Sparen kan iedereen. Alleen is het voor de één grotere opgave dan voor de ander. Je moet geld opzij zetten met de bedoeling het voorlopig niet aan te raken en het ongemerkt te laten groeien. Het liefst op een spaarrekening met een hoge rente. Hoe en hoeveel je spaart, dat bepaal jij. In dit artikel 11 goede spaartips om makkelijker te sparen.

Hoeveel sparen Nederlanders gemiddeld?

Het gemiddelde spaarbedrag in Nederland varieert afhankelijk van verschillende factoren, waaronder inkomen, leeftijd, gezinssituatie en persoonlijke financiële doelen. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) publiceert regelmatig gegevens over het spaargedrag van Nederlanders.

Volgens gegevens van het CBS uit 2023, spaarden Nederlandse huishoudens gemiddeld ongeveer 11 procent van hun beschikbare inkomen. Dit percentage kan echter variëren naargelang de economische omstandigheden en individuele omstandigheden.

Het NIBUD raadt aan om iedere maand tien procent van je nettoloon opzij te zetten. Ook geldt als vuistregel dat ieder huishouden een buffer op dient te bouwen van ten minste drie maanden loon. Bij een netto gezinsloon van € 4330 komt dit dus neer op € 13.000, bijvoorbeeld.

De gemiddelde Nederlandse volwassene had eind 2023 zo’n € 35.000 op spaarrekeningen en depositorekeningen staan. Dit is gebaseerd op de officiële cijfers van De Nederlandsche Bank.

Centraal Beheer sparen
2,10% 3,47% 3,60%
Spaarrekening | EUR 1 jaar | EUR 2 jaar | EUR
Bekijk direct Bekijk direct Bekijk direct

Spaartip 1: Zet wat je bespaart opzij

Het lijkt misschien een open deur om te zeggen: zet het geld dat je bespaart door zuiniger te leven opzij. Maar, wil je rijker worden? Dan is je besparingen opzij zetten op een spaarrekening zeker een goede optie. Want, dan kun je niet aan het geld komen en het ongemerkt laten groeien. Sparen is ook een stuk makkelijker geworden vanwege de hogere rentestanden. De inflatie is inmiddels teruggedrongen tot 0.2%. Op dit moment pluk je dus de vruchten van de hogere spaarrente en profiteert je spaargeld.

Spaartips 2: Creëer een buffer voor onverwachte noodgevallen

Kapitaal vergaren is een spaardoel voor de lange termijn. Je zet daarvoor geld apart, zorgt voor extra inkomsten en je leeft zuiniger. Vergeet echter niet een buffer voor de korte termijn te creëren. Om onvoorziene kosten mee op te vangen. Want, zeg nu zelf: het is toch jammer als je je spaargeld dat bijvoorbeeld vaststaat op een meerjarige depositospaarrekening moet aanspreken. De kans dat je een boete voor de opname moet betalen en je spaarinspanningen teniet ziet gaan, is zuur. Het is daarom goed naast een spaarplan voor de lange termijn ook geld opzij te zetten voor die onverwachte kosten. Zoals een wasmachine of ijskast die het begeeft.

Realiseer je ook dat apparaten die minder goed functioneren meer stroom verbruiken waardoor je meer energiekosten betaalt. Maar, ook voor niet ingecalculeerde kosten aan je auto, huis enzovoort. Kortom, zorg naast je je spaardoel voor de lange termijn ook voor een spaarpostje voor onverwachte situaties.

Spaartip 3: Spaar met een duidelijk doel voor ogen

Sparen met een duidelijk doel, maakt het volgens diverse onderzoeken een stuk gemakkelijker om regelmatig geld opzij te leggen. Voorwaarde is natuurlijk wel dat je voldoende ruimte hebt om te sparen en een goed inzicht hebt in je inkomsten en uitgaven. Heb je hieraan voldaan? Dan kan het bepalen van je ultieme spaardoel ertoe bijdragen dat je met veel meer discipline geld spaart, omdat je een concreet streven hebt. Bijvoorbeeld in 1 jaar tijd € 5000 sparen. Ook kun je berekenen hoeveel je elke maand moet sparen om dat doel in 1 jaar te bereiken. Zo maak je je doel superconcreet. Of: plak een plaatje aan de muur, op de ijskast of stop een kaartje in je portemonnee waarop je je spaardoel in beeld brengt. Dat helpt je enerzijds je focus te houden en anderzijds voorkom je dat je toegeeft aan die plotseling opkomende impulsaankopen.

