Waarom is sparen verstandig? Je hebt altijd wat geld achter de hand nodig voor noodgevallen. Bijvoorbeeld als je wasmachine ermee stopt, het dak gaat lekken, je auto de geest geeft of de tegemoetkomingen van de overheid lager uitvallen dan verwacht. Heb je geen spaargeld? Dan moet je gaan bezuinigen op je maandbudget of loop je het risico dat je vroeg of laat een lening moet afsluiten.

Sparen voor een buffertje

Natuurlijk is het gemakkelijker gezegd dan gedaan: geld sparen voor een buffertje. Zeker in tijden van economische recessie. Toch is het wijs. Want, als je spaart ben je veel minder kwetsbaar. Met een spaarbuffertje heb je de mogelijkheid om onverwachte financiële tegenvallers op te vangen. Zo voorkom je dat je in de geldproblemen komt als je plots met een grote uitgave wordt geconfronteerd.

Niet sparen?

Spaar je niet? Dan moet je grotere financiële tegenvallers opvangen met je maandelijkse budget. Bijvoorbeeld je dak gaat lekken of je auto gaat stuk. De reparatie van het dak of de vervanging van je auto is noodzakelijk. Hoe los je dat op als je geen spaargeld hebt en onvoldoende maandinkomen om die kosten op te vangen? Je kunt een lening afsluiten om de noodzakelijke uitgaven te doen. Maar realiseer je dat je een lening in maandelijkse termijnen moet aflossen tegen een hoge rente. En dat kan een fikse aanslag op je maandbudget zijn voor een lange periode.

Rekenvoorbeeld geld lenen

Besluit je geld te lenen om je noodsituatie het hoofd te bieden? Hieronder een rekenvoorbeeld wat een persoonlijke lening kost voor bijvoorbeeld een andere auto of de reparatie van het dak. Stel je hebt hiervoor €5000 nodig. Je vindt een voordelige persoonlijke lening tegen een rentepercentage van 7,2%. De kosten en looptijden op een rij:

Looptijd Kosten p/m Rente Uiteindelijke kosten
12 maanden €433 7,2% €5.192
24 maanden €224 7,2% €5.373
36 maanden €154 7,2% €5.558
48 maanden €120 7,2% €5.747
60 maanden €99 7,2% €5.940

Als je geen geld spaart en je moet plots maandelijks een lening aflossen, dan kan dat een behoorlijke aanslag op je budget zijn. Daarnaast bestaat de kans dat er nog meer onverwachte uitgaven op je pad komen en wat dan?

Besparen en sparen met een hoge rente

Houd je geen geld over om te sparen? Neem dan je persoonlijke financiën eens goed onder de loep en kijk waar je zoal kunt bezuinigen. Het geld dat je op die manier bespaart, kun je sparen. Doe dat op een spaarrekening zonder voorwaarden tegen een hoge rente. Dat biedt je namelijk de vrijheid onbeperkt over je geld te beschikken. De hoogste spaarrente is momenteel 3,00%. Voor nog meer hoge rentes kun je spaarrentes vergelijken in ons objectieve overzicht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Top