Sinds vorig jaar stijgen de spaarrentes op spaarrekeningen en deposito’s flink. Toch blijven de spaarrentes bij de grootbanken achter bij de ECB rente. Blijft dit zo? of gaat dit veranderen? Lees onze spaarrente verwachting voor 2024 en de langere termijn aan de hand van marktontwikkelingen.

Huidige spaarrente Nederland – mei 2024

In Nederland noteren de grootbanken ING, ABN AMRO en de Rabobank momenteel maximaal 1,70 procent. De hoogste rente op een volledig Nederlandse vrij-opneembare spaarrekening vind je momenteel bij bunq tegen 2,46 procent. 

spaarrente verwachting 2024 2025

De hoogste rente op een spaarrekening in 2024 binnen Europa is bij Santander Consumer Bank. 3x hoger dan bij de traditionele grootbanken. Deze bank uit Spanje geeft je een rente van 3,60%. Je kunt te allen tijde bij je geld en er zijn geen kosten aan verbonden. De minimale inleg is €1. Je spaargeld is verzekerd tot EUR 100.000. De rente wordt iedere maand uitgekeerd. Open hier je rekening.

santander consumer spaarrente verwachting

*Bij de berekeningen voor de grafiek hebben we geen rekening gehouden met belastingen. Eerste inleg van 100.000 euro. In werkelijkheid kan het rentetarief veranderen.

Sparen op een spaarrekening levert (meestal) rente op. Afhankelijk van je spaarsaldo krijg je bij jouw bank momenteel tussen de 1,50% en 1,70%. Wil je meer rente ontvangen over (een deel van) je geld, dan kun je beter een Raisin rekening openen. De Raisin rekening is een alternatief voor een spaarrekening bij de traditionele grootbanken waarmee je op dit moment maar liefst tot 3,31% rente kunt ontvangen. We hebben nu tijdelijk een exclusieve deal met Raisin waarbij je tot €100 cadeau kunt krijgen. Bekijk actie

Er zijn tegenwoordig ook steeds meer brokers die rente geven op je saldo wat je niet gebruikt om te beleggen. Trade Republic bijvoorbeeld. Een broker uit Duitsland geeft je nu 4% op je saldo tot €50.000. Maandelijks uitbetaald. Je spaargeld is verzekerd tot €100.000. Lees onze review over Trade Republic

Spaarrente verwachting 2024 – wat gaan de spaarrentes doen?

Kunnen we in 2024 een verdere stijging van de spaarrente verwachten? en wat zegt dit over de lange termijn? Waneer gaat de ECB de beleidsrente verlagen? Analisten verwachten dat de ECB de rente in juni voor het eerst zal verlagen. Dit hangt wel af van de inflatie. Die daalde weer licht in april naar 2,7%. In maart nog 3,2%.  

Voor nu verwachten we voorlopig dat de gemiddelde rente op spaarrekeningen en deposito’s gelijk zullen blijven. 

Hierna zal de spaarrente waarschijnlijk stabiliseren omdat de inflatie inmiddels onder controle is. Een lichte verdere stijging van de spaarrente is wel mogelijk door onderlinge concurrentie van spaarbanken uit het buitenland

Spaarrente omhoog

Een verdere stijging van de spaarrente behoort niet echt meer tot de mogelijkheden. Als je kiest voor een spaarrekening met een variabele rente, dan heb je vooral te maken met de gevolgen van de besluiten van de ECB. Tot die tijd ben je nu het beste uit bij termijndeposito’s waarbij je jouw geld voor langere termijn vastzet tegen een vaste hoge rente.

hoogste rente deposito

Bij Freedom24 kun je nu tot 6,38% rente behalen bij 1 jaar vast. De minimale inleg is €1.000. En je bent verzekerd tot 20.000 euro. Freedom24 is een broker waar je ook kunt sparen via spaarplannen. Ze bieden doorgaans de hoogste rente. 

Heb je veel spaargeld kijk dan ook eens naar Briqwise. Breng je spaargeld in beweging en investeer gespreid in vastgoedfinancieringen via Briqwise. Met 1e recht van hypotheek en dus veilig. Nu tegen toprente van 6%. Download whitepaper >>

Euribor als indicator spaarrente

Banken gebruiken de 1-maands Euribor doorgaans ook als uitgangspunt voor de spaarrente. Staat de Euribor laag? Dan leidt dat dikwijls tot een lage spaarrente. Hetzelfde geldt bij een stijging. Het is voor banken dan duurder om op de geldmarkt aan kapitaal te komen. Om geld aan te trekken, hebben banken het spaargeld van spaarders nodig en dat heeft een positief effect op de spaarrente. Banken zijn dan vaak bereid een hogere rentevergoeding voor spaargeld te geven. Het 1-maands Euribor tarief stijgt maand op maand en hierdoor zal de spaarmarkt verder in beweging komen in 2024. Al zal het niet meer zo hard gaan als in het afgelopen jaar. 

Overzicht 1-maands Euribor

Het eerste tarief van de maand kunnen banken gebruiken om de spaarrentes te bepalen. Stijgt dit tarief dan zullen de spaarrentes waarschijnlijk ook volgen. Dit zie je nu ook in de praktijk gebeuren na een lange tijd van extreem lage rente. 

