Spaarrente omhoog door Trump: Donald Trump is de nieuwe president van de Verenigde Staten. Velen van ons hadden dit niet zien aankomen. Wat is de invloed van deze nieuwe president op economisch gebied?

Hypotheekrente omhoog

Trump werd al snel de “inflatie president” genoemd. Zijn plannen zijn erg kostbaar en tegelijkertijd wil hij de belasting verlagen. Grote kans dat deze zaken de inflatie aanwakkeren. Een stijgende inflatie leidt doorgaans tot een hogere rente. Het gevolg hiervan is een stijgende hypotheekrente. De hypotheekrente volgt de “kapitaalmarktrente“. De woningmarkt in Nederland voelt dit haarfijn aan. In meerdere gemeentes gaan huizen over de toonbank als warme broodjes bang dat de hypotheekrente snel zal stijgen.

Stijgende spaarrente – goed voor spaarders

Een stijgende spaarrente zou goed nieuws zijn voor spaarders. De spaarrente is al jaren onophoudelijk aan het dalen. De rente moet echter wel harder stijging dan de inflatie en belasting. Uw rendement is namelijk de rente minus inflatie en belastingen.

Dalende spaarrente

Meerdere banken verlaagden vorige week opnieuw de spaarrente. ASN Bank verlaagde haar rente op de vrij opneembare spaarrekening naar 0,40%. MoneYou naar 0,50%.

Waarom stijgt spaarrente niet mee?

De spaarrente op vrij opneembare spaarrekeningen staat meer in verband met de Euribor. Dit noemen we de “korte rente”. De ontwikkeling van het EUribor-tarief is hiervoor een betere graadmeter. Die zien we nog niet echt stijgen.

Spaarrente verwachting langere termijn

Spaarders kunnen zeker blijven hopen op een hogere spaarrente. Bij een stijgende wereldwijde inflatie kunnen de spaarrentes niet achterblijven. Wie weet ontvangen spaarders in 2017 eindelijk weer eens rentestijgingen in de mailbox.

Top