Spaarvormen: overzicht van de verschillende spaarvormen

Heb je spaargeld en weet je niet welke spaarvormen er allemaal zijn? Je hebt een spaardoel en wilt deze zo snel mogelijk halen.  Zo kun je bijvoorbeeld een hogere rente krijgen als je je geld langer vastzet. In dit artikel leggen we je uit voor welke spaarvormen je kunt kiezen en wat het verschil is.

Inhoudsopgave

Welke soorten spaarvormen zijn er

Er zijn diverse soorten spaarvormen of wel spaarrekeningen. De belangrijkste en meest gekozen is de internetspaarrekening. Daarnaast kennen we nog kwartaalspaarrekeningen, deposito’s, bankspaarrekeningen, jeugdsparen, zakelijke spaarrekeningen en duurzame sparen. In dit artikel de meeste bekende spaarvormen en haar uitleg.

Meest gangbare spaarvormen

  • Spaarrekening en internetspaarrekening
  • Kwartaalsparen
  • Spaardeposito
  • Zakelijke spaarrekening
  • Bankspaarrekening
  • Jeugdspaarrekening
  • Duurzaam sparen

Spaarrekening en Internetspaarrekening

De meest bekende spaarvorm is de spaarrekening. Bijna alle Nederlanders hebben wel een spaarrekening lopen bij de huisbank. Tegenwoordig worden spaarrekeningen via internet geopend en beheerd. Het grootste deel van het spaargeld van Nederlandse huishoudens staat geparkeerd op internetspaarrekeningen. Een internetspaarrekening wordt ook wel een vrij opneembare spaarrekening genoemd of een spaarrekening zonder voorwaarden genoemd. Hieronder een figuur van het totale spaargeld op spaarrekeningen in Nederland. (peildatum januari 2019)

Spaargeld_nederlandse_huishoudens

Kenmerkend voor de spaarrekening is de variabele spaarrente. Een bank is vrij om de spaarrente op ieder gewenst moment te wijzigen. Er zijn zelfs banken die meerdere rentewijzigingen per maand uitvoeren. Een ander belangrijke eigenschap van een spaarrekening is dat het spaargeld vrij opneembaar is. Dit is handig wanneer je het spaargeld plotseling toch nodig blijkt te hebben. Een spaarrekening of internetspaarrekening is dan ook ideaal om onvoorziene uitgaven mee te bekostigen. Wil je een spaarrekening afsluiten en ben je op zoek naar een spaarrekening met een hoge spaarrente? Vergelijk dan hier alle spaarrekeningen voor de hoogste rente.

Kwartaalsparen

Bij Kwartaalsparen laat je jouw spaargeld minimaal drie maanden op een spaarrekening staan. Het werkt als volgt: je ontvangt meestal een basisrente over je spaargeld tot je een kalendertkwartaal je geld op de rekening hebt staan. Daarna krijg je ook een bonusrente. Tussentijds kun je het geld er niet van af halen, dan loop je de bonus rente namelijk mis. Voorbeeld: Je zet het geld 30 december op je spaarrekening en haalt het er 12 mei vanaf. Dan ontvang je de bonusrente over één kwartaal. Zet je het 30 december op je spaarrekening en haal je het er 12 maart vanaf? Dan ontvang je alleen de basisrente.

Spaardeposito’s

Top