Nu we gewend zijn geraakt aan de COVID-19-pandemie is er geen reden om te ontspannen, omdat er een nieuwe biologische dreiging, apenpokken, aan de horizon is. Hoe dit de aandelenmarkt zal beïnvloeden, wordt uitgelegd in dit artikel door een Freedom Finance analist.

Apenpokken, (monkeypox) de cijfers

De eerste meldingen van apenpokken begonnen al in het midden van de vorige eeuw te verschijnen. Zijn verspreiding buiten zijn gebruikelijke verspreidingsgebied, Afrika, veroorzaakte bezorgdheid voor de mensheid. Het aantal gevallen heeft nu ongeveer 18.000 bereikt en het aantal getroffen landen is 78. De WHO verklaarde tijdens haar tweede vergadering op 23 juli de uitbraak van apenpokken tot een internationale noodsituatie op gezondheidsgebied.

Het aantal mensen dat sinds de uitbraak in Nederland besmet is geraakt met monkeypox bedraagt 818, waarvan 6 vrouwen. Iedereen kan monkeypox krijgen en het virus komt voor in alle leeftijdscategorieën. Echter de meeste besmettingen zijn tot nu toe gevonden bij mannen die seks hebben met mannen. En van deze groep hebben mannen die frequent seks hebben en meerdere partners het grootste risico op besmetting. De verwachting is dat de ziekte zich nog verder zal verspreiden.

monkeypox apenpokken uitbraak augustus
Apenpokken (monkeypox) uitbraak: Kansen en uitdagingen op de beurs

Kunnen farmaceutische bedrijven profiteren bij een pessimistish scenario?

De gezondheidssector is nu de belangrijkste begunstigde, aangezien vooraanstaande farmaceutische bedrijven al begonnen zijn met de ontwikkeling van vaccins en medicijnen tegen de ziekte. Bedrijven in deze sector zullen hun inkomsten zien stijgen dankzij mogelijke contracten van overheden over de hele wereld. Dit zal leiden tot een stijging van hun aandelenkoers.

Gezien de productie- en R&D-capaciteit van de bedrijven, zijn de marktleiders waarschijnlijk Pfizer Inc. (NYSE: PFE), Merck & Co., Inc. (NYSE: MRK) en Johnson & Johnson (NYSE: J&J).

Ondanks de huidige financiële toestand van deze bedrijven, zou elke doorbraak in de pokken hun aandelenkoers met ongeveer 10% doen stijgen. Op dit moment is het nog te vroeg om te spreken over succes op dit gebied, aangezien dergelijk onderzoek jaren kan duren. Merk op dat een soortgelijk pokkenvirus uiteindelijk in 1979 werd verslagen, dus wetenschappers kunnen op korte termijn wellicht tegenmaatregelen bedenken.

Als je gelooft in het potentieel van farmaceutische bedrijven en hun aandelen wilt kopen in afwachting van een wetenschappelijke doorbraak, bekijk dan de P/E-ratio om de marktwaardering van de bedrijven te vergelijken:
Pfizer – K/W = 9,58 (meest aantrekkelijk)
Merck – K/W = 13,36
Johnson & Johnson – K/W = 25,14

De aandelenkoersen van de bedrijven waren op 2 augustus respectievelijk $ 49,69, $ 87,61 en $ 172,92.

Pfizer apenpokken
Merek & co monkeypox apenpokken
Monkeypox apenpokken Johnson and johnson

In het geval van een pessimistisch scenario zouden we het volledige scala aan covid-voorzorgsmaatregelen kunnen zien, van lockdowns tot grenssluitingen. Dergelijke acties kunnen leiden tot een daling van de aandelenkoers van luchtvaartmaatschappijen, hotel- en restaurantbedrijven, cateringketens en olieproducenten.

Groeipotentieel van luchtvaartmaatschappijen te midden van apenpokken

Tot op heden zijn er een aantal factoren die suggereren dat monkeypox geen covid ‘populariteit’ zal bereiken.

Tijdens de laatste bijeenkomst konden WHO-experts het niet eens worden over de vraag of de uitbraak van apenpokken voldeed aan de criteria voor een noodsituatie onder de International Health Regulations. Uiteindelijk nam WHO-directeur-generaal Tedros Gebreisus de autonome beslissing om een ​​noodsituatie van internationaal belang uit te roepen. Daarnaast zei het hoofd van de WHO op een persconferentie het volgende: “…het risico op belemmering van het internationale verkeer is nu laag”.

