Veel Nederlandse huishoudens maken elke maand wat geld over naar een spaarrekening. Wat veel mensen niet beseffen is dat het in sommige gevallen ook een optie is om naast sparen ook periodiek wat geld te investeren: maandbeleggen.

Nederland is een spaarland. Volgens DNB hadden huishoudens begin 2017 in totaal circa EUR 340 miljard op hun spaarrekeningen staan. Dat is ruim EUR 120 miljard meer dan tien jaar geleden. De enorme groei is veel meer te danken aan de gewoonte van Nederlanders om uit voorzorg wat geld opzij te zetten dan aan de hoogte van de spaarrente. Een vuistregel van het Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting) is om elke maand 10% van uw inkomen te sparen. Door elke maand automatisch een vast bedrag opzij te zetten, bouwt u een buffer op voor onvoorziene uitgaven zoals een kapotte wasmachine.

Financiële doelen

Behalve voor het aanleggen van een financiële reserve kunt u ook geld opzijzetten voor specifieke doelen. Het kan bijvoorbeeld dat u eerder wilt stoppen met werken, een bijdrage wilt leveren aan de studie van de kinderen of plannen heeft voor het maken van een wereldreis. Als uw financiële buffer groot genoeg is om tegenvallers op te vangen, kunt u overwegen om te gaan starten met beleggen voor doelen die wat verder in de toekomst liggen. Met deze tool van Robeco vergelijkt u eenvoudig de rendementen van sparen en beleggen over de tijd.

Voordelen van maandbeleggen

Net als bij sparen is het mogelijk om periodiek een vast bedrag te beleggen. Er zijn verschillende voordelen als u elke maand een vast bedrag belegt in plaats van dat u in één keer met een relatief grote som instapt. U hoeft zich bijvoorbeeld minder zorgen te maken dat de beurskoersen vlak na uw aankoop hard dalen. U bent immers niet met een groot deel van uw vermogen ingestapt en bovendien zult u op het volgende aankoopmoment tegen een lagere, aantrekkelijkere koers bijkopen. Bovendien kunt u op deze wijze kennis maken met beleggen zonder daarvoor een groot bedrag vrij te hoeven maken.

Beginnen met beleggen

Bij het openen van een beleggingsrekening komt nauwelijks meer kijken dan bij het openen van een spaarrekening. Vaak is het mogelijk om elke maand een klein bedrag te beleggen en het is geen voorwaarde dat u veel verstand heeft van beleggen. Als u investeert in een beleggingsfonds, volgt de fondsmanager voor u de beurs en het financiële nieuws. Hij of zij maakt de beleggingskeuzes zonder dat u daar omkijken naar heeft. U kan ook kiezen uit beleggen in beleggingsfondsen of in individuele effecten (bijvoorbeeld aandelen). De verschillen tussen fondsbeleggen en beleggen in losse aandelen leest u op de website van Robeco.

Benieuwd naar beleggen? Op beleggenvergelijken.com vergelijkt u eenvoudig beleggingsrekeningen binnen 3 minuten.

Belangrijke informatie
Robeco Institutional Asset Management B.V. heeft een vergunning als beheerder van ICBE’s en ABI’s van de Autoriteit Financiële Markten te Amsterdam.

Top