We hebben een nieuwe mooie aanbieder. Het gaat om Exporo (een in Nederland gestarte obligatie-broker voor vastgoed met 100 euro cashback. In dit artikel onze Exporo ervaringen en review.

Inhoudsopgave

Wat is Exporo

Exporo is op dit moment één van de hoogst gewaardeerde fintech disruptors in de Duitse vastgoedsector. Exporo is een in 2014 opgericht Duits platform, dat het voor jou als particuliere belegger bereikbaar maakt om te investeren in professioneel vastgoed, via een innovatief, digitaal platform. Je investeert met volledige openheid over inkomsten en uitgaven. In Duitsland zijn ze al enkele jaren marktleider en sinds kort actief op de Nederlandse markt. Het hoofdkantoor staat in Hamburg en er werken inmiddels 200 medewerkers, inclusief een Nederlandse klantenservice.

Exporo is dus eigenlijk een crowdfundingplatform voor onroerend goed. Het Duitse vastgoedfonds maakt gebruik van blockchaintechnologie. Hiermee kan eenvoudig en transparant een transactie plaatsvinden. Het systeem is gegarandeerd veilig en waterdicht.

Investeer in vastgoedobligaties

Waarom Exporo?

Het idee om Exporo te starten begon al in 2013 met het besef dat vastgoedprojectontwikkelaars in toenemende mate op zoek zijn naar alternatieve financieringsbronnen, omdat banken niet langer in de gebruikelijke hoge mate complete projecten financieren als gevolg van strengere regelgeving. Tegelijkertijd hebben alleen particuliere investeerders met veel geld de kans om te investeren in onroerend goed met goede voorwaarden. Hierdoor ontstond de wens om een specifieke online marktplaats te ontwikkelen om vastgoedprojecten aan te bieden als investeringsmogelijkheid en om rechtstreeks te bemiddelen in het kapitaal tussen particuliere investeerders en vastgoedondernemingen.

Exporo wil beleggen in vastgoed ook voor de kleine belegger bereikbaar maken

Exporo

Markt (Retail investeringen)

Exporo opereert in de alternatieve retail investerings markt (Crowdfunding, eigen beleggings portfolio, cryptocurrencies en micro-financing zoals Mintos). 

Exporo levert hoofdzakelijk diensten aan retail investeerders (geen institutionele beleggers, maar prive-beleggers).

De vastgoedmarkt is weer te verdelen in deze onderdelen:

 • Woningen
 • Bedrijven 
 • Utilities (ziekenhuis etc)
 • Infrastructuur 
 • Speculatie (brokerage). 

De particuliere vastgoedmarkt in Nederland kent een geschat volume van: meerdere tientallen miljarden euro‘s

Exporo heeft inmiddels duizenden klanten en honderden transacties per maand met een waarde van meer dan 550 miljoen euro in geïnvesteerd kapitaal.

Exporo ervaringen en review (aandachtspunten)

Uit onze Exporo ervaringen en review komt naar voren dat investeren via dit platform interessant kan zijn voor diegene die spaargeld willen spreiden om risico’s te verminderen en daarbij bovengemiddeld rendement willen behalen. Je wilde altijd al professioneel in vastgoed beleggen maar je hebt hiervoor niet het benodigde kapitaal. Het zijn beleggers die kleine bedragen willen investeren (hobbyisten). Resumerend: Je hebt interesse in huizen, vastgoed en het spreiden van risico’s.

Team Exporo
Team Exporo bestaat inmiddels uit 200 medewerkers.

Lage instap

Met Exporo kun je anders dan bij andere vastgoedfondsen al instappen vanaf € 1.000. Zo profiteer je van de voordelen van vastgoedbezit, zonder de extra kosten en tijdsinvestering. Ongeveer de helft van elk onroerend goed dat Exporo aanbiedt wordt gefinancierd door Exporo-investeerders en het restant met een banklening.

