zuinig-leven-en-sparen_spaarrentesvergelijkenZuinig leven en sparen: 11 tips

Zuinig leven is een manier om een kapitaal bijeen te sparen en dus rijk te worden. Want, op die manier kun je geld overhouden en opzijzetten. Tenminste als je inkomsten gelijk blijven of vergoot. Lees hieronder 11 tips voor een zuiniger leven zonder dat je aan kwaliteit inboet en toch rijkdom vergaart.

Inhoudsopgave

Tip 1: Zorg voor inzicht/overzicht in je geldzaken

Weet jij wat er maandelijks aan inkomsten binnenkomt en wat je uitgeeft? Maak een overzicht. Online via je bank of in Excel. Begin gewoon. Noteer je maandelijkse inkomsten. Van je salaris, zorg-, huur- en kinder(opvang)toeslag tot vakantiegeld. Doe hetzelfde met je uitgaven als vaste lasten, de boodschappen, abonnementen, kledingaankopen, verzekeringen enzovoort. Houd vanaf heden exact bij wat je inkomsten zijn én wat je uitgeeft.

Heb je een goed inzicht in je geldzaken? Bepaal vervolgens op welke kostenposten je kunt bezuinigen. Bijvoorbeeld de uitgaven aan boodschappen, energieverbruik, mobiele telefonie, openbaar vervoer en impulsaankopen kun je gemakkelijker beïnvloeden. Doe een stapje terug, geef minder uit en je zult zien dat je elke maand wat geld kunt sparen.

Woolsocks review en ervaringen

Woolsocks een gratis app voor geld managen kan je hierbij helpen. Via Woolsocks heb je altijd een overzicht van al je bankrekeningen en bespaar je geld dankzij cashback op dagelijkse uitgaven (bv. bij Lidl). Bekijk aanbieding.

Tip 2: Beperk je (persoonlijke) uitgaven met kleine stapjes

Rigoureus het roer omgooien van alles kopen naar niets, dat werkt niet. Begin met zuiniger te leven door stapje voor stapje te besparen. Begin met wat je het minst belangrijk vindt. Dat scheelt echt al de nodige kosten, zeker als je op jaarbasis gaat bekijken. Bijvoorbeeld een keertje geen vlees eten in de week. Thuis lunchen en niet buiten de deur. Een keer minder in de maand uitgaan, een tijdschrift, dvd of boek van vrienden, buren, familie of in de bibliotheek lenen enzovoort.

Het zijn maar kleine besparingen, maar alle kleine beetjes zijn een hoop en helpen je op weg om meer geld te sparen, zuiniger te leven en rijk te worden.

Hoogste spaarrente Top 5 NL

Rente Aanbieder Spaarrekening Waardering
3,25% Nordax Nordax Bank
Spaarrekening
Verder
Meer info
3,00% Bigbank Bigbank
Flexibel Sparen
Verder
Meer info
2,90% Renault Bank Renault Bank
Spaarrekening
Verder
Meer info
2,46% bunq bunq
Easy Savings
Verder
Meer info
2,10% Centraal Beheer Achmea Centraal Beheer
RentePlús rekening
Verder
Meer info

Tip 3: Zuinig leven: Verlaag je vaste lasten

Vaste lasten zijn doorgaans een grote kostenpost in elk huishouden. Ga eens na wat je hierop kunt besparen. Heb je een huurhuis? Misschien heb je recht op huurtoeslag. Woon je in een koophuis? Kijk of er ruimte is je hypotheek te verlagen. Door over te sluiten tegen een lagere rente of een deel af te lossen met je spaargeld.

Ook je energie-, telefonie- en internetrekening kunnen misschien best omlaag. Datzelfde geldt voor je verzekeringen. Heb je geen dubbele verzekeringen? Zijn sommige polissen niet veel te duur? Trek een avondje uit om alles op een rijtje te zetten en kosten te vergelijken. Want, wil je zuiniger leven en geld sparen? Voor een buffer of op weg naar je rijkdom? Probeer dan zeker je vaste lasten te verlagen, want dat loont zeker.

Tip 4: Stel impulsaankopen uit

Impulsaankopen slokken ongemerkt nogal eens een fors deel van het maandbudget op. Want, ongemerkt geeft je gauw veel te veel uit. Jammer toch? Zeker als je rijk wilt worden dan gaat het zo niet lukken. Ga als volgt te werk: vraag je bij elke aankoop af: heb ik dat echt nodig? Maak eventueel een 30 dagen lijst. Wil je wat kopen? Zet het op de lijst met de datum. Staat het artikel na 30 dagen nog op de lijst, dan mag je het kopen. In veel gevallen vergeet je het vanzelf. Zo bespaar je veel geld én ruimte. Probeer voor elke uitgave een alternatief te bedenken. Koop geen nieuwe kast, maar geef de oude een likje verf. En kijk voor kleding eens bij een kringloopwinkel. Vintage is helemaal hip!

Tip 5: Los je schulden af

Heb je leningen lopen? Aankopen op afkoop gekocht? Of sta je regelmatig rood? Omdat het zo handig is en lijkt? Inderdaad, het klinkt allemaal erg aanlokkelijk: gespreid terugbetalen zonder dat het flink op je maandlasten drukt of niet soms? Maar, weet je wat je behoorlijk wat extra geld betaalt aan onder andere rente? Reken eens uit hoeveel dat op jaarbasis is. Schrik niet, want het kan best veel zijn. Misschien wel een weekendje weg of meer. Wees verstandig en los die schulden af door zuiniger te leven. Heb je dat gedaan? Dan kun je de volgende stap zetten en gaan sparen. Spaar overigens niet als je her en der schulden hebt, want dat is water naar de zee dragen.