Euribortarief op 1e dag van de maand

02-05-20243,877%
01-03-20243,817%
01-02-20243,873%
02-01-20243,856%
01-11-20233,893%
02-10-20233,858%
01-08-20233,580%
03-07-20233,385%

Overige factoren die de spaarrente beïnvloeden

Behalve de schuldencrisis zijn er andere factoren die de rentetarieven beïnvloeden, zoals:

  • Basel III

Internationaal akkoord dat banken vanaf 2013 verplicht meer kapitaal op hun balans te hebben. Wil een bank daaraan voldoen, dan moet het spaargeld aantrekken. Om dat te realiseren, kunnen banken besluiten spaarders gunstig te stemmen met een hogere rentevergoeding.

  • De oplopende inflatie

Uit cijfers van het CBS blijkt dat de inflatie in april is uitgekomen op 2,7%, exclusief energie. Dit betekende dat de prijzen stegen en je minder kon kopen voor hetzelfde geld. Doorgaans is het aannemelijk dat de spaarrentes omhoog gaan als de inflatie toeneemt, omdat banken behoefte hebben aan kapitaal. 

inflatie spaarrente verwachting

  • De vergrijzing

Door de oplopende vergrijzing komt er steeds meer spaargeld beschikbaar. Ouderen hebben nou eenmaal meer vermogen dan jongeren. Hierdoor is het aanbod van spaargeld hoger dan de vraag vanuit banken waardoor de spaarrente daalt.

Ontwikkeling spaarrente door de jaren heen

De hypotheek rente volgt de kapitaalmarktrente, de lange rente. De rente op vrij opneembare spaarrekeningen volgt de geldmarktrente. 

Banken konden jaren lang goedkoop geld lenen van de Europese Centrale Bank, de (ECB). De ECB pompte miljarden euro’s in de economie om de economie te stimuleren. Dat beleid is inmiddels stopgezet. Gevolg is dat banken het spaargeld van de sparende consument minder hard nodig hadden en de spaarrentes maar bleven dalen.

Het beleid van de ECB en het effect op de spaarrente wordt duidelijk in onderstaande grafiek.

Ontwikkeling van rente en inflatie en factoren die beide beïnvloeden

Na een reeks van verhogingen door de Europese centrale bank staat de hoogste spaarrente (peildatum mei 2024) nu ook weer op een niveau van 3,60% bij de hoogste aanbieder Santander Consumer Bank

Spaarrente verwachting 2025 en langere termijn

In 2025 zal de ECB de rente waarschijnlijk weer gaan verlagen. Het is dan ook de verwachting dat de spaarrente mee daalt. 

Op de langere termijn zal de rente ook dalen door dat we langer leven. We worden met z’n allen steeds ouder en de vergrijzing zal toenemen. Het aanbod van spaargeld stijgt hierdoor waardoor prijs (rente) daalt. Levert sparen in jouw ogen te weinig op? overweeg dan om je geld te investeren in andere initiatieven.

Overigens kunnen de spaarrentes in de toekomst nog verder stijgen door meer competitie op de markt. Dit zien we ook in Duitsland. Daar is de competitie op de spaarmarkt groter en dit resulteert in flinke hogere rentes dan bij ons. bunq bijvoorbeeld biedt in Duitsland 4,52% rente. Terwijl in Nederland slechts 2,46% rente wordt geboden. De hoogste rente op een spaardeposito vind je nu via bankenplatform Raisin tot 3,65% p/j. Het Duitse Aareal Bank biedt nu 3,50% rente op twee jaar vast via Raisin. 

De beste opties voor je spaargeld

Gezien de spaarrente verwachting voor 2024 en op de langere termijn nog onzeker is, doe je er verstandig aan de beste oplossing te vinden voor je spaarcenten.

4%
spaarrente
6%
rendement
3,40%
Deposito rente
Flexibele spaarrekening Vastgoedfinancieren Spaardeposito
Looptijd: variabel Looptijd: vast Looptijd: 1 jaar vast
Spaarrente: variabel rendement: vast Rente: vast
Min. inleg: €1 Min. inleg: €100.000 Min. inleg: €500
Vrij opneembaar: ja Opzegbaar: ja Vrij opneembaar: nee
Bekijk directBekijk directBekijk direct

1. Dump je huisbank en kies voor een online bank. De hoogste rente op een vrij opneembare spaarrekening zonder kosten is 3,60% bij Santander Consumer Bank. De bank is afkomstig uit Spanje, met Belgisch bijkantoor en te openen via de website van Santander zonder kosten. Inleggen kan vanaf €1,-. Vind je het niet erg om bij een broker te sparen, waar je ook kunt beleggen, dan ben je nu het beste uit bij Trade Republic tegen 4,00%. 

2. Beleg in vastgoed leningen via Briqwise en breng je spaargeld meer in beweging. De minimale inleg is €100.000 en je kunt een totaal rendement behalen van 6%. Download hier een  brochure om te zien of het wat voor je is of lees onze Briqwise investeren review

3. Zet je spaargeld vast op een spaardeposito via bemiddelaar Raisin (vergunning AFM). Inleggen bij een deposito van Klarna kan al vanaf €500. De bank is afkomstig uit Zweden. Je zou het kunnen kennen van achteraf betalen. De rente en de looptijd staan vast voor 1 jaar. Je geld is verzekerd tot 100.000 euro via het Europees Depositogarantiestelsel. 

4. Wil je meer mogelijkheden? Lees onze 11 tips wat te doen met je spaargeld in 2024 voor meer rendement. 

Wil je de hoogste spaarrente? Dan is het zeker zaak de rentetarieven de komende periode goed te volgen. Vergelijk daarom de diverse aanbieders regelmatig. Op spaarrentesvergelijken.net check je de rentes heel eenvoudig online.

Bron: DNB.nl. CBS.nl, bewerking: Spaarrentesvergelijken.net

Top