Er is een nieuwe toetreder op de Nederlandse spaarmarkt. Alisa Bank. De bank uit Finland is toegevoegd aan het portfolio van Raisin. Openen en beheren gaat via het Raisin platform. Je dient wel eerst te registreren. In dit artikel onze Alisa Bank review en ervaringen. 

Wie is Alisa Bank?

Alisa Bank is een digitale bank die zowel particuliere als zakelijke klanten helpt om hun dagelijkse financiën op een eenvoudige en flexibele manier te beheren. De bank biedt uitgebreide bankdiensten aan particulieren en aan kleine en middelgrote bedrijven, en is beursgenoteerd aan de Nasdaq Helsinki. De visie van de bank is om een zo soepel mogelijke aanvulling op het dagelijks leven van haar klanten te zijn. Vooralsnog is Alisa met name actief op de Finse markt, maar zal − gesteund op haar bewezen infrastructuur en knowhow − de komende jaren haar internationale voetstap verder vergroten.

alisa bank review sc

Alisa bank review: De website van Raisin vanwaaruit je de spaarrekening bij Alisa Bank kunt openen.

Alisa Bank review en ervaringen (aandachtspunten)

Uit onze Alisa Bank review en ervaringen komt naar voren dat dit een gewone spaarrekening betreft zonder voorwaarden bij geld opname, dus geen deposito. Je kunt onbeperkt storten en opnemen wanneer je wilt. Je kunt er voor kiezen automatisch te sparen. Alles is geheel online te regelen. Dit product is een goed alternatief voor mensen die op zoek zijn naar een hogere rente dan in het thuisland, maar toch een betrouwbare bank zoeken. De spaarbank is gevestigd in Finland. Tegenwoordig is Finland een van de meest welvarende landen van de Europese Unie. Tot de belangrijkste sectoren van de Finse economie behoren de industrie en dienstverlening. Het land krijgt daarom net zoals Nederland een hoge rating (S&P: AA+) van alle toonaangevende ratingbureaus.

Hoge spaarrente nieuwe klanten

Alisa Bank is direct een hoge binnenkomer op de Nederlandse spaarmarkt. De rente van 3,15% is zeer concurrerend. De rente is variabel. €100.000 is  het maximale bedrag dat je op de spaarrekening van Alisa Bank kunt stallen. De minimale inleg op een Distingo bank spaarrekening is €1,-. De rente wordt per kwartaal uitgekeerd.

Wat levert het op?

Bij de huidige rente van 3,15% levert dit maximaal €3.270 op per jaar op jouw Alisa Bank spaarrekening. Nu rekenen we met 100.000 euro inleg. De Finse bank biedt een hoge rente op een vrij opneembare spaarrekening. Een goede rente op een Nederlandse spaarrekening vinden we bij bunq met 2,46% rente.

Bij een inleg van 20.000 euro. Zodoende levert dat €650 per jaar op. De rente is wel variabel. Zodoende kan de rente op ieder moment wijzigen.

spaarrente verwachting 2024 wat rente op termijn voor verschil maakt wat te doen met spaargeld

*Bij de berekeningen voor de grafiek hebben we geen rekening gehouden met belastingen. Eerste inleg van 100.000 euro. In werkelijkheid kan het rentetarief veranderen.

Internationaal sparen bij Alisa Bank via Raisin

Raisin geeft je toegang tot deposito- en spaarrekeningen van banken uit heel de EU – en dat alles via één platform en volledig online! Er sparen al meer dan 800.000 Europese klanten voor meer dan € 53,0 miljard bij 112 partnerbanken.

Om te sparen bij Alisa bank open je een gratis Raisin-rekening, je persoonlijke centrale transactierekening bij Raisin Bank. Vervolgens open en beheer je zoveel spaarproducten als gewenst vanuit één centraal account – ideaal als je je spaargeld wilt spreiden over verschillende producten, banken en landen.

raisin review

Sparen bij Alisa bank, is dat veilig en betrouwbaar?

Nu traditionele banken spaargeld steeds minder nodig hebben, komt er ruimte voor nieuwe partijen. In Nederland kennen we de LeasePlan Bank die al een aantal jaren terug zijn intrede deed op de spaarmarkt. Nu biedt ook Alisa bank Nederlandse spaarders een scherpe rente. De bank biedt uitgebreide bankdiensten aan particulieren en aan kleine en middelgrote bedrijven, en is beursgenoteerd aan de Nasdaq Helsinki. Tot nu toe is de bank vooral actief in Finland zelf maar zal − gesteund op haar bewezen infrastructuur en knowhow − de komende jaren haar internationale voetstap verder vergroten.

