Er is een nieuwe toetreder op de Nederlandse spaarmarkt. Openbank.
De 100% digitale bank is onderdeel van de Spaanse Banco Santander. Openen en beheren gaat via de Nederlandse site van Openbank. In dit artikel onze Openbank review en ervaringen.

Wie is Openbank?

Openbank is de 100% digitale bank van Banco Santander, met meer dan 1,8 miljoen klanten en 11 miljard euro aan fondsen. Openbank is opgericht in 1995. De bank won al diverse prijzen. Forbes: “beste bank in Spanje in 2019. Openbank is gesteund door Santander Group: met een totaal aan activa van € 1.816 miljard in 2022.

openbank review en ervaringen juni 2025

Openbank review 2024: De website waar je de Open en Welkom spaarrekening kunt openen

Wil je weten of sparen bij Openbank ook iets voor jou is? Dan raad ik je aan om deze Openbank review op je gemak door te lezen. In deze Openbank review deel ik ook mijn eigen Openbank ervaringen met je.

Open rekening

Openbank review en ervaringen (aandachtspunten)

Uit deze Openbank review en ervaringen komt naar voren dat de spaarrekeningen van Openbank interessant zijn qua rente. Het oogt allemaal modern. De app werkt goed en de klantenservice is prima in orde. De website is ook geheel in het Nederlands.

Hoge rente voor nieuwe klanten

De 3,65 procent rente bij de Welkom Spaarrekening geldt voor de eerste zes maanden en tot €1.000.000. Wel zijn er voorwaarden. Er dient een minimaal constant saldo te zijn van €10.000. Bij een minimale inleg van € 1.000,-, gedurende het eerste jaar: over de eerste 6 maanden zal een jaarlijkse spaarrente van 3,65% worden uitgekeerd. Nu ontvang je ook €50 bonus met de promotiecode: WELKOM50MEI. 

openbank rente vs gemiddelde rente spaarrekening

*Bij de berekeningen voor de grafiek hebben we geen rekening gehouden met belastingen. Eerste inleg van 25.000 euro. In werkelijkheid kan het rentetarief veranderen.

Wanneer je maandelijks € 600 laat bijschrijven (via salaris, een pensioenbetaling, uitkering of inkomende overboeking) op de gekoppelde Open Betaalrekening, of elke 2 maanden ten minste 3 verschillende automatische incasso’s van deze betaalrekening laat afschrijven, dan zal over de tweede 6 maanden een jaarlijkse spaarrente van 2,75% worden uitgekeerd. Het jaarlijkse rendement bedraagt € 575,- bruto.

Wanneer je niet voldoet aan de voorwaarden van de Open Spaarrekening, dan is de jaarlijkse spaarrente die over de tweede 6 maanden zal worden uitgekeerd 2,65%. In dit geval bedraagt het totale jaarlijkse rendement € 500,- bruto.

Gratis starterspakket met betaalrekening en betaalpas R42

Als je klant wordt ontvang je ook een gratis betaalrekening en kosteloze betaalpas; de R42 debit kaart. Daarmee kun je 5 keer per maand gratis geld opnemen in de eurozone en onbeperkt bij de 40.000 geldautomaten van Santander Group wereldwijd. Je Open Bankrekening heeft een Europees IBAN-nummer. Het IBAN-nummer van je Welkom Spaarrekening en je Open Betaalrekening is Europees. Dankzij de Europese regelgeving kun je je rekeningen met een Spaans IBAN in Nederland zonder enige beperkingen gebruiken. Het travel card plan staat automatisch uit. Je kunt het op elk moment in- of weer uitschakelen. De kosten voor het ingeschakelde travel card plan zijn € 7,99 per maand.

Is sparen bij Openbank veilig?

Zoals alle Europese banken, wordt je geld beschermd door Europese wet 2014/49/EU. Openbank is lid van het Spaanse depositogarantiefonds, dat spaar- en beleggingsgelden tot € 100.000 dekt.