Spaartip 4: Spaar via energiebesparende maatregelen

Een nieuwe en lucratieve manier om te sparen, is je spaartegoed te investeren in energiebesparende maatregelen. Van je dak, vloeren plus muren isoleren tot dubbelglas plaatsen en kiezen voor zonnepanelen. Hierbij is niet langer de terugverdientijd het uitgangspunt, maar wordt eveneens rekening gehouden met de kostenbesparing en winst op de lange termijn. Zo levert spouwmuurisolatie zo’n 12% rendement op, dakisolatie 9%, vloerisolatie 8%, dubbel (HR++) glas doet 7% en zonnepanelen leveren 6% rendement op. Meer informatie hierover vind je op de site van Milieu Centraal.

Spaartip 5: Profiteer van het rente op rente effect

Sparen op een spaarrekening levert rente op. Laat je de ontvangen rente bijstorten op dezelfde spaarrekening? Dan bouw je over het rentebedrag ook weer rente op. Pas je deze manier van sparen toe? Dan kun je je spaargeld sneller laten groeien zonder dat je extra geld bijstort. Aantrekkelijk toch? Want, des te hogere je spaarbedrag en/of je spaarsaldo, des te groter het effect. En ook: laat je het spaargeld langer staan? Dan wordt je opbrengst ook weer groter. Hieronder een eenvoudig en fictief voorbeeld om het rente op rente effect te berekenen, namelijk aan de hand van de volgende formule:
K (1+R)L = eindsaldo
K= ingelegde kapitaal, R = rentepercentage gedeeld door 100, L = looptijd spaarrekening, E = eindsaldo.
Bijvoorbeeld: je legt € 2000 in tegen een rentepercentage van 5% voor een periode van 5 jaar. Dan ziet de berekening er als volgt uit:
€ 2000 x 1,05 x 1,05 x 1,05 x1,05 x 1,05 = € 2553 (afgerond).
Kortom, wil je rijk worden? Maak gebruik van het rente op rente effect!

Spaartips 6: Laat je spaargeld groeien met crowdfunding

Crowdfunding is een uit Amerika overgewaaid fenomeen en wordt meer en meer gebruikt als een alternatieve manier om onder andere sparen. Zeker ook omdat de reguliere spaarrentes al geruime tijd behoorlijk onder druk staan en weinig winstgevend zijn. Deelnemen aan crowdfunding betekent dat je bijvoorbeeld je spaargeld investeert via gespecialiseerde online crowdfunding platforms. Zo kun je investeren in een particulier die financiering voor zijn huis nodig heeft of een ondernemer helpen een bedrijf te starten. Dankzij jouw investering kunnen die mensen hun doel realiseren. Investeer je als spaarder in zo’n crowdfunding project? Dan levert je dat meer rente op dan de reguliere spaarrekeningen je bieden. Wat het rendement van je investering in crowdfunding is? Die hangt af van het risico van een project. Voor risicoloze projecten ligt de rente rond de 4% en voor risicovolle ondernemingen op zo’n 12,5%. Aantrekkelijk aan crowdfunding is dat het 100% transparant is en je al met een klein bedrag – vanaf € 5 – kunt deelnemen. Uiteraard zijn grotere investering ook mogelijk. Twee grote spelers op de Nederlandse markt zijn: BridgeFund en Invesdor. Beiden hebben een vergunning van de AFM.

Spaartips 7: Profiteer van de fiscale voordelen van groen sparen

Wist je trouwens dat rijkdom opbouwen ook fiscaal aantrekkelijk kan zijn? Door te kiezen voor groen sparen via onder andere groene deposito’s en cultuursparen. Het is zeker de moeite waard als je al een leuk spaartegoed hebt opgebouwd. Want, met groene spaarproducten krijg je in 2020 tot €  €59.477 vrijstelling van de vermogensrendementsheffing. Een besparing van 0,54%, 1,27% of 1,60% vermogensrendementsheffing (2020)

Voor stellen is dit het dubbele. Daarnaast profiteer je van 0,7% extra heffingskorting. Hoewel deze heffingskorting de afgelopen jaren is afgebouwd, blijft het percentage gehandhaafd op 0,7%. Ook groene beleggingen, zoals groenfondsen, vallen onder het eerder genoemde belastingvoordeel. Dus heb je spaargeld? Wil je dat verder laten groeien? Dan loont het zeker de moeite om eens te kijken naar de groene spaar- en beleggingsproducten. Bijkomend voordeel is dat je bijdraagt aan het milieu.

Spaartip 8: Eenvoudige spaartruc om € 1000 te sparen

Lukt het je niet om te sparen? Je bent niet de enige. Wil je echter financieel rijk worden en zijn? Probeer dan de volgende spaartruc eens.

