De Industrial and Commercial Bank of China, de ICBC opened bijna een jaar geleden in Amsterdam en het is mogelijk om te sparen in renminbi, beter bekend als de yuan.

Waarom je moet gaan sparen in renminbi..

Waarom zou je als nederlandse particulier gaan sparen in renminbi. De verwachting is dat de munt flink in waarde gaat stijgen t.o.v. de Euro. China is een belangrijk exportland en het houdt de waarde van de yuan kunstmatig laag t.o.v. de dollar.

Sparen in yuan

China exportland

Als grote exporteur heeft China belang bij een goedkopere yuan, aangezien het voor landen dan aantrekkelijk wordt om in China gefabriceerde spullen te importeren. Om de yuan goedkoop te houden koopt de chinese central bank op grote schaal dollars op. Daarbij is de yuan op de wereldmarkt niet vrij verhandelbaar.

Als China afstapt van de permanente interventie zal de munt waarschijnlijk nog verder stijgen. Over de laatste 10 jaar is de munt 30% gestegen in waarde tegen de euro. Dat maakt de yuan een alleszins lucratieve munt om in te sparen. Het is een vorm van speculeren, Mensen hebben hun uitgaven in euro’s en vermogen in een andere valuta, dit werkt alleen als de euro gaat zakken.

Twijfels over sparen in de yuan

ICBC biedt momenteel een vrij opneembare spaarrekening tegen 0,00%. Met deze rente behoort ICBC niet meer in de top 3 van hoge spaarrente in Nederland. Er is een toenemende interesse in spaarproducten in yuan. Op termijn zal ICBC de amsterdamse spaarmarkt actief benaderen. Daarbij is 1 ding crucial, de chinese groei. Door de recessie in Europa en de vastgoedbubbel op de thuismarkt zijn er vraagtekens. Er wordt minder geinvesteerd in China, de geldhoeveelheid groei kwam uit op het laagste punt in 10 jaar en de afgelopen weken is er telkens geld ontrokken aan aandelenfondsen die zich specifiek richten op China.

De vraag blijft of de yuan zal stijgen in waarde. Op hoop van geluk dan maar.

» Vergelijk spaarrente in Europa en Wereldwijd
» Vergelijk spaarrente in België
» Vergelijk spaarrente NL

Bron:FD, bewerking SpaarrentesVergelijken.net

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Top