doen, wat de economie aanjaagt. Dit beleid bleef tot halverwege 2021 op dit niveau. De spaarrente daalde daarom in 2021 verder en steeg niet. 

Voor 2022 gaat de ECB de beleidsrente verhogen. De ECB had de rente al met 0,50 basispunten verhoogd in juli van dit jaar. Nu in het derde kwartaal op 8 september is er nog een renteverhoging doorgevoerd. Met maar liefst 0,75 procent waardoor geld lenen duurder wordt. Dit zal de inflatie remmen. Daarna gaat de rente waarschijnlijk nog eens omhoog. 

Spaarrente omhoog

Een verdere stijging van de spaarrente lijkt waarschijnlijk. De verwachting is dat de lange rente in 2022 verder gaat stijgen. Als je kiest voor een spaarrekening met een variabele rente, dan heb je vooral te maken met de gevolgen van de besluiten van de Europese Centrale Bank ECB. Door de verhoging van de rente zullen banken waarschijnlijk weer een hogere rente gaan bieden op spaarrekeningen. Tot die tijd ben je het beste uit bij termijndeposito’s waarbij je jouw geld voor langere termijn vastzet tegen een vaste rente. Maar wat misschien slimmer is? 

Tip: breng je spaargeld in beweging met  de CORUM vastgoedfondsen ! – nu tegen toprente van 7,03% Bekijk aanbieding >>

Euribor als indicator spaarrente

Banken gebruiken de 1-maands Euribor doorgaans ook als uitgangspunt voor de spaarrente. Staat de Euribor laag? Dan leidt dat dikwijls tot een lage spaarrente. Hetzelfde geldt bij een stijging. Het is voor banken dan duurder om op de geldmarkt aan kapitaal te komen. Om geld aan te trekken, hebben banken het spaargeld van spaarders nodig en dat heeft een positief effect op de spaarrente. Banken zijn dan vaak bereid een hogere rentevergoeding voor spaargeld te geven. Voor de langere termijn zal de spaarrente zeker weer omhoog gaan. De afbouw van het opkoopprogramma in 2022 en wellicht de hogere wereldwijde rente op de kapitaalmarkt, kunnen de spaarmarkt snel veranderen in 2022.

Overzicht 1-maands Euribor

Het eerste tarief van de maand kunnen banken gebruiken om de spaarrentes te bepalen.

Euribortarief op 1e dag van de maand

01-09-2022 0,228 %
01-08-2022-0,062 %
01-07-2022-0,506 %
01-06-2022-0,541 %
02-05-2022-0,527 %
01-04-2022-0,541 %
01-03-2022-0,553 %

Overige factoren die de spaarrente beïnvloeden

Behalve de schuldencrisis zijn er andere factoren die de rentetarieven beïnvloeden, zoals:

  • Basel III

Internationaal akkoord dat banken vanaf 2013 verplicht meer kapitaal op hun balans te hebben. Wil een bank daaraan voldoen, dan moet het spaargeld aantrekken. Om dat te realiseren, kunnen banken besluiten spaarders gunstig te stemmen met een hogere rentevergoeding.

  • De oplopende inflatie

Uit cijfers van het CBS blijkt dat in september de inflatie in Nederland inmiddels opgelopen naar een recordhoogte van 17,1%. Dit betekent dat de prijzen stijgen en je minder kunt kopen voor hetzelfde geld. Doorgaans is het aannemelijk dat de spaarrentes omhoog gaan als de inflatie toeneemt, omdat banken behoefte hebben aan kapitaal. 

  • De vergrijzing

Door de oplopende vergrijzing komt er steeds meer spaargeld beschikbaar. Ouderen hebben nou eenmaal meer vermogen dan jongeren. Hierdoor is het aanbod van spaargeld hoger dan de vraag vanuit banken waardoor de spaarrente daalt.

Negatieve spaarrente in 2022?

Niemand had een aantal jaren terug gedacht dat 0% rente op vrij opneembare spaarrekeningen zou plaatsvinden in 2022. 

