Automatisch sparen of regelmatig geld sparen is de beste manier om een leuk spaarpotje aan te leggen. Om een weekendje weg te gaan of onverwachte financiële tegenvallers op te vangen. Door te kiezen voor automatisch sparen, groeit je spaargeld ongemerkt en moeiteloos.  Dat is wel zo fijn en je regelt het sparen heel eenvoudig.

Inhoudsopgave

Automatisch sparen zelf regelen

Wie kiest voor automatisch sparen, laat periodiek – meestal maandelijks – een vast bedrag naar een spaarrekening overmaken. Het fijne hiervan is dat je er niet naar om hoeft te kijken. Heb je een reguliere spaarrekening? Dan machtig je de bank om automatisch een bedrag over te schrijven naar je spaarrekening.

Nog aantrekkelijker is sparen via een internetspaarrekening. Die kent vaak een hogere rente dan een gewone spaarrekening en biedt je bovendien de gelegenheid zelf het automatisch sparen online in te stellen; zowel het bedrag als de datum van overschrijving. Kies je voor automatisch sparen Laat het spaargeld direct overschrijven nadat je je salaris hebt ontvangen.

De voordelen van automatisch sparen

  • Jouw spaargeld groeit ongemerkt
  • Je kunt het spaargeld altijd opnemen
  • Je kunt de automatische spaaropdracht altijd stopzetten of wijzigen
  • Vaak eenvoudig via je bank geregeld.

Praktijk voorbeelden

Door de invoering van Payment Services Directive 2 (PSD2) zijn banken vanaf januari 2018 verplicht om derden toegang te geven tot de betaalrekening van een klant, als hij hiermee akkoord gaat. De derde partij heeft hiervoor wel een specifieke licentie nodig. Deze openheid stimuleert concurrentie, waardoor de Europese financiële sector efficiënter wordt en de klant meer keuze heeft. Zo zorgt nieuwe wetgeving voor innovatie.

Savedroid

Nu al zien we fintech startups hierop inspringen door applicaties te bouwen die spaarders helpen hun spaardoel automatisch te behalen. In Duitsland ontdekte ik Savedroid. Bij iedere storting gaat er een vast percentage naar je digitale Savedroid wallet. Een grappige feature is dat je kunt instellen dat je ook een vast percentage spaart wanneer TRUMP tweet. Je spaardoel is dan snel behaald 🙂

Piekenpijp

In Nederland is recent Peaks gestart. De oprichter liet zich inspireren door de piekenpijp. Een plastic buis die je vulde met overgebleven guldens. Zo spaarde je al snel een centje bij elkaar. Peaks is beleggen met je wisselgeld door het gebruik van een app. Gebruikers linken hun betaalrekening aan Peaks en bij iedere pinbetaling rondt de app het bedrag af naar de volgende euro. “Koop je bijvoorbeeld voor 2,70 euro een kopje koffie bij Starbucks, dan leg je automatisch 70 eurocent opzij. Dat geld beleg je vervolgens in de door jou gekozen indextrackers. Peaks hanteert daarbij vier risicoprofielen waar je als gebruiker uit kunt kiezen.
piekenpijp_automatisch-sparen-app_peaks

Ik verwacht de aankomende tijd meer van dit soort initiatieven op de Nederlandse markt zeker gezien de spaarrente momenteel zo laag staat. Spaarders zijn op zoek naar innovatieve manieren om toch snel spaargeld op te bouwen en ondernemers zullen hier slim op inspelen met financiële hulp van de traditionele banken.

AH Spaarrekening zijn tijd ver vooruit?

In 2004 verscheen dit bericht in de Trouw. Klant kan niet langer sparen bij Albert Heijn. In 2011 werd de spaarrekening in het leven geroepen. Boodschappen werden afgerond naar hele bedragen en overgeboekt naar de AH Spaarrekening. De dienst flopte echter. De klant wilde er niet aan. Albert Heijn en Aegon wijzen echter vooral op de verscherpte regels voor financiële dienstverleners die minister Zalm van financiën destijds aankondigden. Nu de dag in 2018 is het idee op zichzelf nog steeds geniaal als je het mij vraagt. Zou de klant er inmiddels wel aan toe zijn?

Automatisch internetsparen

Kies je ervoor automatisch via internet te sparen? Je kunt dan mogelijkerwijs nog meer uit je spaargeld halen. Die bieden immers meestal een hogere rente dan de gewone spaarrekeningen. Reden is dat je dan je financiën online regelt en dat is voordeliger, want de bank maakt dan minder kosten.

Aantrekkelijk aan een variabele internetspaarrekening is dat je geld kunt opnemen wanneer je wilt en zonder boete. En zijn je maandelijkse inkomsten tijdelijk wat lager óf juist hoger? Dan kun je met automatisch internetsparen tussentijds zelf je spaarbedrag verlagen of verhogen. Een bekende en populaire aanbieder is Moneyou. Bij Moneyou maak je eenvoudig spaardoelen aan.

Moneyou

Bij Moneyou maak je eenvoudig verschillende spaardoelen aan. Je spaart omdat je droomt van een wereldreis, of omdat je heel hard toe bent aan een nieuwe keuken, of omdat je slapeloze nachten hebt vanwege de volgende APK. Iedereen spaart met een doel en daarom open je bij Moneyou kosteloos voor ieder doel een aparte rekening.

ABN AMRO

ABN AMRO biedt automatisch sparen aan via Pinsparen. Je spaart een vast percentage van het bedrag dat je met je betaalpas pint of opneemt. Dit is erg handig omdat je zo ongemerkt automatisch spaart en het ook niet direct merkt. Je kunt kiezen uit de volgende percentages per keer: 1%, 5% of 10%.

Rabobank

Bij Rabobank kies je een vast bedrag om periodiek te sparen. Je kiest zelf wanneer het spaarbedrag wordt overgeboekt. Je kunt ten allen tijden stopzetten en het bedrag is online aanpasbaar aan het bedrag dat je kunt missen.

BUNQ

Bij Bunq is het momenteel nog niet mogelijk maar na een blik op het forum together van bunq blijkt er wel interesse voor een dergelijke dienst en zijn er al programmeurs aan de slag gegaan. Ik verwacht dan ook dat het niet meer lang duurt voordat dit ook beschikbaar komt bij Bunq.

SNS Bank

Bij SNS kun je kiezen uit 2 manieren: met een bedrag dat je over hebt of of periodiek met een vast bedrag. Dit stel je 1 keer in. Daarna heb je er geen omkijken meer naar. Je kunt zelf een grens instellen.

Vergelijk internetsparen

Overweeg je automatisch internetsparen? Vergelijk dan zeker de diverse rentes op de spaarrekeningen. Via spaarrentevergelijken.net check je online snel en gemakkelijk de spaarrekeningen met de hoogste rentes. Ga zeker ook na of de internetspaarrekening van je keuze beperkende voorwaarden kent.

Spaarrekening openen

Hieronder een opsomming van de beste opties om een spaarrekening te openen in Nederland in 2019.

    • Moneyou Hoogste rente vrij opneembaar sparen, +100.000 spaarders
    • NIBC Direct Eenvoudig sparen, altijd opneembaar! 170.000 spaarders
    • Knab Bank Won gouden spaarvarken 2016,2017
Top