Bigbank is een bank uit Estland en nu zo’n tien jaar actief in Nederland. Ze bieden doorgaans de hoogste rente aan. Maar hoe verstandig is het om te sparen bij deze Estlandse bank. Wij beantwoorden in deze Bigbank review of sparen bij Bigbank betrouwbaar is.

Over Bigbank

Bigbank is niet alleen actief in de Baltische Staten, maar ook in andere Europese landen, zoals Zweden en Finland. Sinds 2009 is Bigbank actief met het online aanbieden van aantrekkelijke deposito’s in Duitsland. In 2012 naar de Nederlandse markt en vanaf 2020 bieden zij in deze landen tevens Flexibele Spaarrekeningen aan. Omdat Bigbank haar producten online aanbiedt kan het aantrekkelijke rentetarieven aanbieden.

De online bank heeft 133.000 actieve klanten en 485 werknemers. Het eigen vermogen bedraagt 213 miljoen euro. Bigbank heeft een bijzonder succesvol jaar achter de rug. De totale portefeuille aan spaargelden groeide in 2023 met ruim 42%. De totale depositoportefeuille van Bigbank bedroeg eind 2023 1,94 miljard euro. Met name de portefeuille flexibele spaardeposito’s groeide sterk.

Bigbank review en ervaringen

Bigbank review 2024: De website van bigbank waar je kunt kiezen uit flexibel – of deposito sparen

Open rekening

Is Bigbank betrouwbaar en veilig?

Veel bezoekers stellen ons de vraag of sparen bij Bigbank betrouwbaar is. Door de lage spaarrente bij Nederlandse grootbanken zoals ABN, ING en Rabobank overwegen steeds meer mensen te sparen in het buitenland.

Bedrijven en particulieren wenden zich steeds meer tot kleinere banken zoals de Bigbank. De totale depositoportefeuille van Bigbank steeg voor het hele jaar 2023 met 570 miljoen euro (+42%) tot 1,94 miljard euro. De portefeuille spaardeposito’s groeide kwartaal-op-kwartaal met 158 miljoen euro (+18%) tot 1,02 miljard euro. De afgelopen 12 maanden zag de bank zelfs een toename van het aantal Nederlandse spaarders van maar liefst 78%.

Door de aanscherping van de Europese unie over het depositogarantiestelsel geldt er sinds 2012 een regel dat banken binnen de EU een vergelijkbare dekking moeten bieden van maximaal 100.000 euro per rekeninghouder, per bankvergunning. Estland hoort ook bij de EU en deze garantie geldt dus ook voor spaarders bij Bigbank. We kunnen dus stellen dat sparen bij Bigbank veilig is.

Wat doet Bigbank met jouw spaargeld?

Bigbank heeft een traditioneel bedrijfsmodel waarbij deposito’s worden gebruikt voor de financiering van sterk gespreide en kleinschalige consumentenkredieten (gemiddeld EUR 2.225) in andere EU-landen waar de bank actief is, waaronder de Baltische Staten, Zweden, Spanje en Finland. Verwacht wordt dat de leenportefeuille van Bigbank zal blijven groeien. Om deze groei mogelijk te maken, wil Bigbank de depositoportefeuille verdubbelen. Daarbij ziet de bank het grootste groeipotentieel in de Nederlandse markt omdat Nederlanders bereid zijn hun geld voor een wat langere periode op een veilige plek vast te zetten.

Aantrekkelijke rentetarieven

Bigbank kan aantrekkelijke rentetarieven bieden door de lage kostenbasis van de bank. Zo biedt de bank in Nederland alleen deposito’s aan via internet en heeft het in Nederland geen kantoren. Wel kunnen klanten met vragen terecht bij de Nederlandstalige helpdesk die te bereiken is per telefoon en per email. Bigbank verlaagde onlangs de rente op een Bigbank spaarrekening naar 3,00%, maar heeft daarmee nog steeds één van de hoogste rentes in Nederland. Bij een inleg van €50.000 levert dit jaarlijks €1.650 op. Ter illustratie. De gemiddelde rente op spaarrekeningen in Nederland ligt op 1,70%. Een goede rente bij een Nederlandse spaarrekening vind je bij Centraal Beheer tegen 2,10%. Sinds kort zijn er ook kortetermijndeposito’s toegevoegd aan het aanbod van Bigbank. Je kunt nu ook kiezen uit 3, 6 en 9 maanden deposito’s. Bij 9 maanden ontvang je nu zelfs tot 3,60% rente. Daarmee heeft Bigbank de hoogste rente op een korte-termijn deposito van Nederland.

bigbank vs gemiddelde rente spaarrekening

*Bij de berekeningen voor de grafiek hebben we geen rekening gehouden met belastingen. Eerste inleg van 25.000 euro. In werkelijkheid kan het rentetarief veranderen.