Blockchain

Door gebruik te maken van blockchain rekent Exporo geen kosten voor de aan- of verkoop van de vastgoedobligaties. De transacties worden met blockchain volledig automatisch verwerkt, waardoor er bijvoorbeeld geen administratie- en beheerkosten zijn. Het concept slaat aan. Gestart in 2014 heeft het fonds ruim 25.000 klanten en 500 miljoen euro aan belegd kapitaal, verspreid in meer dan honderd vastgoedobjecten in heel Duitsland. Deze zijn allemaal te vinden in stedelijk gebied.

Investeren in één object

Anders bij traditionele vastgoedfondsen waarbij je investeert in een door een fonds samengestelde vastgoedportefeuille investeer je bij Exporo in één object. Als investeerder ontvang je zoveel mogelijk informatie over het object. Niet alleen financieel, zoals de verwachte (huur)opbrengsten op jaarbasis, maar ook informatie over het soort huurders en over het pand. Op basis daarvan kun je als potentiële investeerder zelf een afgewogen analyse van het door Exporo aangeboden beleggingsobject maken.

Exporo hoe werkt het
Exporo: hoe werkt het?

Met Exporo profiteer je twee keer van bestaand vastgoed. Net als een eigenaar ontvang je regelmatig uitkeringen van de huurinkomsten en deel je mee in de waardestijging van het vastgoed. Ter verduidelijking:

Exporo heeft een disruptief model. Een huis wordt in 10.000 delen opgesplitst, de retail-investeerder koopt X aandelen van van gekozen objecten of in diverse objecten van deze 10.000 aandelen. Hij of zij ontvangt hierover verhoudingsgewijs een rendement. Dat rendement wordt gegenereerd door huurinkomsten en/of verkoopwaarde.

Toezicht

Exporo is gelicentieerd volgens: KWG-Lizenz (34f) (https://exporo.de/presse/exporo-mit-eigener-kwg-lizenz/) Uitgegeven door de BaFin (Zij is de toezichthouder voor de financiële markten in Duitsland) Exporo is ook gereg. bij de AFM.

Tussentijds verhandelen

Het beste van Exporo: Je hebt geen kosten en je hoeft je geen zorgen te maken over de verdere ontwikkeling, de verhuur en het onderhoud. Je zit ook niet “vast” aan het vastgoed, want: je kunt vanaf het voorjaar van 2020 jouw aandelen weer op de Exporo Handelsplaats verkopen.

Voordelen Exporo

Als investeerder kun je jouw aandeel makkelijk liquideren. Exporo exploiteer namelijk een eigen handelsplatform waar aandelen verhandeld kunnen worden.

In tegenstelling tot concullega’s hoef je als investeerder/belegger niet te wachten tot de vervaldag van het aandeel/obligatie, maar kan je tussentijds aandelen liquideren door deze aan een andere belegger te verkopen via het intern aangeboden handelsplatform.

 • Geen transactie of orderkosten
 • Geen account of stortingskosten
 • OTC handel met een transparante kostenstructuur
 • Handelsplatform om investeringen te liquideren voor de vervaldatum
 • Geregistreerd bij de AFM en in Duitsland onder toezicht van de BaFin
 • €100 cashback met code “WELKOM100” op je rekening bij storten €1.000.

Keurmerken

Ondanks dat zij vele keurmerken hebben, is de belangrijkste het TÜV en Bundesverband voor het crowdfunding keurmerk.

keurmerken Exporo
Keurmerken Exporo

100 euro cashback Exporo

Op dit moment heeft Exporo een welkomstbonus. Wanneer jij een investering doet van €1.000 op het platform krijg je 100 euro cashback op jouw bankrekening. Dat is 10% van je inleg. Gebruik de code “WELKOM100”.

Testomonials

Onlangs mijn eerste investering in Duits vastgoed bij Exporo gedaan, eenvoudig via de Nederlandstalige website en direct 100 euro cadeau terug ontvangen op mijn bankrekening. Overzichtelijk via de cockpit en altijd toegankelijk, ben benieuwd naar nieuwe ontwikkelingen.

J. Drent, Barendrecht

Aanvragen

Aanvragen gaat geheel online via dit registratieformulier.

Er zijn aanzienlijke risico’s verbonden aan de aankoop van deze effecten. Je kunt je gehele inleg verliezen.

Bron: Exporo.nl, telegraaf.nl. Bewerking: Spaarrentesvergelijken.net

Top