Nu de spaarrentes in Nederland bij de grootbanken ING, Rabobank en ABN AMRO nog steeds op een laag niveau liggen, is het aantrekkelijk geworden om de banken in Nederland met het buitenland te vergelijken. Wij zetten de hóógste buitenlandse spaarrente in Europa en Wereldwijd voor je op een rij. Ook gaan we in op de risico’s van over de grens sparen.

Nederlanders sparen steeds meer in het buitenland vanwege de hogere rente. Eind 2023 stond er 12,3 miljard euro van Nederlanders op een rekening in andere eurolanden, 1,8 miljard euro meer dan in oktober.

Spaarrente Europa Top 5 (geld langer vastzetten)

In 2023 ging 17,7 miljard euro extra Nederlands spaargeld naar zogeheten termijndeposito’s. Hieronder tonen wij een overzicht van de hoogste spaarrentes in Europa voor termijndeposito’s. Deposito sparen is een spaarvorm waar je gedurende een vooraf bepaalde termijn geld vastzet. De looptijd van de deposito varieert van 3 maanden tot 10 jaar. Als je via een deposito spaart ligt de deposito rente vooraf vast. De meest populaire termijn is momenteel 1 jaar vast.

Aanbieder Land* Minimale inleg Rente
Freedom 24
1 jaar vast
Cyprus (B+) € 1.000 6,39%
Aareal Bank
5 jaar vast
Duitsland (AAA) € 1.000 3,50%
Klarna Bank
1 jaar vast
Zweden (AAA) € 500 3,47%
Renault Bank
3 jaar vast
Frankrijk (AA) € 5.000 3,30%
Centraal Beheer
1 jaar vast
Nederland (AAA) € 500 2,70%

*rating van alle toonaangevende ratingbureaus.

Hieronder een opsomming van de beste opties om in Europa veilig een Deposito te openen als Nederlander.

  • Klarna Bank: Bank uit Zweden. Inleg vanaf €500,- Hoge rente en hoogste kredietrating (via Raisin)
  • Freedom 24: Broker met spaarplan uit Cyprus met hoogste rente in de Eurozone. Inleg vanaf €1.000. Tot €20.000 verzekerd.
  • Aareal Bank uit Duitsland. Hoogste rente bij 5 jaar vast, inleg vanaf €1.000 (via Raisin)
  • CA Auto Bank: Bank uit Duitsland. Hoogste rente bij 6 mnd vast, inleg vanaf €20.000 (via Raisin)
  • Centraal Beheer: Betrouwbare bank uit Nederland. Open eerst RentePlús rekening, inleg vanaf €500

Spaarrente Europa Top 5 (Vrij-opneembaar)

Indien je wat flexibeler wilt zijn met je spaargeld kun je het béste kiezen voor een vrij opneembare spaarrekening. Je kunt te allen tijde bij jouw spaargeld. De tegoeden op spaarrekeningen waar je geld vrij kunt opnemen groeide in 2023 met 11,2 miljard euro. Tip: Heb je veel spaargeld, spreid dan uit over verschillende spaarrekeningen.

Aanbieder Land Minimale inleg Rente
Freedom24 Cyprus (B) € 150 3,88%
Santander Consumer Bank Spanje (A) € 1 3,60%
Distingo Bank Frankrijk (AA) € 1 3,31%
Klarna Bank Zweden (AAA) € 1 3,25%
bunq bank Nederland (AAA) € 1 2,46%

  • Distingo Bank Franse bank. Inleg vanaf € 1. Verzekerd tot €100.000 (via Raisin)
  • Santander Consumer Bank uit Spanje. Flexibel. Inleg vanaf €1. Rente maandelijks uitgekeerd.
  • Klarna Bank , Bank uit Zweden. Flexibel. Inleg vanaf €1. Moneyview prijs. Verzekerd tot €100.000 (via Raisin)
  • bunq Spaarrekening via app uit Nederland, flexibel. Wekelijks rente uitkering. Inleg vanaf € 1. Verzekerd tot €100.000
  • Freedom24 Exclusieve investeringsmogelijkheden en sparen in EUR 3,88%. Inleggen vanaf €150. Verzekerd tot €20.000

Openen spaarrekening buitenland: waar moet je op letten?

