Bigbank, een Estlandse bank viert haar vijfjarige bestaan in Nederland. Bigbank startte in 2012 met het aanbieden van termijndeposito’s in Nederland. Sinds die tijd heeft Bigbank een sterke positie opgebouwd in de Nederlandse spaarmarkt door de beste rentetarieven te bieden voor deposito’s met looptijden van 1 tot en met 10 jaar.

Kaido Saar, voorzitter van de Raad van Bestuur van Bigbank, zegt in een toelichting: “We zijn trots dat we dit jaar onze vijfde verjaardag in Nederland kunnen vieren. Nederland is voor ons uitgegroeid tot een belangrijke markt. Nederlanders zijn ervaren spaarders met een goede kennis van deposito’s, en bovendien gewend aan internetbankieren. Na vijf jaar zijn we een vaste waarde voor Nederlandse klanten geworden.”

Statistieken

Het gemiddelde depositobedrag per Nederlandse spaarder bij Bigbank groeide in vijf jaar van circa EUR 16.000 naar EUR 22.900. De gemiddelde looptijd van de deposito’s steeg in die periode van 2,5 jaar naar 3 jaar.

Bigbank heeft een traditioneel bedrijfsmodel waarbij deposito’s worden gebruikt voor de financiering van sterk gespreide en kleinschalige consumentenkredieten (gemiddeld EUR 2.225) in andere EU-landen waar de bank actief is, waaronder de Baltische Staten, Zweden, Spanje en Finland. Verwacht wordt dat de leenportefeuille van Bigbank zal blijven groeien. Om deze groei mogelijk te maken, wil Bigbank de depositoportefeuille verdubbelen. Daarbij ziet de bank het grootste groeipotentieel in de Nederlandse markt omdat Nederlanders bereid zijn hun geld voor een wat
langere periode op een veilige plek vast te zetten.

Veilig sparen

Bigbank is gevestigd in Estland, dat sinds 1 januari 2011 onderdeel is van de eurozone. Bigbank valt onder toezicht van de financiële autoriteit in Estland, de Finantsinspektioon. De deposito’s van Bigbank worden gedekt onder het Estlands garantiestelsel, dat in lijn met de EU-richtlijn ingelegde termijndeposito’s inclusief de rente tot een bedrag van EUR 100.000 per klant garandeert. Het garantiestelsel Tagatisfond in Estland wordt gedekt door een aantal commerciële banken en door Estse dochterondernemingen van grote Scandinavische banken.

Daarnaast beschikt de regering van Estland over sterke financiële reserves om het bancaire systeem te ondersteunen. Bigbank kan aantrekkelijke rentetarieven bieden door de lage kostenbasis van de bank. Zo biedt de bank in Nederland alleen deposito’s aan via internet en heeft het in Nederland geen kantoren. Wel kunnen klanten met vragen terecht bij de Nederlandstalige helpdesk die te bereiken is per telefoon en per email.

Om het openen van nieuwe rekeningen zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken, werkt Bigbank voor de identificatie van nieuwe Nederlandse klanten samen met de Nederlandse AMP Group, die bij klanten aan huis komt zodat het mogelijk is een deposito binnen enkele dagen af te sluiten. Eventuele klachten over de dienstverlening van Bigbank kunnen worden voorgelegd aan het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (KiFiD), de Consumentenbond of de Autoriteit Financiële Markten (AFM).

Aantrekkelijke rentetarieven

De actuele rentetarieven die Bigbank in Nederland aanbiedt op spaardeposito’s staan in onderstaand overzicht. Bigbank biedt bestaande klanten die hun depositocontract aan het einde van de looptijd verlengen een bonusrente van 10 basispunten op het aangeboden rentetarief.

EUR 1.000-100.000

1 jaar 0,80%
2 jaar 1,00%
3 jaar 1,10%
4 jaar 1,30%
5 jaar 1,40%
6 jaar 1,55%
7 jaar 1,60%
10 jaar 2,00%

Bezoek de website

Over Bigbank

Bigbank werd in 1992 in Estland opgericht als Balti Investeeringute Grupp AS (BIG). Bij het verkrijgen van de banklicentie in 2005 werd de naam werd gewijzigd in Bigbank. De bank richt zich op het aanbieden van consumentenkredieten en spaardeposito’s voor particuliere klanten.

Bigbank heeft buiten het thuisland Estland kantoren in Letland, Litouwen, Finland, Zweden en Spanje. In Duitsland, Oostenrijk en Nederland is Bigbank als internetbank actief in het aanbieden van spaardeposito’s. Nederlandse klanten kunnen gebruik maken van een Nederlandstalige telefonische helpdesk.

Spaarrente vergelijken

Bigbank biedt de hoogste spaarrente in de Eurozone. Wilt u liever sparen in Nederland? bekijk dan hier een overzicht van de hoogste spaarrente in NL.

Top