Alisa Bank biedt veilige digitale spaaroplossingen tegen zeer concurrerende rentetarieven, gesteund op de kernwaarden transparantie, innovatie, zekerheid en flexibiliteit. In Nederland biedt de bank uitsluitend spaarrekeningen aan.

Als particuliere spaarder kun je hier mooi van profiteren. Finland geniet een sterke reputatie bij de kredietbeoordelaars. Van Standard & Poor’s ontvangt de Finse economie een AA+ rating, wat duidt op een zeer sterk vertrouwen dat de Finse parlementaire republiek haar financiële verplichtingen na kan komen. Nederland en Finland kennen een lange handelsgeschiedenis, en er wordt dan ook voor miljarden euro’s gehandeld tussen de landen. In 2022 steeg onze export naar Finland naar ruim € 6 miljard (bron: RVO). Je bent tevens tot €100.000 verzekerd via het Europese Depositogarantiestelsel. Daarom kun je dus gerust stellen dat sparen bij Alisa bank, veilig en betrouwbaar is, zolang je niet boven dit bedrag uitkomt per rekeninghouder per bank.

Kredietrating

Er is geen credit rating beschikbaar voor Alisa Bank op de site van Raisin. Er wordt wel een rating vermeld van de kredietbeoordelaar. Een AA+ rating. Maar deze rating geld voor het land zelf. Mocht Alisa Bank failliet gaan kun je zoals eerder vermeld gebruik maken van het depositogarantiestelsel tot €100.000 per rekeninghouder per bank.

CET-1 ratio

De CET-1 ratio zegt iets over de verhouding tussen het kernkapitaal (eigen vermogen van Alisa Bank) en de uitstaande kredieten. Dat geeft weer hoeveel eigen vermogen er is ten opzichte van het totale risico dat de bank loopt. Het is daarmee één van de belangrijkste maatstaven voor het weerstandsvermogen van een bank. Dit ratio zegt iets over de betrouwbaarheid van de bank.

De gemiddelde CET-1 ratio’s van Nederlandse banken ligt op 17,2%. (peildatum 2022, bron ECB.nl). Er zijn uitschieters zoals het Nederlandse bunq (30,3%). De CET-1 ratio van Alisa Bank ligt op 12,0%. Iets lager dus als de gemiddelde Nederlandse bank.

Depositogarantie

Overeenkomstig de EU-Richtlijn 2014/49/EU wordt spaargeld gegarandeerd door het Finse wettelijke depositogarantiestelsel tot € 100.000 per rekeninghouder per bank. Deze wettelijke garantie geldt voor alle natuurlijke personen, ongeacht of deze in Finland of elders wonen.

Alisa Bank ervaringen (door echte gebruikers)

Helaas zijn er nog geen ervaringen van anderen te vinden op internet over Alisa Bank. De bank is nog maar vrij kort in Nederland actief. Zodra dit verandert zullen wij dit hier plaatsen. Wel kun je onze algemene review lezen over Raisin.

Voordelen Alisa Bank

Voordelen van sparen bij Alisa Bank uit Finland:

✓ 3,15% p.j. variabele rente vanaf de eerste euro

✓ Onbeperkt storten en opnemen wanneer je wilt

✓ Inleggen vanaf €1,-

✓ Regel alles eenvoudig online

✓ Geheel gratis – geen verborgen kosten

✓ Het spaargeld wordt gegarandeerd door depositogarantiestelsel tot €100.000

Conclusie: Alisa Bank review

Het openen van een Alisa Bank Spaarrekening gaat dus via Raisin. Raisin is een bemiddelaar. Zonder Raisin kun je deze spaarrekening als buitenlander niet openen.

Via een Online Banking systeem heb je één overzicht van je verschillende deposito’s en ontvang je regelmatig updates over nieuwe spaarproducten, zodat je snel en eenvoudig nieuwe deposito’s kunt openen of bestaande deposito’s kunt verlengen.

De reden dat dit product zo populair is onder Nederlanders komt enerzijds door de betrouwbaarheid , de hoge rente bij het openen van je eerste spaarrekening bij Alisa Bank. Bekijk product.

Registreer gratis

Top