Crowdfunding vergelijken

Crowdfunding vergelijken: Overzicht van crowdfunding websites toegankelijk voor Nederlanders. Leen uw geld uit aan ondernemers en ontvang een hogere rente dan op spaarrekeningen.

# Platform Rendement* Min. inleg Omschrijving
1 Funding Circle 10.06% €100 Online marktplaats voor kredieten aan kleinere Nederlandse ondernemingen.
2 Knab 5-9% €100 Help ambitieuze ondernemers met zijn of haar uitbreidingsplannen. Knab rekening vereist.
3 Oneplanetcrowd 6% €150 Duurzame bedrijfsleningen met positieve impact op mens en milieu.
4 Geldvoorelkaar 5.37% €150 1 van de grotere crowdfundingplatforms. Richt zich op bedrijfskredieten.
5 Lender & Spender 4.3% €100 Een nieuw crowdfundingplatform dat zich richt op leningen aan consumenten.

* Crowdfundingplatforms leningen geranked op rendement voor investeerders. Getoond rendement is een bruto rendement. Veel crowdfunding platforms rekenen servicekosten.

Crowdfunding vergelijken: In bovenstaand overzicht ziet u verschillende aanbieders van crowdfunding platforms danwel directe aanbieders. Ontdek waar u in wilt investeren. Kies bijvoorbeeld uit sociaal investeren, investeren in consumentenkrediet of investering in ondernemingen.

Waarom Crowdfunding?

Banken verstrekken steeds minder vaak leningen aan bedrijven en particulieren. Spaarders en Ondernemers zoeken elkaar daarom steeds vaker direct op via zogenoemde crowdfunding platforms. De snelheid van crowdfunding spreekt ondernemers erg aan en op hun beurt particulieren. Als particulier heb je al gauw 3 – 4 % rendement. Dit is gemiddeld 2 -3% meer dan de rente op een spaarrekening momenteel.

Wat is Crowdfunding?

Crowdfunding, geld uitlenen aan ondernemers in binnen en buitenland ofwel consumentenkrediet; het is een snelgroeiend marktsegment met een uitstaand bedrag van momenteel 100 miljoen euro en zeker geen hype. Particulieren financieren kleine leningen aan mkb-bedrijven. Die leningen stonden vroeger op de bankbalans en werden gefinancierd met spaargeld.

Risico Crowdfunding

Er komen steeds meer crowdfunding platforms. Let goed op en laat je niet leiden door hoge rente percentages. Let altijd goed op de risico’s. Crowdfunding is geen sparen. Eerder een vorm van beleggen. Veel crowdfunding platforms focussen zich te veel op hoge rentepercentages bij leningen aan het mkb, zonder daarbij voldoende stil te staan bij de risico’s. Dit uit zich aan gebrek aan transparantie omtrent risico’s. Let hier dus op in uw zoektocht met crowdfunding vergelijken. Door de lage spaarrente kun je extra vatbaar zijn voor dit soort hoge rendementen. Wil je op safe spelen kun je momenteel nog steeds het beste sparen. Weten waar je hoogste spaarrente krijgt? Vergelijk maar.

Hoeveel investeer ik maximaal in Crowdfunding?

Investeer niet meer dan 10% van uw beschikbare vermogen in Crowdfunding. Er is te weinig ervaring en ook de wetgeving is nog niet optimaal. Het is niet zoals bij sparen dat er een depositogarantiestelsel actief is. Crowdfundingwebsites.eu maakt een overzicht van de beste crowdfunding websites voor zowel investeerder op rendement en voor ondernemers op kosten.

Toezicht Crowdfunding vanuit de AFM

Volgens de AFM zijn er grofweg 4 vormen van Crowdfunding: Doneren, Sponsoring, Uitlenen van geld met als compensatie rente en Equity based. Voor de 1e 2 is geen vergunning nodig. Voor de laatste 2 wel. Voor het verkrijgen van kapitaal met behulp van Crowdfunding is een vergunning nodig. De autoriteit financiele markten houdt toezicht en vind dat de sector een belangrijke verantwoordelijkheid heeft. Belangrijke elementen zijn dat de platformen professioneel zijn, transparantie bieden en een vorm van bescherming van geldnemer en geldgever. Lees hier meer over de nieuwe wetgeving wetgevingsbesluit financiële markten 2016. Bekijk hier een rapport: Crowdfunding – Naar een duurzame sector van de AFM

Top