Tip 6: Zuinig leven: Spaar je muntgeld op

Naast zuiniger leven, kun je ook al het muntgeld dat je hebt telkens in een pot of kistje doen. Denk aan het statiegeld dat je krijgt voor lege flessen, de losse muntjes in je tas, het kleingeld in je broek- en jaszakken en dergelijke. Sprokkel al die muntjes telkens weer bijeen. Doe je dat altijd? En buk je je nu en dan om een muntje van de straat op te rapen? Je zult zien dat je op die manier ongemerkt toch een klein kapitaaltje spaart in een jaar tijd. Veel miljonairs zijn begonnen met 1 cent, dus waarom jij niet?

Tip 7: Zuiniger leven: Geniet van geen geld uitgeven

Geef je graag geld uit? En denk je dat je daardoor gelukkig wordt? Stop daarmee. Probeer gewoon eens plezier te hebben en gelukkig te zijn zonder dat het je maar 1 cent kost. Houd bijvoorbeeld eens per maand, of week een zogenaamde: ‘No Spending Day’. Trek eropuit. Met vrienden, vriendinnen, gezin of alleen. Ga wandelen in het bos, langs het strand, luieren in het park, maak een mooie fietstocht of ga luieren in huis of je tuin. Er zijn legio mogelijkheden om je gratis te vermaken. Neem als je eropuit trekt eten en drinken van huis mee. Prikkel je zintuigen en geniet. Van wat je hoort, ziet, ruikt, proeft en voelt. Je zult merken dat het echt heerlijk kan zijn geen geld uit te geven. Bijkomend voordeel is dat je zo geld uitspaart en aan je spaarrekening kunt toevoegen.

✓ Tip: Gratis app voor geld managen! – Altijd een overzicht van al je bankrekeningen en bespaar geld dankzij cashback op dagelijkse uitgaven (bv. bij Lidl) Bekijk aanbieding >>

Tip 8: Verwen jezelf met kleine dingen

Denk je bij verwennen aan geld uitgeven? Aan lekker eten, mooie kleding, boeken, tijdschriften, sieraden, dagje uit en dergelijke? Maar, weet je dat verwennen hem helemaal niet zit in geld uitgeven? Ook een knuffel van je kind of partner, een kopje eigengemaakte chocolademelk, een heerlijk ontspannen bad, een eigengemaakt gezichtsmasker, gezichtspeeling of een film uit de oude doos kijken op je laptop of tablet, je lievelingsmuziek beluisteren et cetera zijn allemaal kleine dingetjes om jezelf mee te verwennen. En de kosten? Die zijn nagenoeg nihil. En zoals het spreekwoord zegt: wie het kleine niet eert is het grote niet weert. Dus wil je rijk worden? Je rijk voelen? Houd dat dan in gedachten.

Tip 9: Stop met koffie en broodjes on the go

Gun jij jezelf de tijd niet om ’s ochtends een kop koffie te zetten en een paar broodjes en/of salade klaar te maken voor je lunch op je werk? Koop je elke dag op het station een kop koffie? En bestel je je lunch in de kantine op je werk? Misschien lijken de uitgaven dagelijks klein, maar op week, maand en jaarbasis zijn die koffie en broodjes on the go een behoorlijke kostenpost. Wil je zuiniger leven en een kapitaal bijeen sparen? Drink dan je koffie thuis en bereid je lunch eveneens thuis. Wil je een keer uit de band springen? Trakteer jezelf dan sporadisch eens op lekkere gezonde lunch buiten de deur. Immers, zuinig leven moet wel leuk blijven.

Tip 10: Loop de reclames niet achterna

Reclames zijn van die heerlijke verleidingen die als zoete broodjes voorbij komen en nogal moeilijk zijn te weerstaan. Van 3 halen=2 betalen, 2 voor de prijs van 1, 2e product voor de halve prijs en 30% korting alleen vandaag! Een greep uit de reclameslogans die dagelijks onze oren en ogen prikkelen. Wil je zuinig leven? Dan heb je misschien al snel de neiging die koopjes aan te schaffen. Want, de prijs klinkt wel erg aantrekkelijk. Zeker, maar heb je de producten echt nodig? Gebruik je ze ook daadwerkelijk? En, is de aanbieding wel zo voordelig als het lijkt? Wil je aanbiedingen kopen? Check dan of de prijzen echt zo voordelig zijn als beloofd. Want, met enige regelmaat koop je elders de artikelen zonder dat het in de aanbieding is voor minder geld.

Tip 11: Doe je creditcard en pinpas in de ban

Bezit je een creditcard? Dan weet je waarschijnlijk dat die niet gratis is. Afhankelijk van de bank of maatschappij waar je de kaart hebt, betaal je een jaarlijkse vergoeding. Daarbij brengt per keer geld opnemen met je creditcard ook kosten met zich mee. Wil je geld overhouden? Zeg dan liever de creditcard op of zoek naar een goedkoop alternatief. Er zijn tegenwoordig ook prepaid creditcards. Handig als je met vakantie gaat. Je stort er een bepaald bedrag op dat je kunt uitgeven. En hoewel het gebruik van de pinpas wordt gestimuleerd met de slogan: pinnen mag, ook kleine bedragen, is de pas toch nog steeds een kleine valkuil om meer geld uit te geven dan je wilt en/of hebt. Geef jezelf liever elke week een vast bedrag contant waarmee je moet rondkomen. Wees streng en zeg: op=op. Zie het rondkomen met een vast weekbedrag als een sport en geniet ervan.

Sparen vergelijken?
» Vergelijk spaarrentes om te sparen tegen de hoogste spaarrente. Kies uit internetsparen of deposito sparen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Top