Een spaarrekening in het buitenland openen – ook binnen de Europese Unie -, kan doorgaans niet zomaar.

sparen in Europa en wereldwijdVaak moet je aan specifieke eisen voldoen. Zoals in het land zelf wonen, is een veelgevraagde algemene voorwaarde. Lukt het je tóch een rekening te openen? Dan krijg je te maken met de wetgeving van het betreffende land.

Dat kan betekenen dat je zowel in Nederland als het land waar je een spaarrekening hebt, belasting moet betalen. Het is dus raadzaam even te checken welke eisen een land stelt voor je je spaartegoed overhevelt. Voor je het weet, valt de gedroomde rentevergoeding een stuk lager uit dan verwacht.

Online bemiddelaars

Door de komst van spaarplatform en bemiddelaar Raisin is het tegenwoordig wel mogelijk om als Nederlander een spaarrekening te openen in het buitenland. Deze partijen sluiten contracten met partnerbanken binnen Europa en bieden jou daarmee toegang tot hogere rentes in het buitenland zonder dat je in het desbetreffende land woonzaam moet zijn.

spaarrentes europa

Belastingen?

Wie niet boven op de Nederlandse vermogensrendementsheffing nog een keer vermogensbelasting in het buitenland wil betalen, moet tijdig het benodigde papierwerk regelen. Als je registreert via Raisin kunnen zij jou daarmee helpen. Je registreert bij Raisin, kiest een deposito en stort je geld op een tussenrekening. De bronbelasting zoals hierboven genoemd kan worden teruggedrongen naar 0% zodat je alleen belasting betaald in Nederland.

Uitbetaling bij bankroet

Uitbetaling gaat bij een bankroet van een buitenlandse bank niet altijd in euro’s. Let daarom goed op en lees de kleine lettertjes voordat je straks uitbetaald wordt in een voorraadje Tsjechische kronen. Veel partnerbanken zijn overigens EU lidstaten.

Ik spreek de taal niet, welke spaarrekening of deposito is geschikt voor mij?

Een aantal Europese banken bieden haar services in het Engels aan. Bigbank is zélfs volledig in het Nederlands te beheren.

Bigbank promoot op haar website één van de méést succesvolle banken van de Baltische staten te zijn. De bank is niet fysiek in Nederland gevestigd, wel online. De communicatie is zélfs in het Nederlands.

Bigbank valt onder het Estlandse Depositogarantiestelsel en het spaargeld is net als in Nederland tot €100.000 verzekerd.

De tegenrekening is vrij naar keuze. De minimale inleg is €1000,- en indien je voor het verlopen van het contract het deposito verlengt met tenminste één jaar, dan krijg je een verbeterd aanbod qua rente.

Indien je voor het verlopen van het contract het deposito verlengt met tenminste één jaar, dan krijg je een verbeterd aanbod qua rente.

Het Nederlandse onderzoeksbureau MoneyView heeft Bigbank een ‘5-sterren’ ProductRating gegeven voor depositoproducten in de categorie Prijs.

Een spaarrekening of deposito bij Bigbank is direct bij de aanbieder te regelen en in dit geval niet bij Raisin.

Spaarrentes vergelijken Europa per land

spaarrente belgieSpaarrente België spaarrente DuitslandSpaarrente Duitsland
Spaarrente EstlandSpaarrente Estland Spaarrente ItalieSpaarrente Italië
Spaarrente FrankrijkSpaarrente Frankrijk Spaarrente PortugalSpaarrente Portugal
Spaarrente SpanjeSpaarrente Spanje Spaarrente KroatieSpaarrente Kroatië
Spaarrente OostenrijkSpaarrente Oostenrijk Spaarrente ZwedenSpaarrente Zweden

Top 5 variabele spaarrentes wereldwijd

Spaarrentes wereldwijdVerdiept u zich in de spaarrentes wereldwijd dan zijn er diverse aanbieders die een fors hogere variabele rentepercentage kennen dan de Nederlandse spaarrekeningen.

