Wat als ik ineens een groot geldbedrag ontvang? erfenis en belasting. Stel, je ontvangt een erfenis of je wint de staatsloterij. Naast het feit dat dit natuurlijk mooi meegenomen is heeft dit extra vermogen wel gevolgen. Stel je erft bijvoorbeeld €45.000,-. Kost deze erfenis je dan geld? Moet je bijvoorbeeld belasting betalen?

Eenmalige heffing, de erfbelasting

Op de belastingdienst site vind ik de volgende gegevens. In de tabel hieronder zie je welk tarief voor deze situatie van toepassing is. De belasting laat het afhangen van de grootte van de erfenis en jouw relatie met de overledene. Vanaf 2012 noemen ze dit de erfbelasting, voorheen successierecht.

Ontvang je een bedrag van €45.000,- dan betaal je dus 10%, eenmalig €4500 erfbelasting mits je in tariefgroep 1 valt.

Wat dan als ik een huis erf?

In geval je een huis erft is er geen erfbelasting van toepassing. De opbrengst van de verkoop van een huis is niet belast.

Belasting 1,2% per jaar

Kom je met je erfenis boven de grens van €20.000,- dan betaal je over het meerdere vermogensrendementsheffing (belasting in box 3) van 1,2% per jaar. Dat valt nog mee. Zet het geld op een goede spaarrekening en zorg dat dit bedrag ieder jaar meer wordt. De opgebouwde rente hoef je niet op te geven als inkomen. Dus na de betaling van de 1,2% ben je klaar.

Voor het vergelijken van spaarrentes kun je hier klikken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Top