De spaarrentes dalen: Is het tijd voor deposito sparen? Sinds enkele weken dalen de spaarrentes weer. Wil je nog sparen tegen een aantrekkelijke rente? Profiteer dan nu nog van de hogere rente op kortlopende spaardeposito’s en zet je geld tijdelijk vast. Want, de verwachting is dat ook de spaarrente op deposito’s omlaag gaat.

 

Waarom spaarrentes dalen

De spaarrentes op de variabele internetspaarrekeningen dalen. Oorzaak? Na een hele reeks van rente verhogingen door de ECB lijkt de inflatie weer onder controle. De veranderingen in de depositorente worden mede veroorzaakt door recente ontwikkelingen in de financiële markten, zoals monetaire beleidsbeslissingen van centrale banken en economische factoren. We schreven eerder al een uitgebreid artikel over de spaarrente verwachting 2024.

Hogere spaarrente op deposito’s

De spaarrentes op deposito’s zijn momenteel hoger dan op de variabele spaarrekeningen. CKV Bank verlaagde onlangs als eerste de rente van 3,5% naar 3,30% op een variabele internetspaarrekening. Een aantrekkelijk alternatief voor de spaarrekening zonder voorwaarden is nu de kortlopende spaardeposito. Zeker als je je spaargeld bijvoorbeeld tot wel een jaar kunt missen. De periode dat je je spaargeld vastzet, is dan nog te overzien. Langer vastzetten kan renteverlies opleveren, omdat de inflatie mogelijk nog toeneemt en de spaarrente van een deposito dan minder interessant kan worden.

Welke spaarrente kortlopende deposito’s

De spaarrente op kortlopende spaardeposito’s varieert evenals het spaargeld dat je kunt inleggen. Toch blijkt uit een klein onderzoekje dat wie het spaargeld korte tijd kan missen nog een hoge spaarrente kan krijgen. Zo biedt bijvoorbeeld Banco BAI Europa bij een inleg van €20.000 en met een looptijd van 6 maanden je 4,20% rente. De bank is afkomstig uit Portugal en te openen via bankenplatform Raisin. Wens je nog meer spaarrente? Dan biedt Freedom24 je bijvoorbeeld 6,41% rente als €1.000 voor 1 jaar inlegt. Wil je liever sparen bij een volledig Nederlandse bank? Bij Centraal Beheer Achmea ontvang je 2,80% bij 1 jaar vast. Let wel, je dient hiervoor eerste een Renteplús rekening te openen.

Overzicht top 5 depositospaarrekeningen

Nieuwsgierig bij welke bank je de hoogste spaarrente ontvangt op een kortlopende deposito? Hieronder een overzicht van de top 5 deposito spaarrekeningen met de hoogste spaarrente. De looptijden variëren van 3 en 6 maanden tot één jaar.

Aanbieder Land* Minimale inleg Rente
Freedom 24
1 jaar vast
Cyprus (B+) € 1.000 6,38%
Klarna Bank
1 jaar vast
Zweden (AAA) € 500 3,40%
Aareal Bank
5 jaar vast
Duitsland (AAA) € 1.000 3,50%
Renault Bank
3 jaar vast
Frankrijk (AA) € 5.000 3,30%
Centraal Beheer
1 jaar vast
Nederland (AAA) € 500 2,70%

Spaarrente deposito’s vergelijken

Wil je profiteren van de hoogste spaarrente? Vergelijk dan nu de verschillende kortlopende deposito’s met elkaar. Via spaarrentes vergelijken .net doe je dat snel en eenvoudig online. Overweeg je een spaardeposito te openen? Houd er dan rekening mee dat je enige tijd niet over je spaargeld kunt beschikken. Immers, op een spaardeposito zet je je geld voor een bepaalde periode vast tegen een vaste rente. Tussentijds opnemen kan vaak niet of levert je een boete op.

2 Responses to De spaarrentes dalen: tijd voor deposito sparen?

  1. Hans vos schreef:

    Het ziet er naar uit de banken inmiddels weer voldoende spaargeld hebben aangetrokken… Gelokt met hoge rentes om vervolgens weer langzaam te zakken, ook wel dakpannensysteem genoemd. Nadat eerst de vrij opneembare spaarrekening zakte, zakken nu ook de deposito spaarrentes 🙁

    • YvonneRengers schreef:

      Zeker waar. Banken hebben inderdaad genoeg kapitaal aangetrokken. Het dakpannensysteem geldt echter vaak voor nieuwe producten die onder de aandacht gebracht worden met een hoge spaarrente. Vervolgens wordt de rente stapwaarts afgebouwd totdat zowat niemand meer over een dergelijke spaarrekening beschikt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Top