Sparen bij een kleine bank is vaak aantrekkelijker dan bij een van de grootbanken. De kleinere spelers bieden je doorgaans een hogere variabele spaarrente . Zo ontvang je bij de kleine spaarbanken tot 0,65% rente, terwijl een grootbank je niet meer biedt dan pakweg 0,01%. Maar, waarom verschillen de spaarrentes zo enorm?

spaarrente hoger kleine banken

Kapitaalbehoefte bij kleine banken

Kleine banken hebben behoefte aan kapitaal om te voldoen aan allerlei eisen. Zo moeten banken per 2013 voldoende geld bezitten om aan de nieuwe kapitaaleisen van het internationale Basel III akkoord te voldoen. Banken kunnen het geld bij elkaar lenen, maar vanwege de Eurocrisis is er weinig vertrouwen. De angst dat een bank onverhoopt omvalt, blijft de gemoederen bezig houden. Het is aantrekkelijker spaargeld binnen te halen via spaarders door hogere rentes te bieden. Kleine banken hopen zo extra kapitaal te vergaren.

Geringe kosten kleine spaarbanken

Vervolgens hebben de kleinere banken vaak veel minder kosten dan de grotere spelers. De ‘kleintjes’ bezitten vaak geen dure panden en pinautomaten. Ook de mogelijkheid tot persoonlijk contact is bij de kleinere spelers op de spaarmarkt beperkt. Zeker als het banken betreft die alleen internetspaarrekeningen aanbieden. Het online beheer van de spaarrekeningen kost weinig. De bank hoeft je immers geen afschriften meer te sturen met de laatste wijzigingen. Via internet zie je direct de veranderingen. Bekende kleine banken die internetsparen met hoge rentes aanbieden zijn onder andere: Bigbank en Renault Bank.

Spaarrentes vergelijken banken

Zoek je een passende (internet)spaarrekening zonder beperkende voorwaarden? Ga dan spaarrente vergelijken. Vergelijk dan altijd de spaarrentes van meerdere banken en spaarrekeningen met elkaar. Het verschil tussen de hoogste en laagste spaarrentes kan oplopen tot bijna 2%. Check ook de voorwaarden van een spaarrekening, want ook die verschillen van bank tot bank. Benieuwd welke bank je de hoogste rente biedt tegen de meest aantrekkelijke condities? Controleer via spaarrentesvergelijken.net vrijblijvend de meest actuele en hoogste spaarrentes.

2 Responses to Waarom verschillen de spaarrentes bij banken?

  1. Carla.larens schreef:

    De ECB heeft de rente verlaagd naar 1% in december 2011 .,…Daardoor is het voor banken minder noodzakelijk om spaargeld van spaarders aan te trekken waardoor de spaarrentes omlaag gaan…., jammer voor als spaarders dus!

  2. Hans Daas schreef:

    Je moet je geld nu helemaal niet vast zetten maar juist zo flexibel mogelijk blijven. In het huidige Europa is het verstandig om je Euro’s niet te parkeren. Switch beter een paar keer per jaar van spaarbank, voer een wat actiever beleid voor een betere rente ipv dan een deposito af te sluiten van een jaar en na drie maanden te maken te krijgen met een val van Griekenland of een beerput in Spanje of Italië.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Top