Verlengingsbonus

Aan het einde van de looptijd van het deposito heb je de mogelijkheid om het contract met bonusrente te verlengen. Heb je hierin geen interesse dan wordt het bedrag automatisch gestort naar je geregistreerde tegenrekening. De bonusrente bedraagt 0,10%.

Gemiddeld depositobedrag

Het gemiddelde depositobedrag per Nederlandse spaarder bij Bigbank groeide in vijf jaar van circa EUR 16.000 naar EUR 22.900. De gemiddelde looptijd van de deposito’s steeg in die periode van 2,5 jaar naar 3 jaar.

Bigbank deposito of spaarrekening openen

Rente Aanbieder Spaarrekening Waardering
3,50% BIGBANK Bigbank
1 jaar Deposito
Verder
Meer info
3,00% Bigbank Bigbank
Flexibel Sparen
Verder
Meer info
3,30% Bigbank Bigbank
10 jaar Deposito
Verder
Meer info

Wat heb je nodig bij het openen van een rekening?

Nederlandse tegenrekening
Bigbank biedt in Nederland enkel spaarproducten aan. Om deze reden heb je om zowel een Flexibel Sparen rekening als een termijndeposito te openen, een tegenrekening nodig met een Nederlandse IBAN. De Nederlandse IBAN kan een persoonlijke rekening of gemeenschappelijke rekening zijn die op jouw naam staat. Geld storten naar je Bigbank rekening is er dezelfde dag nog.

Een woonplaats in Nederland
Bigbank kan enkel Flexibel Sparen rekeningen of termijndeposito’s aanbieden aan klanten die in Nederland woonachtig zijn op het moment dat de klant de Flexibel Sparen rekening of de termijndeposito aanvraagt.

Een mobiele telefoon
Bigbank maakt gebruik van mTAN codes als twee-staps verificatie voor aanvullende veiligheid. Deze mTAN codes worden per SMS verstuurd. Om deze te ontvangen, heb je dus een mobiele telefoon nodig.

Een geldig legitimatiebewijs
Om klant te worden bij Bigbank heb je een identiteitsbewijs nodig dat minstens 1 maand geldig is. Wij accepteren paspoorten, ID kaarten en Nederlandse rijbewijzen.

Klachten of tips over Bigbank

Natuurlijk kan het ondanks alles gebeuren dat er iets mis gaat. Het is dan belangrijk om contact te krijgen met de Bigbank. Ondanks dat ze geen kantoor hebben in Nederland kun je ze wel via een Nederlands telefoonnummer bereiken. Ook kun je ze natuurlijk per email bereiken. Het is tevens mogelijk om ze via Skype te benaderen om zo je vraag te stellen.

Wat zeggen andere spaarders over Bigbank?

Wat zeggen andere spaarders over Bigbank? 59% van de mensen die een review hebben achtergelaten voor Bigbank op Trustpilot gaf 5 sterren. Dit betekent dat de gemiddelde gebruiker zeer tevreden is.

Voordelen Bigbank

✓ Flexibel sparen tot 3,00% p.j. vanaf €1

✓ Deposito sparen vanaf €1.000 tot 3,60% p.j.

✓ Zekerheid tot 100.000 euro via depositogarantiestelsel

✓ Jaarlijkse rentebetalingen

✓ Nederlandse klantenservice

Conclusie: Bigbank review – Is Bigbank betrouwbaar?

Bigbank heeft een traditioneel bedrijfsmodel waarbij deposito’s worden gebruikt voor de financiering van sterk gespreide en kleinschalige consumentenkredieten (gemiddeld EUR 2.225) in andere EU-landen waar de bank actief is, waaronder de Baltische Staten, Zweden, Spanje en Finland. Bigbank laat al jaren een gezonde groei zien. Bigbank is daarom een betrouwbare partij voor je spaargeld. Begin nu met sparen en haal meer uit je spaargeld.

Meer informatie of direct openen via de website van Bigbank.

Registreer gratis

Top