Cryptocurrencies, of kortweg crypto’s, waren ooit een niche producttype, maar zijn de afgelopen jaren een steeds populairdere investering geworden. Naarmate de cryptomarkt is gegroeid, zijn er meer manieren gekomen om erin te beleggen. In dit artikel meer info over beleggen in cryptotrackers ETF’s en ETN’s.

Beleggen in cryptotrackers

In plaats van direct cryptocurrencies te kopen via crypto brokers zoals Bitvavo of of Bitpanda kun je ook indirect beleggen via trackers, zoals Exchange Traded Funds (ETF’s) en Exchange Traded Notes (ETN’s).

Op het platform van DEGIRO vind je nu een ruime selectie aan cryptotrackers, waarvan de meerderheid ETN’s zijn. Ook bieden zij crypto-ETFs aan. Let wel, deze volgen blockchain-gerelateerde indices en niet cryptocurrencies rechtstreeks.

Bekijk hieronder voorbeelden van crypto-ETF’s van de vier grootste uitgevers (HANetf, Coinshares, Wisdom Tree & 21Shares) op basis van fondsgrootte.

SIN/WKN Productnaam Onderliggende waarde Uitgever
DE000A27Z304 BTCetc – ETC Group Physical Bitcoin Bitcoin HANetf
GB00BLD4ZL17 CoinShares Physical Bitcoin Bitcoin CoinShares
GB00BJYDH287 WisdomTree Bitcoin Bitcoin WisdomTree
CH0454664001 21Shares Bitcoin ETP Bitcoin 21Shares

Crypto ETF’s en ETN’s

ETF’s en ETN’s zijn twee soorten op de beurs verhandelde producten (Exchange Traded Products oftewel ETP’s). Beide zijn ze ontworpen om een onderliggende waarde te volgen. Je bent wellicht beter bekend met ETF’s, fondsen die een index, grondstof, obligatie of samenstelling van producten volgen. ETN’s daarentegen zijn ongedekte schuldbewijzen die een onderliggende index volgen. Ze zijn vergelijkbaar met obligaties, maar betalen geen rente uit en hun rendement is gebaseerd op de prestaties van de onderliggende index.

Indirect beleggen in crypto currencies via DEGIRO

Met DEGIRO kan je nu indirect beleggen in crypto currencies. DEGIRO biedt verschillende cryptotrackers die de onderliggende prestaties van digitale valuta’s volgen, zoals Bitcoin of Ethereum. Je hoeft geen crypto-portemonnee aan te maken of een crypto-uitwisseling te gebruiken.

Wat zijn cryptocurrencies?

Cryptocurrencies zijn een vorm van digitaal geld waarmee betalingen elektronisch kunnen worden verricht. Crypto’s functioneren op een vergelijkbare manier als standaardvaluta’s die gebruikmaken van fysiek geld. Maar in tegenstelling tot standaardvaluta’s die fysiek kunnen worden uitgewisseld, worden cryptocurrencies alleen elektronisch uitgewisseld met behulp van computercode. Bekende cryptocurrencies zijn Bitcoin en Ethereum.

Cryptocurrencies hebben niet de status van wettig betaalmiddel. Dit betekent dat er geen wettelijke verplichting is om ze te accepteren. Een ander groot verschil tussen cryptocurrencies en papieren valuta’s is hoe ze gestructureerd zijn. Officiële valuta’s zijn gecentraliseerd en worden gegarandeerd door een centrale bank die hun aanbod controleert. De Europese Centrale Bank garandeert bijvoorbeeld de euro en controleert het aanbod ervan in de eurozone. Cryptocurrencies daarentegen zijn ongereguleerd en gedecentraliseerd. Dit betekent dat er geen centrale bank is die ze garandeert of de aanvoer ervan controleert.  In plaats daarvan maken cryptocurrencies gebruik van blockchain-technologie.

Voordelen beleggen in cryptotrackers

✓ Geen portemonnee nodig & verminderde risico’s van derden

✓ Cryptotrackers worden op de beurs gekocht en verkocht net als gewonen aandelen, waardoor ze eenvoudig te verhandelen zijn

✓ Indirecte belegging helpt tegen risico’s zoals verliezen van privésleutels.

Open een rekening

Vanwege het hoge risico en de complexiteit, zijn cryptotrackers niet geschikt voor beginnende beleggers. Het is bijvoorbeeld mogelijk om je volledige inleg te verliezen. Open nu een rekening bij DEGIRO en start met beleggen in cryptotrackers. Er beleggen inmiddels meer dan 1 miljoen beleggers bij deze broker.

Disclaimer: Beleggen in cryptotrackers gaat gepaard met een hoog risico en wij adviseren u om alleen te beleggen in financiële producten die aansluiten bij uw kennis en ervaring.

Top