Één van de belangrijkste kenmerken van deposito sparen is dat je je spaargeld lange tijd vastzet tegen een vaste hoge rente. Dat is erg aantrekkelijk als je het geld voorlopig niet nodig hebt. Zo kunnen je spaarcenten lekker groeien. Maar wat zijn de voor- en nadelen van een deposito spaarrekening? En is deposito sparen eigenlijk wel verstandig?

Voordelen deposito sparen

– Een van de voordelen van sparen via een spaardepositorekening is dat je een hogere spaarrente ontvangt dan op een gewone (internet)spaarrekening. Je geld staat immers lange tijd vast tegen veelal de hoogste rente. Variërend van bijvoorbeeld een paar maanden tot wel vijf jaar of langer.

– Een volgend voordeel van deposito sparen is dat de spaarrente gedurende de looptijd is gegarandeerd. De rente wijzigt tussentijds niet, zoals op een gewone spaarrekening. Dus je eindbedrag staat vast.

– Nog een voordeel van deposito sparen is dat het veilig is. Immers, bijna alle spaardeposito’s vallen onder het depositogarantiestelsel van De Nederlandsche Bank. In geval van een bankfaillissement is je spaartegoed verzekerd tot €100.000.

Nadelen deposito sparen

– Een van nadelen van deposito sparen is dat je geld voor een bepaalde periode vaststaat. Heb je je spaargeld tussentijds nodig? Dan moet je meestal een flinke boete betalen als je het geld eerder opneemt van je deposito spaarrekening.

– Een volgend nadeel van deposito sparen is dat je tussentijds geen extra geld kunt bijstorten.

– En ook het feit dat de rente van een spaardeposito niet meestijgt met de stijgende spaarrentes wordt als een nadeel van deposito sparen ervaren.

Is deposito sparen verstandig?

Houd rekening met de inflatie. Als de rente op je spaarrekening lager is dan de inflatie, verlies je in feite koopkracht omdat de waarde van je geld in de loop der tijd afneemt. De inflatie is momenteel 1,2%. De hoogste rente op een spaardeposito vind je momenteel via bankenplatform Raisin bij Banco BAI Europa. De rente bij 6 maanden vast is maar liefst 4,2%. De hoogste rente op een deposito bij een volledig Nederlandse bank vind je bij Centraal Beheer tegen 2,80% bij 1 jaar vast.

Overzicht top 5 depositospaarrekeningen

Nieuwsgierig bij welke bank je de hoogste spaarrente ontvangt op een kortlopende deposito? Hieronder een overzicht van de top 5 deposito spaarrekeningen met de hoogste spaarrente. De looptijden variëren van 3 en 6 maanden tot één jaar.

Aanbieder Land* Minimale inleg Rente
Freedom 24
1 jaar vast
Cyprus (B+) € 1.000 6,38%
Klarna Bank
1 jaar vast
Zweden (AAA) € 500 3,40%
Aareal Bank
5 jaar vast
Duitsland (AAA) € 1.000 3,50%
Renault Bank
3 jaar vast
Frankrijk (AA) € 5.000 3,30%
Centraal Beheer
1 jaar vast
Nederland (AAA) € 500 2,70%

Waar deposito sparen?

Er zijn diverse banken die deposito sparen aanbieden. Op onze website vergelijken wij dagelijks alle deposito spaarrekeningen met de hoogste rentes. Benieuwd welke mogelijkheden er zijn als het gaat om deposito sparen? Bekijk hier online welke aanbieders je de hoogste spaarrente bieden. Ook handig als je deposito binnenkort afloopt.

Wil je nog meer weten over deposito sparen? En de diverse mogelijkheden die een spaardepositorekening je biedt? Leg je vraag aan ons voor. Wij helpen je graag verder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Top