Aanbieder Land Rente2
Santander Brazilië Spaarrekening Brazilië 4,55%
Capitec Bank Spaarrekening Zuid-Afrika 5,40%
MCB Spaarrekening Pakistan 4,55%
Commercial Bank of Ethiopia Ethiopië 5,00%
Bank of India Spaarrekening India 4,00%

Bron: deposits.org/savings-accounts

² N.B: In vergelijking met de Nederlandse banken lijken de spaarrentepercentages hoog. Houd er echter rekening mee dat de banken en landen voorwaarden en restricties kennen om aanspraak te maken op de hoge rentetarieven. Ook gelden in deze landen vaak hoge inflatiecijfers. Ter illustratie: bij Santander Brazilië is de spaarrente 4,55% maar inflatie percentage van 6,2%.

Top 5 deposito sparen wereldwijd

Kijk vervolgens naar de mogelijkheden van deposito sparen dan zijn er diverse landen buiten de Europese Unie met extréém hoge rentepercentages. Hieronder een overzicht van de hoogste 1-jarige termijndeposito’s.

Aanbieder Land Rente3
ACB 1 jaar Termijndeposito Vietnam 9,50%
HSBC Armenië 1 jaar Termijndeposito Armenië 9,00%
HSCB Vietnam 1 jaar Termijndeposito Vietnam 7,74%
Nationale Bank van Egypte 1 jaar Termijndeposito Egypte 7,00%
Garanti 1 jaar Termijndeposito Turkije 6,60%

Bron: time.deposits.org

³ N.B. Om van de hoge rentepercentages te profiteren, stellen de buitenlandse banken en de wetgeving allerlei eisen en voorwaarden aan de spaarders.

Risico’s sparen buitenland buiten de EU

Afgezien van de eisen die het openen van een spaarrekening in het buitenland stelt, zijn er váák ook diverse risico’s aan een buitenlandse spaarrekening verbonden. Zo moet je je euro’s omwisselen in een vreemde valuta. Wees ook alert op koersschommelingen. Want, als de vreemde valuta daalt, wordt je spaartegoed ook opeens minder waard.

Én: wat is de politieke situatie van het land? Is het stabiel? Hoe staat het land er economisch voor? Allemaal factoren die de uiteindelijke waarde van je spaartegoed beïnvloeden. Daarbij speelt mee dat buitenlandse banken buiten de Europese Unie niet onder het Nederlandse garantiestelsel vallen. Dit betekent dat je spaartegoed niet is verzekerd tot 1 ton. Mocht een buitenlandse bank omvallen? Dan ben je je geld kwijt. Of je kunt aanspraak maken op het garantiestelsel van het bewuste land.

Conclusie: spaarrente Europa en wereldwijd

Overweeg je in het buitenland of zélfs buiten de Europese Unie te gaan sparen? Verdiep je in het betreffende land voor je een spaarrekening opent. Enkele handig tips zijn onder andere: Kent het land een sterke of zwakke valuta? Is de politieke en economische situatie stabiel? En heeft het land een garantiestelsel als een bank failliet gaat?

Allemaal zaken waar je als spaarder rekening mee kunt houden tijdens je zoektocht naar een buitenlandse bank met een hóge spaarrente. Sommige banken binnen de Europese Unie stellen je in staat om een spaarrekening of deposito te openen ondanks dat je niet in het betreffende land woonzaam bent. Voor sparen in Europa is dit probleem door de komst van spaarplatform Raisin verholpen.

In andere gevallen heeft u een adres nodig in het land waar u wilt sparen. Dat kan een tijdelijk adres zijn of een adres van een vriend.

Spaar je toch liever gewóón in Nederland bekijk dan de Top 5 hoogste spaarrente op onze homepagina om spaarrentes in Nederland te vergelijken. , bekijk de Top 10 hoogste deposito spaarrente op onze deposito pagina.

Top