Openbank Welkom spaarrekening

Openbank review en ervaringen

Openbank review 2023: De Welkom Spaarrekening tegen 3,65% rente over de eerste €1.000.000

Als nieuwe klant profiteer je vanaf de eerste dag en de eerste euro op je Openbank Welkom Spaarrekening. Tot €1.000.000 euro krijg je de eerste zes maanden een rente van 3,65%! Over het saldo boven € 1.000.000 ontvang je 0,00% rente. Je kunt op elk gewenst moment al je geld of een deel ervan en de rente opnemen. Je spaargeld wordt beschermd tot €100.000 via het depositogarantiefonds in Spanje, dat spaargeld en investeringen dekt tot € 100.000. Bij een minimale inleg van €1.000 ontvang je nu €50 cadeau naast de 3,65% rente. Bekijk product.

Openbank Open Spaarrekening

Vanaf de zevende maand wordt je Welkom Spaarrekening automatisch overgezet naar een Open Spaarrekening met 2,75% rente. Het tarief is niet gebonden aan een minimum- of maximumtegoed. Klanten profiteren van de hoge rente op de gratis spaarrekening vanaf de eerste eurocent inleg. Het openen, onderhouden en opzeggen van je Openbank Spaarrekening is gratis. Je kunt op ieder gewenst moment opzeggen en je geld en rente opnemen wanneer je maar wilt en zonder extra kosten van welke aard dan ook.

Open Spaardeposito

Openbank spaardeposito

Openbank review 2023: Open een spaardeposito via de website van Openbank

Openbank biedt nu ook spaardeposito’s aan: Open Spaardeposito 12 Maanden Nieuw Saldo 3,45% jaarlijkse nominale rente. Je kunt het deposito wanneer je wilt zonder kosten opzeggen. Als je het deposito vroegtijdig opzegt, dan stort Openbank je inleg meteen op de Open Betaalrekening, samen met rendement op basis van een jaarlijkse nominale rente van 0,20%, over de periode dat je het deposito aanhield*

*Voorbeeld van een spaardeposito van 12 maanden van € 25.000 met een jaarlijkse nominale rente van 3,45%:

  • Als je het deposito 12 maanden aanhoudt, dan bedraagt het rendement aan het einde van de periode € 690,-.
  • Als je het deposito slechts 6 maanden aanhoudt, dan bedraagt het rendement aan het einde van de periode € 25,-.

Openbank Robo-Advisor – service voor beleggen

De bank biedt ook de Openbank Robo-Advisor – Service voor automatische beleggingen aan. Ideaal voor mensen die zelf niet willen beleggen, maar liever laten beleggen door experts.

Je kunt het zien als een automatische vermogensbeheerder (Robo-Advisor) met verschillende strategieën, met focus op ESG-fondsen* (Environmental, Social en Governance) ofwel milieu, sociaal beleid en goed ondernemingsbestuur. Inleggen kan al vanaf een startbedrag van 500 EUR.

Meer dan 1.000 actieve en geïndexeerde fondsen van meer dan 50 beheermaatschappijen.

Openbank actie

Regelmatig heeft Openbank acties. Bekijk huidige beschikbare actie.

Voordelen Openbank sparen

3,65% p.j. tot €1.000.000 voor de eerste zes maanden bij Welkom Spaarrekening

✓ Na 6 maanden 2,75% rente via Open Spaarrekening

✓ Geen minimale inleg en geen kosten

✓ Je kunt je geld op elk moment opnemen

Conclusie: Openbank review en ervaringen

Het openen van een Openbank Welkom of Open Spaarrekening gaat dus via de Nederlandse website. Het oogt modern. De app werkt goed en de klantenservice is prima in orde. De website is ook geheel in het Nederlands.

Openbank opent duidelijk de aanval op de grootbanken in Nederland door het aanbieden van een hoge rente en door de welkomstrente van 3,65% bij openen van je eerste spaarrekening bij Openbank. Bekijk actie.

*Op openbank.nl kun je lezen hoe zij in de strategieën van de beleggingsdienst Robo-Advisor rekening houden met ESG-criteria.

Disclaimer: Elke belegging brengt risico’s met zich mee, waaronder het niet behalen van rendement en/of het verlies van het belegde bedrag.

Bron: Openbank.nl. Bewerking: Spaarrentesvergelijken.net

Top