Een negatieve rente op vrij-opneembare spaarrekeningen gaat niet meer gebeuren denken wij van Spaarrentesvergelijken.net. Nederlanders zullen massaal hun geld van de bank halen en in een kluis stoppen. Banken zullen dit mijden. Je ziet wel dat banken met bijvoorbeeld een duurzaam karakter zoals Triodos bank weg lijken te komen met een 0% rente omdat die specifieke klanten doelgroep loyaler lijken te zijn aan de bank.

Spaarrente verwachting langere termijn

Verschillende berichten koppen dat we op hogere spaarrentes kunnen gaan rekenen. De Europese Centrale Bank (ECB) is ook aan het stoppen met het opkopen van obligaties, een programma dat de rente flink drukte. Het opkoopprogramma is stopgezet en de rente is inmiddels verhoogt met 0.50 punten. Dat zorgt ervoor dat de spaarrentes ook omhoog zullen gaan. 

Onder de veronderstelling dat de wereldeconomie en vooral de Europese economie nog zal aantrekken, zal de ECB het Europese beleid van een lage korte rente niet te lang kunnen volhouden. Het risico op zeepbellen en inflatie wordt dan te groot en het geld zal toevloeien naar andere delen in de wereld. Dat betekent dat op termijn de spaarrente zal stijgen.

Op de langere termijn zal de rente alsnog dalen door langer leven. We worden met z’n allen steeds ouder en de vergrijzing zal toenemen. Het aanbod van spaargeld stijgt hierdoor waardoor prijs (rente) daalt. Levert sparen in jouw ogen te weinig op? overweeg dan om je geld te investeren in andere initiatieven.

De beste opties voor je spaargeld

Gezien de spaarrente verwachting voor 2022 en op de langere termijn nog onzeker is, doe je er verstandig aan de beste oplossing te vinden voor je spaarcenten.

Bigbank-sparen
0,65%
spaarrente
7,03%
rendement
58%*
rendement
Flexibele spaarrekening Vastgoedfondsen IPO Beleggingsrekening
Looptijd: variabel Looptijd: variabel Looptijd: 3 maanden
Spaarrente: variabel rendement: variabel rendement: variabel
Min. inleg: €1 Min. inleg: €189 Min. inleg: $2.000
Vrij opneembaar: ja Verhandelbaar: ja Verhandelbaar: ja
Bekijk directBekijk directBekijk direct

* Gemiddeld rendement 58% in de afgelopen 90 dagen. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. 

1. Dump je huisbank en kies voor een online bank. De hoogste rente op een vrij opneembare spaarrekening zonder kosten is 0,65% bij Renault Bank. De bank is afkomstig uit Frankrijk en te openen via bankenplatform Raisin. Inleggen kan vanaf €1,-. 

2. Beleg in de vastgoedfondsen van CORUM Investments en breng je spaargeld meer in beweging. De minimale inleg is €189 en je kunt een rendement behalen van 7,03%. 

3. Investeer in IPO’s , beursgangen van Europese en Amerikaanse bedrijven. Freedom24, een platform dat de mogelijkheid biedt aan particuliere klanten om te participeren in IPOs tegen de initiële koers van de aandelen. Het gemiddelde jaarlijkse rendement na 3 maanden bij Freedom24 loopt op tot 58%. Inleggen kan vanaf $2.000,-. Freedom24 biedt ook een niet-handels-, USD-spaarrekening met 3% vaste jaarlijkse zeldzame en dagelijkse renteopbouw (de minimale storting voor dit product is 120$).

4. Wil je meer mogelijkheden? Lees onze 11 tips wat te doen met je spaargeld in 2022 voor meer rendement. 

Wil je de hoogste spaarrente? Dan is het zeker zaak de rentetarieven de komende periode goed te volgen. Vergelijk daarom de diverse aanbieders regelmatig. Op spaarrentesvergelijken.net check je de rentes heel eenvoudig online.

Bron: DNB.nl. CBS.nl, bewerking: Spaarrentesvergelijken.net

Top