Spaarrentes vergelijken Europa en Wereldwijd: Nu de spaarrentes in Nederland op een laag niveau liggen kan het aantrekkelijk worden om de spaarrentes in Nederland met het buitenland te vergelijken. Wij zetten de hóógste buitenlandse spaarrentes en de risico’s van over de grens sparen voor je op een rij.

Banca Farmafactoring_spaarrentesvergelijken_net
Spaardeposito

 • Tot 1,45% rente bij Banca Farmafactoring
 • Bank uit Italië met € 25 bonus
 • Zekerheid van een vaste rente

Verder

delalogokopie Spaarverzekering
ROND_vrijgroot

 • Vaste rente van 2,00% voor iedereen
 • Voor de langere termijn, minimaal 10 jaar
 • Valt niet onder depositogarantiestelsel

Verder

Openen spaarrekening buitenland: waar moet je op letten?

Een spaarrekening in het buitenland openen – ook binnen de Europese Unie -, kan doorgaans niet zomaar.

sparen Europese UnieVaak moet je aan specifieke eisen voldoen. Zoals in het land zelf wonen, is een veelgevraagde algemene voorwaarde. Lukt het je tóch een rekening te openen? Dan krijg je te maken met de wetgeving van het betreffende land.

Dat kan betekenen dat je zowel in Nederland als het land waar je een spaarrekening hebt, belasting moet betalen. Het is dus raadzaam even te checken welke eisen een land stelt voor je je spaartegoed overhevelt. Voor je het weet, valt de gedroomde rentevergoeding een stuk lager uit dan verwacht.

Online bemiddelaars

Door de komst van spaarplatform en bemiddelaar Savedo maar sinds kort ook Raisin is het tegenwoordig wel mogelijk om als Nederlander een spaarrekening te openen in het buitenland. Deze partijen sluiten contracten met partnerbanken binnen Europa en bieden jou daarmee toegang tot hogere rentes in het buitenland zonder dat je in het desbetreffende land woonzaam moet zijn.

Savedo bemiddelaar

Belastingen?

Wie niet boven op de Nederlandse vermogensrendementsheffing nog een keer vermogensbelasting in het buitenland wil betalen, moet tijdig het benodigde papierwerk regelen. Als je registreert via Savedo of Raisin kunnen zij jou daarmee helpen. Je registreert bij Savedo of Raisin, kiest een deposito en stort je geld op een tussenrekening. De bronbelasting zoals hierboven genoemd kan worden teruggedrongen naar 0% zodat je alleen belasting betaald in Nederland.

Uitbetaling bij bankroet

Uitbetaling gaat bij een bankroet van een buitenlandse bank niet altijd in euro’s. Let daarom goed op en lees de kleine lettertjes voordat je straks uitbetaald wordt in een voorraadje Tsjechische kronen. Veel partnerbanken zijn overigens EU lidstaten.

Top 5 Spaarrentes Europa (Deposito)

AanbiederLandMinimale inlegRente
DELA SpaarverzekeringNederland€10 per keer2,00%
Banca FarmafactoringItalië€ 5.0001,45%
BigbankEstland€ 1.0001,30%
PrivatbankaSlowakije€ 1.0001,40%
BlueOrangeLetland€ 20.0001,30%

Hieronder een opsomming van de beste opties om in Europa veilig een Deposito te openen als Nederlander.

 • DELA Spaarverzekering, langere termijn 10 jaar (valt niet onder het depositogarantiestelsel). Inleg vanaf €10 per keer.
 • Banca Farmafactoring Hoogste rente eurozone, inleg vanaf €5.000. Nu exclusief €25 cadeau bij opening.
 • Bigbank Veel gekozen door Nederlanders vanwege betrouwbaarheid, Nederlandse klantenservice en vrije keuze tegenrekening. inleg vanaf €1.000
 • BlueOrange Bank Spaar bij Letlandse bank tegen scherpe rente voor korte termijn 2 jaar. inleg vanaf €10.000
 • NIBC Direct Nederlandse zakenbank, lage minimum inleg vanaf €250 en veel termijnmogelijkheden

Ik spreek de taal niet, welke spaarrekening of deposito is geschikt voor mij?

