Sparen voor je kind? De opties op een rij

Sparen voor je kind kan op ontzettend veel manieren. Het loont dan ook de moeite om de voors en tegens van de diverse spaarrekeningen te bestuderen. Omgaan met geld en sparen, moet je leren. Als ouder speel je daar een grote rol in. Door de financiële bewustwording bij kinderen te stimuleren. Maar hoe pak je dat aan: sparen voor je kind?

Omgaan met geld en sparen is een leerproces

Verstandig met geld omgaan en geld sparen, is voor kinderen niet altijd eenvoudig. Zo blijkt ook uit diverse onderzoeken. Kinderen hebben tegenwoordig meer te besteden, maar komen ook vaker in de problemen. Je kunt als ouder je kind helpen door al op jonge leeftijd te beginnen met de financiële opvoeding. Door zak- en/of kleedgeld te geven. Je kind leert zo de waarde van geld kennen, financiële keuzes te maken, spaardoelen te stellen en dergelijke. Een leerproces dat met vallen en opstaan verloopt. Maar, draagt er uiteindelijk wel aan bij dat je kind zich als (jong) volwassene financieel goed kan redden.

Hoe je sparen voor je kind aantrekkelijk maakt

Er zijn verschillende manieren waarop je omgaan met geld en sparen voor kinderen aantrekkelijk kunt maken. Al vanaf zo’n 6 jaar kun je je kind spelenderwijs leren wat sparen is. 6 tips hoe je dat aanpakt.

Want, je wilt natuurlijk wel een spaarrekening met de hoogste rente, zodat je uiteindelijk een mooi rendement behaalt. Een aantal opties waar je uit kunt kiezen bij sparen voor je kind. Van een standaard spaarrekening tot speciale kinderspaarrekeningen.

1. Koop samen een spaarpot

Koop samen met je kind een mooie spaarpot en laat je kind daar een klein deel van zijn zakgeld in sparen. Je kunt zakgeld gaan geven vanaf pakweg 6 jaar. Dan herkent de kleine de verschillende munten. Bepaal samen een redelijk spaarbedrag. Wat erover is mag je kind aan leuke dingen uitgegeven. Zo blijft je kind gemotiveerd.

2. Vertel verhaaltjes

Sparen is leuk en belangrijk. Maak dat voor je kind inzichtelijk. Bijvoorbeeld aan de hand van een verhaaltje. Bij de allerkleinsten kun je vertellen dat dieren eten hamsteren voor moeilijke tijden.

3. Maak bewust

Stimuleer je kind te sparen. Onder andere door je kind kleine betaalde klusjes in en om het huis te laten doen. Een deel van het geld doe je in de spaarpot en de rest mag je kind besteden aan mooie spulletjes.

4. Bepaal samen een spaardoel

Bepaal een spaardoel. Bijvoorbeeld een bijzonder kleurboek, kledingstuk, spelgame, mooie pop et cetera? Visualiseer het spaardoel. Knip een plaatje van het spaardoel uit, plak het op een stuk karton en zet die bij de spaarpot.

5. Creëer een bijzondere gebeurtenis

Heeft je kind voldoende gespaard? Maak van het kopen van de gewenste aanschaf een bijzondere gebeurtenis.

6. Open samen een spaarrekening

Open samen met je kind een spaarrekening en stort samen het gespaarde geld uit de spaarpot hierop. Laat zeker ook zien dat voor het gespaarde geld groeit door de rente die je kind ontvangt. Dat maakt sparen voor je kind alleen maar aantrekkelijker en leuker.

