Sparen is momenteel erg populair. Als we de meest recente cijfers van De Nederlandsche Bank (DNB) mogen geloven bezitten alle nederlandse huishoudens samen 315 miljard euro aan spaargeld. Dat is meer dan het dubbele dan dat we in 2000 bezaten. 

Dalende spaarrente

Het grote verschil is alleen dat de spaarrentes nu maar blijven dalen. Wie nog een rente van 2% of meer wil krijgen, zal zijn geld vast moeten zetten op een deposito. Welke looptijd kun je dan het beste kiezen?

Voordat je overweegt je spaargeld vast te zetten voor langere tijd, moet je jezelf eerst de vraag stellen hoe lang je het spaargeld kunt missen. Tussentijds opnemen kan namelijk tot een flinke boeterente leiden. Stel dat je een deposito spaarrekening afsluit voor 5 jaar vast betekent het simpelweg dat je dit spaargeld in deze jaren niet kunt opnemen.

Hoogste spaarrente

Indien je jouw spaargeld een paar maanden kunt missen is het maar de vraag of je er iets mee opschiet. De hoogste spaarrente voor zes maanden biedt MoneYou op dit moment met 1,15%. De hoogste rente op een vrij opneembare spaarrekening is op dit moment 1,10% bij Nationale Nederlanden. Met een kortlopende deposito is dus maximaal 0,05% meer rente te behalen en kun je het geld niet tussentijds opnemen.

Vijf jaar tot tien jaar vast

Deposito sparen begint eigenlijk pas interessant te worden bij een looptijd van vijf jaar. Daar kan een rente van maximaal worden 1,70% bij BigBank

Opvallend is dat wanneer je een looptijd kiest dat langer dan vijf jaar is, je er niet echt veel mee opschiet. Bij tien jaar vast is de maximale rente 2% als je jouw spaargeld bij BigBank vastzet. Voor slechts 0,3 procent meer rente vijf jaar langer vastzetten. Een looptijd van vijf jaar is dus de meest verstandige keuze, en anders vrij opneembaar.

Een looptijd van vijf jaar lijkt de meest verstandige keuze, als je het geld kunt missen. Open in een ander geval gewoon een vrij opneembare spaarrekening.

Tip: Ga spaarrentes vergelijken en kies de beste rente.

3 Responses to Waarom je niet voor een kortlopende deposito moet kiezen

  1. H. de Cock schreef:

    Klopt ja, Bij MoneYou kun je ook 2 jaar vast sparen en daar krijg je nog minder voor dan 6 maanden. Bij MoneYou 2 jaar vast krijg je 2% en bij 6 maanden 2,75%.

  2. Ricardo.van.den.Heuvel schreef:

    Bij BIGBANK Deposito sparen krijg je nu 4,40% voor vijf jaar vast

  3. H. van Leeuwen schreef:

    Ik heb mijn spaargeld gespreid. Momenteel een lange termijn Klimrente bij SNS Bank 5 jaar vast met de hoogste rente van 4,75% en een vrij opneembare spaarrekening bij Westland. Werkt prima.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Top