Een aantal Europese banken bieden haar services in het Engels aan. Bigbank is zélfs volledig in het Nederlands te beheren.

Bigbank promoot op haar website één van de méést succesvolle banken van de Baltische staten te zijn. De bank is niet fysiek in Nederland gevestigd, wel online. De communicatie is zélfs in het Nederlands.

Bigbank valt onder het Estse Depositogarantiestelsel en het spaargeld is net als in Nederland tot €100.000 verzekerd.

De tegenrekening is vrij naar keuze. De minimale inleg is €1000,- en indien je voor het verlopen van het contract het deposito verlengt met tenminste één jaar, dan krijg je een verbeterd aanbod qua rente.

Indien je voor het verlopen van het contract het deposito verlengt met tenminste één jaar, dan krijg je een verbeterd aanbod qua rente.

Het Nederlandse onderzoeksbureau MoneyView heeft Bigbank een ‘5-sterren’ ProductRating gegeven voor depositoproducten in de categorie Prijs.

Ik wil mijn spaargeld niet vastzetten, welke spaarrekeningen zijn dan geschikt voor mij?

Indien je wat flexibeler wilt zijn met je spaargeld kun je het béste kiezen voor een vrij opneembare spaarrekening. Je kunt ten alle tijden bij jouw spaargeld.

Het verschil in rente tussen Nederland en andere landen in de EU op vrij opneembare spaarrekeningen is momenteel dermate klein dat je jezelf moet afvragen of je niet beter in Nederland kunt sparen.
Het is als Nederlander ook (nog) niet mogelijk om een vrij opneembare spaarrekening te openen in het buitenland.

Daarom hieronder een opsomming van de beste opties om een spaarrekening te openen in Nederland.

  • Moneyou Eenvoudig sparen, altijd opneembaar en kosteloos tot +5 doelspaarrekeningen openen
  • Knab Bank Handige en complete spaarrekening. Won gouden spaarvarken 2016,2017. 200.000 mensen kozen al voor Knab.
  • NIBC Direct Nederlandse zakenbank. Geen minimum inleg en geen kosten! 170.000 spaarders

Top 3 Vrij opneembaar sparen Nederland

RenteAanbiederSpaarrekeningWaardering
0,25% NIBC DirectNIBC Direct
Internetspaarrekening
Verder
Meer info
0,22% Knab Knab Bank
Flexibel Sparen
Verder
Meer info
0,15% Moneyou Sparen Moneyou Go
Spaarrekening
Verder
Meer info


In bovenstaande tabel spaarrekeningen zonder voorwaarden met de hóógste spaarrente binnen Europa die je binnen enkele minuten online kunt openen. Je spaargeld is vrij opneembaar. Je kunt ten alle tijden bij jouw spaargeld.

Spaarrentes vergelijken Europa per land

Spaarrente België
Spaarrente Duitsland
Spaarrente Estland
Spaarrente Italië
Spaarrente Kroatië
Spaarrente Portugal
Spaarrente Oostenrijk
Spaarrente Spanje

Top 5 variabele spaarrentes wereldwijd

Spaarrentes wereldwijdVerdiept u zich in de spaarrentes wereldwijd dan zijn er diverse aanbieders die een fors hogere variabele rentepercentage kennen dan de Nederlandse spaarrekeningen.

AanbiederLandRente2
Santander Brazilië SpaarrekeningBrazilië4,55%
Capitec Bank SpaarrekeningZuid-Afrika5,40%
MCB SpaarrekeningPakistan4,55%
Commercial Bank of EthiopiaEthiopië5,00%
Bank of India SpaarrekeningIndia4,00%

Bron: deposits.org/savings-accounts

² N.B: In vergelijking met de Nederlandse banken lijken de spaarrentepercentages hoog. Houd er echter rekening mee dat de banken en landen voorwaarden en restricties kennen om aanspraak te maken op de hoge rentetarieven. Ook gelden in deze landen vaak hoge inflatiecijfers. Ter illustratie: bij Santander Brazilië is de spaarrente 4,55% maar inflatie percentage van 6,2%.