Gevallen van import van de ziekte in Europa zijn al eerder bekend en hebben zich zelfs jaarlijks voorgedaan. Soortgelijke uitbraken zijn al gemeld in het VK, Israël en Singapore in 2018-2019. De belangrijkste manier waarop het virus wordt overgedragen, is door nauw contact van mens op mens. Je kunt ook besmet raken door contact met iemands lichaamsvloeistoffen of door interactie met iemands persoonlijke bezittingen. De verspreidingssnelheid van deze infectie is veel lager dan die van het coronavirus in de lucht. Op dit moment zijn 5 van de 18.000 getroffenen overleden, ofwel 0,028%. Een dergelijk percentage zou niet leiden tot strenge voorzorgsmaatregelen in de economie. 98% van de infecties komt voor bij mannen die seks hebben met leden van hetzelfde geslacht. Op basis van deze gegevens kan worden geconcludeerd dat de ziekte een vrij smal verspreidingskanaal heeft en snel onder de radar kan gaan.

Een van de meest interessante bedrijven in het segment is Southwest Airlines Co. (NYSE: LUV). Het verloor 19% van zijn kapitalisatie in de periode juni-juli. In vergelijking met zijn belangrijkste concurrenten, American Airlines Group Inc. (NASDAQ: AAL) en Delta Air Lines, Inc. (NYSE: DAL), heeft het bedrijf de afgelopen 12 maanden financieel beter gepresteerd:

  AAL DAL LUV
Revenue $40.7 billion $41.8 billion $21.15 billion
Profit / Damage -$1.9 billion $599 million $996 million
R/E 34.59 23.9

De aandelenkoers van LUV bedroeg op 2 augustus $ 37,62. De prijsbewegingen van alle drie de bedrijven worden hieronder weergegeven.

Southwest airline-aandelen-kopen-monkeypox
American airlines monkeypox
Delta Airlines monkeypox-apenpokken

Over Freedom24

Freedom Finance, de officiële bedrijfsnaam van Freedom24 is opgericht in 2008. Inmiddels hebben ze 400.000+ wereldwijde klanten. Klanten konden 250+ aandelen van nieuwe bedrijven kopen tegen IPO-prijs, en ook beleggen in “klassieke” handelsinstrumenten, zoals 40.000+ handelsaandelen, 1.500+ ETF’s, 1.000+ Amerikaanse aandelenopties en 147.000+ obligaties op de grootste beurzen van Europa, Azië en de VS.

freedom24 interview
Freedom24: Beleggingen voor iedereen.

Veiligheid en betrouwbaarheid Freedom Finance

Freedom Finance Europe heeft een A-rating (zeer laag risico) van CreditSafe en wordt gereguleerd door de Cyprus Securities Commission. Als onderdeel van de internationale holding wordt er ook gerapporteerd aan BaFin in de EU en SEC in de VS. Het bedrijf voldoet aan alle eisen van MiFID II. 

Voordelen Freedom24

Met Freedom 24 krijg je toegang tot meerdere beurzen over de hele wereld. Klanten kunnen kiezen uit verschillende ‘plannen’ die bij hun handelsstijlen passen. Alle nieuwe gebruikers kunnen profiteren van het gratis Promo-plan, waarmee ze de eerste 30 dagen gratis kunnen handelen. Andere opvallende kenmerken van het Freedom24-platform zijn de USD-spaarrekening met 3% jaarinkomen en dagelijkse renteopbouw, en de laagste prijs in Europa voor Amerikaanse aandelenopties (slechts $ 0,65 per contract). Na navraag bij Freedom Finance blijkt dat er inmiddels al meer dan 1.000 Nederlanders beleggen via het platform. Lees hier onze Freedom24 review die we eerder schreven. 

Conclusie: Apenpokken kansen en uitdagingen op de beurs

Dus een belegger die geld wil verdienen met monkeypox, moet eerst de vooruitzichten voor de verspreiding ervan afwegen. Afhankelijk van de realisatie van het pessimistische of optimistische scenario kan gekozen worden voor specifieke bedrijven en investeringssectoren.

Disclaimer: Beleggen kent risico’s. Je kunt je inleg (deels) verliezen. Aandelen kopen tegen IPO-prijzen kan extra beperkingen met zich meebrengen.

Deze analyse werd zorgvuldig samengesteld door de analisten van Freedom finance. Bewerking: Spaarrentesvergelijken.net

Top