groen sparen

Groen sparen doe je door je spaargeld te investeren in maatschappelijke beleggingen zoals erkende groenfondsen. Je kunt zo je vermogen in box 3 verlagen en daarmee de vermogensrendementsheffing. In dit artikel geven we antwoord op de belastingvrije grens op groen sparen in 2021.

Groen sparen en belastingvrije grens 2021

Voor maatschappelijke beleggingen tot een maximum van €60.429 geldt een extra vrijstelling. Het gaat hierbij om beleggingen in erkende groenfondsen en sociaal-ethische beleggingen.

Het bedrag geldt per persoon. Als een van de partners het vermogen overdraagt aan de ander, geldt het dubbele bedrag. De vrijstelling voor groene beleggingen of spaartegoeden komt bovenop de €50.000 die in 2021 sowieso is vrijgesteld van de vermogensrendementsheffing. €100.000 voor fiscaal partners.

Groene producten sparen

Fiscaal ondersteunde groene producten zijn bijvoorbeeld een groen deposito van Rabobank en ING. ASN Bank heeft een zogenoemd Groenprojecten fonds.

Rabobank GroenSparen

De Rabobank heeft een groene spaarrekening genaamd GroenSparen. De rente is wel negatief, maar je hoeft geen vermogensheffing te betalen over het geld dat je inlegt.

ASN Groenprojecten fonds

ASN Bank heeft een groenprojecten fonds waarbij het ingelegde geld kan worden afgetrokken van de belasting. Dit fonds is een obligatiefonds en kan winst of verlies draaien.

Groen beleggen

Beleggers in groene producten kunnen momenteel terecht bij het Triodos Groenfonds en Regionaal Duurzaam.

Bron: Belastingdienst

Top