Spaarrekening zoeken? 7 slimme vergelijkingstips!

Spaarrentes Vergeljken rente zoeken

Ben je op zoek naar een passende spaarrekening? Met de beste spaarrente? 7 tips hoe je op een slimme manier spaarrekeningen vergelijkt.

Tip 1: Hoeveel spaarruimte heb je en waarvoor wil je sparen?

Inventariseer hoeveel ruimte je maandelijks hebt om te sparen. Bepaal vervolgens waarvoor je wilt sparen. Een buffer voor noodzakelijke vervangingen? En heb je ook nog toekomstige spaardoelen? Splits dan je spaargeld in tweeën. Sparen voor vervangingen op een variabele internetspaarrekening en sparen voor een doel op een (doel)spaarrekening waarop je geld langere tijd vaststaat tegen een hogere spaarrente.

Tip 2: Hoe sparen? Via internet, een bankvestiging en/of telefonisch

Internetsparen is al een tijdje de trend. Steeds meer banken bieden (alleen) online spaarrekeningen aan. Het aantrekkelijk ervan is dat de rente op online spaarrekeningen vaak wat hoger is. Wens je eveneens telefonisch te sparen? Of ook via een bankvestiging bij jou in de buurt? De kans is groot dat de spaarrente lager is en je bovendien minder keus hebt in spaarrekeningen.

Tip 3: Wens je een vaste of variabele spaarrente?

Een vaste spaarrente ontvang je op een zogenaamde deposito spaarrekening. Een rekening waarop je je spaargeld vastzet tegen een vaste rente. Handig als je het spaartegoed niet direct nodig hebt. En: de spaardepositorente ligt meestal iets hoger dan een variabele (internet)spaarrente. Nadeel van een deposito is dat je niet op stel en sprong je spaargeld kunt opnemen. Dan betaal je een boete. En stijgt de rente? Dan blijft de depositorente gelijk. Daalt de rente, dan blijft de depositorente ook vast. Wens je flexibiliteit? Dan is een variabele internetspaarrekening meer geschikt voor je spaargeld. Zo beschik je onbeperkt over je spaargeld.

Tip 4: Sparen zonder óf met beperkende voorwaarden?

Er zijn spaarrekeningen die een hogere spaarrente bieden in ruil voor beperkende voorwaarden. Denk aan: een verplichte maandelijkse storting, een bonusrente, minimale inleg, opnamebeperkingen enzovoort. Kun je voldoen aan de beperkende voorwaarden? Dan is het een optie. Maar, check zeker of de beperkingen meer opleveren dan sparen zonder voorwaarden.

Tip 5: Spaarrekeningen met (verborgen) kosten?

Ik hoor je denken: Kost sparen geld? Sparen kost toch niets? Zeker, de meeste spaarrekeningen van banken zijn gratis. Echter, er zijn uitzonderingen. Zo verplichten sommige banken je een betaalrekening te openen om er ook te mogen sparen. Of opnamekosten te betalen, zoals bij depositosparen. De vraag is natuurlijk of dat de gedroomde spaarwinst oplevert die je wenst. Want, een betaalrekening kost tussen de € 12 (ASN Bank) en € 180 per jaar. Deze laatste betaalrekening is van de nieuwe bank Knab.

Tip 6: Sparen met een bonusrente of welkomstaanbieding

Misschien herken je het wel. De spaarbanken die stunten met een welkomstaanbieding of bonusrente als je nú een spaarrekening opent. Bijvoorbeeld een extra hoge rente op je spaargeld in de eerste drie maanden. Of: tijdelijk één procent extra rente als welkomstaanbieding voor wie een bepaald spaarbedrag stort. Wil je profiteren van een bonusrente of welkomstaanbieding op je spaargeld? Stap dan tijdelijk over als de rente goed is. Maar, let er wel op wanneer de actieperiode voorbij is. En… check ook of de spaarrekening geen beperkende voorwaarden kent.

Tip 7: Veilig sparen onder het depositogarantiestelsel

Check voordat je een spaarrekening opent op de site van de AFM (Autoriteit Financiële Markten) of je in zee gaat met een betrouwbare bank. Spaar je bij een bank met een vergunning van De Nederlandsche Bank? Dan is je spaartegoed volgens het Nederlandse depositogarantiestelsel verzekerd tot maximaal € 1 ton. Heb je meer spaargeld dan € 100.000? Spreid dan je tegoed over meerdere banken. Check ook of de banken onder dezelfde vergunning actief zijn. Dit geldt bijvoorbeeld voor MoneYou en moederbedrijf ABN Amro. Wil je sparen bij een buitenlandse bank, zoals het Belgische Argenta? Realiseer je dat die bank niet onder het Nederlandse garantiestelsel valt. Bij een faillissement moet je dus je geld in België gaan claimen.

Hoogste spaarrente vergelijken
Wil je graag de verschillende spaarrekeningen met de hoogste spaarrentes vergelijken? Dagelijks checkt spaarrentesvergelijken.net de rentepercentages van de verschillende spaarbanken. Bekijk gauw de hoogste rente op internet- en deposito spaarrekeningen.

2 Responses to Spaarrekening zoeken? Waar op letten?

  1. Sandra schaap schreef:

    Ben je in het bezit van een huis zul je eens meoten informeren naar banksparen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Top