Top 5 deposito sparen wereldwijd

Kijk vervolgens naar de mogelijkheden van deposito sparen dan zijn er diverse landen buiten de Europese Unie met extréém hoge rentepercentages. Hieronder een overzicht van de hoogste 1-jarige termijndeposito’s.

AanbiederLandRente3
ACB 1 jaar TermijndepositoVietnam9,50%
HSBC Armenië 1 jaar TermijndepositoArmenië9,00%
HSCB Vietnam 1 jaar TermijndepositoVietnam7,74%
Nationale Bank van Egypte 1 jaar TermijndepositoEgypte7,00%
Garanti 1 jaar TermijndepositoTurkije6,60%

Bron: time.deposits.org

³ N.B. Om van de hoge rentepercentages te profiteren, stellen de buitenlandse banken en de wetgeving allerlei eisen en voorwaarden aan de spaarders.

Risico’s sparen buitenland buiten de EU

Afgezien van de eisen die het openen van een spaarrekening in het buitenland stelt, zijn er váák ook diverse risico’s aan een buitenlandse spaarrekening verbonden. Zo moet je je euro’s omwisselen in een vreemde valuta. Wees ook alert op koersschommelingen. Want, als de vreemde valuta daalt, wordt je spaartegoed ook opeens minder waard.

Én: wat is de politieke situatie van het land? Is het stabiel? Hoe staat het land er economisch voor? Allemaal factoren die de uiteindelijke waarde van je spaartegoed beïnvloeden. Daarbij speelt mee dat buitenlandse banken buiten de Europese Unie niet onder het Nederlandse garantiestelsel vallen. Dit betekent dat je spaartegoed niet is verzekerd tot 1 ton. Mocht een buitenlandse bank omvallen? Dan ben je je geld kwijt. Of je kunt aanspraak maken op het garantiestelsel van het bewuste land.

Slotoordeel: sparen en hoogste rente buitenland

Overweeg je in het buitenland of zélfs buiten de Europese Unie te gaan sparen? Verdiep je in het betreffende land voor je een spaarrekening opent. Enkele handig tips zijn onder andere: Kent het land een sterke of zwakke valuta? Is de politieke en economische situatie stabiel? En heeft het land een garantiestelsel als een bank failliet gaat?

Allemaal zaken waar je als spaarder rekening mee kunt houden tijdens je zoektocht naar een buitenlandse bank met een hóge spaarrente. Sommige banken binnen de Europese Unie stellen je in staat om een spaarrekening of deposito te openen ondanks dat je niet in het betreffende land woonzaam bent. Voor sparen in Europa is dit probleem door de komst van spaarplatform Savedo en sinds kort ook Raisin verholpen.

In andere gevallen heeft u een adres nodig in het land waar u wilt sparen. Dat kan een tijdelijk adres zijn of een adres van een vriend.

NIBC
0,25%
spaarrente
1,4%
hoogste spaarrente
1,40%
hoogste spaarrente
Normale spaarrekening Deposito spaarrekening Deposito spaarrekening
Looptijd: variabel Looptijd: vanaf 6 mnd Looptijd: vanaf 6 mnd
Spaarrente: variabel Spaarrente: vast Spaarrente: vast
Min. inleg: €0 Min. inleg: €2.000 Min. inleg: €1.000
Vrij opneembaar: ja Vrij opneembaar: nee Vrij opneembaar: nee
Bekijk directBekijk directBekijk direct

Spaar je toch liever gewóón in Nederland bekijk dan de Top 5 hoogste spaarrente op onze homepagina om spaarrentes in Nederland te vergelijken. , bekijk de Top 10 hoogste deposito spaarrente op onze deposito pagina.

Top