Het lijkt misschien een druppel op een gloeiende inflatieplaat, maar spaarders ontvangen eindelijk weer een hogere rente op hun dagelijks opvraagbare spaarrekening. De Franse Renault Bank (onderdeel van autofabrikant Renault Group) gooit per direct de spaarrente omhoog voor Nederlandse spaarders, met 0.65% op jaarbasis. Hiervoor bood de Franse bank met 0,50% p.j. al een van de hoogste rentes van Nederland.

Ter vergelijking: de Nederlandse grootbanken bieden nog altijd nulrentes. De hoogste rente bij een Nederlandse bank bedraagt thans 0,06% p.j. (Centraal Beheer). De laatste keer dat een Nederlandse bank een rente van een half procent bood op een dagelijks opvraagbare spaarrekening was op 26 januari 2018, bij Anadolubank.

Rente Aanbieder Spaarrekening Waardering
3,31% Distingo Bank Distingo Bank
Spaarrekening
Verder
Meer info
2,90% Renault Bank Renault Bank
Spaarrekening
Verder
Meer info

Spaarrente omhoog

In de afgelopen maanden trokken de rentes op spaardeposito’s, hypotheken en kredieten al flink aan – ook als reactie op de voor augustus aangekondigde beleidswijzigingen van de Europese Centrale Bank (ECB). De rentestijgingen op vrij opneembaar spaargeld bleven vooralsnog bescheiden. Daar komt nu dus verandering in.

Eelco Habets, algemeen directeur Nederland van bankenplatform Raisin.nl, is verheugd over de aankondiging van Renault Bank: “In de afgelopen maanden gaat het hard. Niet alleen de banken op ons platform, maar ook Nederlandse banken kondigen de ene renteverhoging na de andere aan. Tegen een inflatie van momenteel bijna 10% kan natuurlijk niemand opsparen, maar na jaren van nulrentes en negatieve rentes zal het de meeste spaarders hoopvol stemmen dat de weg naar boven weer ingeslagen wordt.”

In welke mate de rentes verder zullen stijgen, valt nog even te bezien. Zo concludeerde het Centraal Planbureau afgelopen week dat lage reële rentes (rente minus inflatie) nog lang aan zullen houden. Zo is er in Nederland structureel meer aanbod aan spaargeld en minder vraag, in tegenstelling tot andere EU-landen.

Habets beaamt dit: “We gaan niet meer terug naar de rentes van de jaren ‘80 en een rente van bijvoorbeeld vijf procent is in de komende jaren volledig ondenkbaar. Maar er zit nog rek in. Als de spaarrentes gelijk opgaan met de gemiddelde inflatie gaan spaarders er in ieder geval niet meer ieder jaar op achteruit. En zoals we afgelopen jaar gezien hebben, zal beleggen de rol van sparen nooit (helemaal) kunnen vervangen. Nederland is en blijft dan ook een spaarland, ondanks dat steeds meer van ons geld op spaarrekeningen elders in de EU staat.”

Spaarrekening exclusief beschikbaar via spaarplatform Raisin.nl 

De spaarrekening van Renault Bank is gratis en volledig online te openen vanaf één euro via spaarbemiddelaar Raisin.nl. De dienstverlener biedt op zijn platform een keur aan spaarrekeningen en -deposito’s van banken uit de EU aan.

Rente Aanbieder Spaarrekening Waardering
3,31% Distingo Bank Distingo Bank
Spaarrekening
Verder
Meer info
2,90% Renault Bank Renault Bank
Spaarrekening
Verder
Meer info

Alle partnerbanken van Raisin zijn gevestigd in de EU, zo ook Renault Bank uit Frankrijk. Binnen de EU is afgesproken dat de depositogarantiestelsels van alle lidstaten een gelijkwaardige bescherming bieden. Spaargeld bij Renault Bank wordt dus net zoals in Nederland gedekt tot € 100.000 per rekeninghouder per bank.

Over Raisin 

spaarrente omhoog Raisin

Raisin is opgericht in 2012 en is Europees marktleider in internationaal sparen. De fintech – met een vergunning voor het bemiddelen in spaarrekeningen van de Autoriteit Financiële Markten – biedt een platform dat spaarders en banken verbindt. Zo profiteren Nederlandse spaarders via Raisin.nl van deposito- en spaarrekeningen van banken uit de EU, met veelal hogere rentes dan in Nederland. De EU-banken krijgen eenvoudig en op grote schaal toegang tot een stabiele financieringsbron. Omdat alleen banken uit de EU worden aangeboden, is de spaarder er zeker van dat spaargeld net zoals in Nederland gedekt wordt door wettelijke depositogarantiestelsels tot € 100.000 per rekeninghouder per bank (of een gelijkwaardig bedrag in lokale valuta).

Wereldwijd werkt Raisin samen met ongeveer 400 banken en financiële dienstverleners uit meer dan 30 landen. De fintech bedient ruim 750.000 directe klanten en heeft kantoren in negen steden waaronder Berlijn, Parijs, Londen en New York. Raisin wordt gesteund door gerenommeerde investeerders zoals Deutsche Bank, Goldman Sachs en Paypal Ventures.

Open een gratis Raisin account

Spaarrente vergelijken?

Via spaarrentesvergelijken.net vergelijk je eenvoudig actuele rentes van spaarrekeningen en deposito’s. Succes met vergelijken.

Dit bericht verscheen ook als persbericht vanuit Raisin. Bewerking: Spaarrentesvergelijken.net

Tagged with →  
Top