Spaar elke maand op willekeurige dagen een gek bedrag op een spaarrekening met de hoogste spaarrente. Welke dat is vind je op www.spaarrentesvergelijken.net. Het sparen van die rare bedragen kan online volledig automatisch. Om bijvoorbeeld in 2 jaar tijd € 1000 te sparen, moet je maandelijks € 41,67 opzij zetten. Zet je dat bedrag elke maand op een vaste dag opzij dan leert de ervaring dat het sparen niet lukt. Maar, spaar je gedurende de hele maand rare bedragen op willekeurige dagen dan werkt het vaak stukken beter, zo blijkt. Probeer het gewoon eens. Spaar bijvoorbeeld op de 2e dag van de maand automatisch € 2,34. Op de 4e dag van de maand € 3,65. De 7e dag 4,88. De 9e dag € 6,23. De 13e dag € 4,10 enzovoort tot de 30e dag van de maand laat je dus telkens kleine bedragen afschrijven die in totaal € 41,67 zijn. Herhaal deze spaarmethode gedurende 2 jaar en je hebt ruim € 1000 gespaard. Dit is exclusief de hoogste rente. Krijg je salarisverhoging of kun je meer missen? Dan kun je met wat grotere bedragen dezelfde spaartruc uithalen.

Spaartips 9: Kies de hoogste spaarrente

Als je spaart, wil je wel graag dat je geld meer opbrengt. Door te kiezen voor een spaarproduct met de hoogste rente laat je je spaargeld het beste renderen. Hierbij kun je kiezen voor een internetspaarrekening. Deze kenmerkt zich door een variabele rente, onbepaalde looptijd, geen inlegverplichtingen en alle opname vrijheid. Zo kun je er dus steeds voor kiezen je spaargeld op een spaarrekening met het hoogste rentepercentage te zetten. Daarnaast kun je ook je geld storten op een zogenaamd spaardeposito. Je zet dan een vast spaarbedrag tegen een vooraf afgesproken rente voor een bepaalde periode vast. Dat kan voor een periode korter dan 1 jaar (korte termijndeposito) of voor een periode van 1 tot wel 10 jaar (lange termijndeposito). Normaalgesproken ontvang je via deposito sparen meer rente dan op een reguliere internetspaarrekening. Echter, sinds de economische crisis zijn de rentes op alle soorten spaarrekeningen fors gedaald en is het goed de hoogste rentes regelmatig te checken. Via www.spaarrentesvergelijken.net vergelijk je dagelijks eenvoudig wat de hoogste spaarrentes zijn op de diverse rekeningen. Ook is het goed na te gaan wat de effectieve rentes zijn en of die per maand, kwartaal of jaar worden bijgeschreven. In het algemeen geldt voor sparen: kies voor een spaarrekening met de hoogste rente, inclusief de beste voorwaarden. Let er eveneens op dat het rentepercentage hoger is dan de inflatie (tussen de 1% en 3% per jaar). Kom je boven de vermogensgrens van € 30.000 (2018)? Tel dan eveneens de 1,2% vermogensbelasting bij het inflatiepercentage op. Doe je dat niet? Dan wordt je spaargeld alsnog minder waard.

Spaartip 10: Spaar bij een betrouwbare bank met garantie

Sparen tegen de hoogste rente betekent ook, kiezen voor een betrouwbare bank. Dit is een bank die een vergunning van de Nederlandsche Bank (DNB) heeft. Want, mocht de spaarbank onverhoopt failliet gaan? Dan ben je ervan verzekerd dat je spaartegoed tot maximaal 1 ton verzekerd is. Dit zogenaamde depositogarantiestelsel geldt voor spaar- en betaalrekeningen, deposito’s, spaar- en bankbrieven van zowel Nederlandse als buitenlandse banken met een vergunning. Houd er overigens wel rekening mee dat deze regel per rekeninghouder geldt en niet per spaarrekening. Ook als twee banken onder dezelfde vergunning opereren heb je bij een faillissement maar 1 keer recht op € 100.000. Dus heb je meerdere spaarrekeningen? Check altijd onder welke vergunning de bank valt. Meer informatie over het depositogarantiestelsel vind je op: www.dnb.nl.

Spaartips conclusie: sparen vergt discipline

Om rijk te worden en te zijn, is het zaak jezelf wat discipline aan te leren als je spaart. Dat betekent dat je er onder andere voort zorgt elke maand automatisch een vast deel van je inkomen opzij te zetten. Een veelgebruikt uitgangspunt hierbij is 10 tot 15% van je maandsalaris sparen. Maar, je kunt nog veel meer doen om sneller je spaartegoed te verhogen. Zet extra inkomsten, zoals een bonus, verjaardagsgeld, geld van eigen verkochte spullen en/of (deel) van je vakantiegeld, direct op je spaarrekening. Want, zodra het geld op je spaarrekening staat, ben je veel minder geneigd impulsief je geld uit te geven. Bovendien helpt alle extra’s opzij zetten je sneller bij je beoogde spaardoel te komen: rijk worden. “Heb jij ook goede spaartips voor 2024“? Laat het ons weten en wie weten nemen we jouw tip op in dit artikel

Tagged with →  
Top