Check de rentes (kinder)spaarrekeningen

Rente Aanbieder Spaarrekening Waardering
4,90% Brand new day Brand new day kinderrekening
al vanaf €1,-
Verder
Meer info
1,65% ABN Amro ABN AMRO KinderToekomst sparen
Woezel & Pip boekje
Verder
Meer info
1,90% ASN Bank ASN Bank Jeugdsparen
EUR 10 (goed doel)
2,40% Triodos Bank Triodos Kinder Toekomst Plan
EUR 10/boek
1,80% SNS Bank SNS bank Zilvervloot
foto-groeimeter

Standaard spaarrekening

Handig aan een standaard spaarrekening is dat je geld opzij kunt zetten wanneer het je uitkomt. Er zijn geen restricties. Vraag is of een reguliere spaarrekening de meest renderende spaaroptie is. Want, de spaarrentes zijn laag. Vergelijk daarom vooraf de rentetarieven goed en kies voor de spaarrekening met de hoogste rente.

Internetspaarrekening

Een internetspaarrekening is snel te openen en kent eveneens geen beperkende voorwaarden. Alleen liggen de spaarrentes wel hoger dan op een reguliere spaarrekening. Een internetspaarrekening scheelt de bank immers administratieve kosten. Dus wil je sparen voor je kind, vergelijk dan zeker ook de hoogste spaarrentes op een internetspaarrekening. Eventueel ook met de rentes van een standaard spaarrekening. Je bent er zo zeker van dat je de beste spaarrekening voor je kind kiest.

Deposito Sparen

Deposito sparen is een slimme manier om geld voor je kind opzij te zetten. Zeker als je geld achter de hand hebt. Uit bijvoorbeeld je spaarloon of een erfenis. Bij een spaardeposito zet je het geld voor een lange tijd en tegen een vaste rente vast. En het aantrekkelijke is: des te hoger je inleg, des te hoger de rente. Bovendien is je rendement gegarandeerd, want het spaargeld is niet onderhevig aan renteschommelingen.

Let echter wel op de voorwaarden als je kiest voor deposito sparen, want die zijn strikt. Wil je wat meer vrijheid? Dan is een flexibel spaardeposito een optie. Weten welke mogelijkheden deposito sparen je biedt? Vergelijk de aanbieders van spaardeposito’s met de hoogste spaarrente en voorwaarden.

Kinder- en jeugdspaarrekeningen

Naast de bovengenoemde spaarvormen hebben banken ook nog speciale kinder- en jeugdspaarrekeningen. Zo zijn er bijvoorbeeld speciale spaarrekeningen van 0 tot 18 jaar, van 4 tot 12 of van 12 tot 15 jaar. Bij sommige rekeningen staat het geld gedurende de looptijd vast en andere spaarrekeningen bieden je de optie om nu en dan geld op te nemen. Ook de spaarrentes variëren. Van hoge rentes met strikte voorwaarden tot lagere rentetarieven in combinatie met flexibele condities.

Ook kennen een aantal jeugd- en kinderspaarrekeningen bonussen. Als je kind jarig is en/of als de rekening afloopt. En tot slot zijn er spaarrekeningen die jongeren als betaalrekening kunnen gebruiken. Om alvast wat ervaring met geldzaken op te doen.

Wat is normaal om te sparen voor je kind?

Hoeveel je moet sparen voor je kind is afhankelijk van het doel dat je voor ogen hebt. Wil je bijvoorbeeld sparen voor een rijbewijs of studie dan komt dit uit op een bedrag van gemiddeld €75 tot €140 per maand. Wanneer je €140 per maand opzij zet kom je na 18 jaar op €30.240. Wanneer je tussentijds ook rente ontvangt komt dit nog hoger uit. Wat normaal is om te sparen voor je kind bepaal je natuurlijk ook zelf en is mede afhankelijk van je inkomen.

Spaarrente vergelijken

Zoals je ziet, heb je allerlei mogelijkheden. Wil je een zo hoog mogelijk rendement op het eind van de rit? Vergelijk dan zeker de diverse spaarrekeningen en inventariseer welke rekening je de beste voorwaarden en hoogste spaarrentes biedt.

Wens je meer informatie over sparen kind ? Leg je vraag aan ons voor via onze contact pagina. Wij beantwoorden je vraag dan zo snel mogelijk.

Tagged with →  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Top